846 5

Премиерът търси решение за „Комплекс Калиакра“

Венцислав Михайлов

На среща във Варна премиерът Борисов предложи среща в София във вторник на всички заинтересовани страни по повод напрежението около защитена зона „Калиакра".

На срещата във Варна присъстват също и вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на околната среда и водите Нено Димов, финансовият министър Владислав Горанов, министърът на транспорта Ивайло Московски, кметовете на Каварна, Балчик и Шабла, представители на инициативния комитет „Да спасим Добруджа“ и засегнатите браншови организации.

В преговори между различните страни в казуса около „Комплекс Калиакра“ може да се намери решение, което да защити интересите и на данъкоплатците, и на собственици на имоти, попадащи в забранителното решение по „Натура 2000“ на Съда на Европейския съюз. Това посочи министър-председателят Бойко Борисов при срещата си с кметовете на общините от района на крайморска Добруджа и инициативни комитети за обсъждане на ситуацията.

„Ние сме осъдени, не става въпрос сега да приемаме нещо. Ние сме осъдени и след като сме осъдени, а процесът е започнал в далечната 2006, да търсим кой е подписал през времето е безсмислено. Сега сме изправени пред тази хипотеза. Със сигурност ще се наложи да се плаща и да се компенсира. Това имаме да решаваме“, каза Борисов.

Той посочи, че целта на срещата е да се намери решение, което да не увреди ничии интереси – и тези на собствениците на имоти, и тези на данъкоплатците. Премиерът предложи във вторник в 11 ч. в Министерския съвет да се проведе ново обсъждане, но този път и с участието на екоорганизациите. „НПО-тата са такива, каквито са. За хубаво или за лошо, гласът им се чува силно в Брюксел, дори повече отколкото на правителствата“, смята министър-председателят. Той призова протестиращите да не правят екоорганизациите свои врагове, защото тяхната помощ е много нужна, а на масата на преговорите да се потърси съчетаване на различните интереси.

„Във вторник започваме отначало… Когато има три страни, с общи усилия трябва да намерим решение. Нека се изслушаме. Имот по имот, нива по нива ще разглеждаме. По-добре, вместо да плащаме глоба, тези пари на българи да ги дадем, да останат в Добруджа, там, където е неразрешим проблемът… Имаме компенсаторни инструменти, с които да започнем. Трябва да намерим едно българско решение, което да не ощети нито вас, нито останалите български данъкоплатци. С цялото ми уважение към всички, българската земя е на българския народ“, посочи министър-председателят.

Той допълни, че ще продължи да се търси съдействие от Европейската комисия и ще бъде отправена покана към комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела да посети района, за да види на място цялата ситуация и да се увери, че „ние по никакъв начин не сме съсипали природата“.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • дос
  Отговор
  1 12:45  06.08.17
  Ехх ма голям театър бее
 • Будалата
  Отговор
  2 12:55  06.08.17
  БОКО защо не сети преди това решение да събереш три ли пет страни ли? А все след проблемите на твоите министри да ходиш. Или ако мине номера пред тоз овчи народ дето си те заслужава като най най добрия министър председател.

  Коментиран от #5

 • Гого
  Отговор
  3 12:55  06.08.17
  Няма какво да чака да почват да секат дървета и да бетонират всичко в това сме най добри с тези темпове до 30 години ще сме пустиня!
 • Боко популиста
  Отговор
  4 13:46  06.08.17
  Мега ме дразни тоя всеки път, когато стане въпрос, че някой е осъдил или откраднал от държавата милиони и милиарди та тоя все казва да не търсим виновния, че било минало, ами да видим, как да замажем нещата ! А виновните станаха милионери и милиардери и с харчат париците с кеф, а народа плаща масрафа ! Пиата се, защо е тази "политика" на прикриване и времева амнистия, ами повече от ясно точно тоя и тия са виновните и крадците ?
 • onq s konq
  Отговор
  5 13:54  06.08.17

  До коментар #2 от "Будалата":

  Очевидно под прикритие на "будала" се прави опит да се внедри в общественото пространство "подъл будала" и ярък пример за това си ТИ.Ясно и точно е упоменато/а и всички читави хора го знаят/,че проблемът процесът е ЗАПОЧНАЛ ПРЕЗ ДАЛЕЧНАТА 2006Г,КОГАТО НА ВЛАСТ БЕШЕ КОАЛИЦИЯТА НДСВ,БСП,ДПС И ТОЧНО ТОГАВА СА ПОДПИСАНИ ВЪПРОСНИТЕ ДОКУМЕНТИ ЗА НАТУРА 2000.Ти обаче на "своя глава" и съвсем невинно преписваш стореното на МИНИСТРИТЕ НА ББ,което автоматично би трябвало да значи,че Борисов оправя свои грешки,той е допуснал осъждането на България,той е калпавият Премиер и е време да сдава поста...за да дойде на бял кон КОЙ...ДЯДО ТИ ИВАН ЛИ БЕ?Наистина си будала въпреки че лично хич не се смяташ за такъв,ДОРИ САМО ЗАЩОТО СМЯТАШ ДРУГИТЕ ЗА БУДАЛИ!

Напиши коментар:


Публикувай