1 479 9

Президентът върна Закона за околната среда (СНИМКИ)

Ветото на Румен Радев беше очаквано. От встъпването си в длъжност той даде ясен сигнал, че няма да пуска спорни за екологията закони

Венцислав Михайлов

Президентът Румен Радев е наложил вето върху спорните промени в Закона за опазване на околната среда. Това се разбира от съобщение във Фейсбук на председателя на парламента Димитър Главчев.

„След постъпването на указ № 175 на Президента на Република България, с който се връща за ново обсъждане в Народното събрание Закона за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда, приет от парламента на 27 юли 2017 г., възложих на Комисията по околната среда и водите да докладва указа и мотивите към него пред народните представители“, гласи съобщението на Главчев. Президентското вето се преодолява с обикновено мнозинство. Все още няма официално съобщение за ветото от държавния глава.

Според президента, за да изпълни конституционното си задължение за осигуряване опазването на околната среда, държавата трябва да създава не само регулации за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане. Такъв контрол се осъществява от административните съдилища, чиято правозащитна функция се реализира на две инстанции. Премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност.

Отпадането на втората съдебна инстанция е мотивирано със съкращаване на времето за реализирането на обекти с национално стратегическо значение. Екологичното законодателство е превантивно насочено – да не настъпят непоправими екологични последици, гаранция за което е и съществуващото двуинстанционно съдебно производство.

Президентът Радев е уверен, че Народното събрание ще намери добрия баланс между приоритетното и своевременно изграждане на значими стратегически обекти и контрола за спазване на законността.

От профила на Димитър Главчев се вижда, че указът е от 7 август.

Според Конституцията в 15-дневен срок от приемането на закона държавният глава следва да го обнародва или да го върне на Народното събрание за ново обсъждане.

27 неправителствени организации внесоха искане до президента на България г-н Румен Радев да наложи вето върху измененията в Закона за опазване на околната среда (ЗООС). С измененията се премахва втората съдебна инстанция по делата за обжалване на одобряване на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на т.нар. „обекти от национално значение“.

Промените ще отслабят съдебния контрол върху законосъобразността на мегапроектите в областта на преноса на газ и нефт, автомагистралите, ТЕЦ-овете, ядрената енергетика. Законът бе скоростно приет на второ четене само 16 дни след внасянето му, без да бъде проведено изискваното от закона обществено обсъждане, и без да го разгледа правната комисия, твърдят неправителствени организации.

Според изпратеното искане, с приетия закон се накърнява правото на защита, прогласено с чл.56 от Конституцията във връзка с правото на здравословна околна среда (чл.55), и правото на гражданите и юридическите лица да обжалват административните актове, които ги засягат (чл.120, ал.2). В нито една държава - член на Европейския съюз такива дела не се разглеждат само от една съдебна инстанция.

„Тъкмо някои от обектите с национално значение станаха нарицателни през годините като пример за лошо управление, безотговорно разпиляване на публични средства и дори корупция“, се отбелязва в искането до президента. „Това е известно например за проектите АЕЦ „Белене”, „Южен поток“ и др.“ Освен това, с редица решения на Върховния административен съд (ВАС) при разглеждане в две съдебни инстанции бяха отменени административни актове, с които се одобрява ОВОС на проекти, застрашаващи околната среда, здравето и живота на хората.

Управляващите обясниха, че целта на промените е да се ограничи неоснователното обжалване на решения по ОВОС, свързани с обекти от национално значение.

Ветото на Румен Радев беше очаквано. От встъпването си в длъжност той даде ясен сигнал, че няма да пуска спорни за екологията закони.

Едва 10 дни след като Румен Радев встъпи като президент, той наложи първото си вето. Държавният глава спря обнародването на Закона за концесиите, приети от предишния 43-ти парламент.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ЪРП
  Отговор
  1 11:10  08.08.17
  ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ!!!!!! НАЙ-ГОЛЕМИЯ ДОСТОЕН СТАБИЛЯГА И МЪЖКАР ,КОЙТО БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛА ЗА ПРЕЗИДЕНТ!!!!!! ЧАСТ МУ ПРАВИ ЗА ВСИЧКИТЕ МУ ДОСТОЙНИ ДЕЙСТВИЯ ,ЧЕ ЗАЩИТАВА РОДИНАТА НИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ОСОБЕНО МНОГО МЕ НАКЕФИ, КАК ИМ ГО НАЧ*КА СЪС ЗАКОНА ЗА КОНЦЕСИИТЕ, КОИТО БЯХА ТАКА СИ ОПЕКЛИ РАБОТА ,ЧЕ ДА ОГРАБВАТ НА ПОРАЗИЯ ПОДЗЕМНИТЕ БОГАТСТВА НА БЪЛГАРИЯ....., КОИТО ОТДАВНА ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СА ДАДЕНИ НА КРАВАРСКИ ФИРМИ ДА ОГРАБВАТ БЪЛГАРСКИТЕ ОГРОМНИ ЗЛАТНИ ЗАЛЕЖИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЖИВ И ЗДРАВ ДА СИ ГЕНЕРАЛЕ!!!!!!!!!!!! ТИ СИ НАЙ-ДОСТОЙНИЯТ ПРЕЗИДЕНТ И ЩЕ ОСТАНЕШ В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ, А ПРЕДХОДНАТА ПОДЛОГА ЩЕ ОСТАНЕ В ИСТОРИЯТА, КАТО НАЙ-ЖАЛКАТА АНТИБЪЛГАРСКА-КАРИКАТУРА В СВЕТОВЕН МАЩАБ ЗАЕМАЛА ПОДОБЕН ПОСТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЧЕСТ И ПОЧИТАНИЕ КЪМ ПРЕЗИДЕНТ РУМЕН РАДЕВ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Коментиран от #7

 • Някой
  Отговор
  2 11:10  08.08.17
  Че президента ни е зелен, то е ясно, но защо се подлага на тези рекетьори, които за няколко евро повече, отнемат хляба на десетки хора.
 • Иванов
  Отговор
  3 11:58  08.08.17
  Президентът явно робува на "зелените", които работят против интересите на България!

  Коментиран от #4

 • Azazel
  Отговор
  4 12:33  08.08.17

  До коментар #3 от "Иванов":

  В смисъл? Интересите на България са природата ѝ да бъде разрушена, горите - изсечени, а местообитанията на стотици животински и растителни видове - унищожени? Или, слагаш интересите на един банкер с монопол в ски туризма и един пълничък политик-бизнесмен, с интереси в концесиите и пътното строителство, наравно с интересите на България?... Ако е така, спи спокойно, мотивите за ветото на Радев, както изрично е посочено, са конституционни и той "робува" на закона, не на зелените.

 • случаен
  Отговор
  5 13:03  08.08.17
  Природата на България е най-опазената на света! Тръгнете из България и ще се уверите. Навсякъде пустеещи земи, бурени и тръни, тук-таме измъчени посеви, липсва напоителна система и трудът на много хора отива на вятъра. В същото време, когато стане въпрос за собственост и хората искат да разполагат с имотите си, започва един вой, едно лаене от страна на зелени, червени и всякакви подобни, пречи се, хората биват унижавани и плашени. Нетърпимо!! Президентът, според някои величествен и легендарен, е кукла на конци, за всяко нещо се допитва до Корнелия Нинова и следва "мъдрите" й съвети. Такова е положението в държавата ни, помпозни нахални мърляви хотели, построени къде ли не, пустеещи земи, които биха могли да бъдат обработвани и да спрем вноса на безвкусни и нискокачествени плодове и зеленчуци от къде ли не Но, къде ти! Нали от търговия се печели много по-лесно, отколкото от родно производство. На всичко разумно умишлено се пречи, защото българинът е търпелив, може още да бъде измъчван и унижаван, права - само на книга, не и в реалния живот !
 • Кръгът Капитал
  Отговор
  6 13:42  08.08.17
  Браво на президента и американските НПО-та, които мислят за природата на България.
 • Без парашут
  Отговор
  7 13:57  08.08.17

  До коментар #1 от "ЪРП":

  Време му е да пробва скок от самолет по потник и джапанки.Е тогава би ми се харесал.
 • Христов
  Отговор
  8 14:27  08.08.17
  За съжаление президентът отново се подаде на зелен рекет!
 • Фамилия
  Отговор
  9 19:51  08.08.17
  Според мен екологията се превърна в модерния инструмент за оказване на натиск и изкарване на пари, чрез процедурни и законови похвати. Искаш да изнудваш някой правиш си еко-НПО и почваш. Насочваш се към големите бизнеси и пускаш постоянно жалби, че нещо увреждат природата и смущават заселването на гъсеници. Процедурите се точат с години и така ако не иска бизнесът да загуби инвестицията си плаща под масата. Президентът според мен трябва да се бори срещу това.

Напиши коментар:


Публикувай