1 167 2

Река Караагач пълна с мъртва риба

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна
Светослава Ингилизова

Стотици мъртви риби са били забелязани край брега на река Караагач в Китен, съобщи БНТ. Зрители са сигнализирали, че от два дни насам рибите в реката масово измират.

Според местните жителите причината за измирането на рибите се крие в това, че канализациите на Китен и Приморски се оттичали в реката.

Днес водата в реката отново е била видимо замърсена. По думите на туристи, къмпингуващи наблизо, бедствието може да се оприличи като екологична катастрофа.

Хората се притесняват от това, че рибата започва да се разлага, което може освен неприятна миризма, да допринесе и за разпространяването на болести.

Според Деяна Димова децата в района дори си играели с мъртвата риба. По думите ѝ въпросната болест може да се пренесе до всички, защото като реката бъде отворена, водите ѝ щели да замърсят и морето.

Експертите от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас и Басейновата дирекция във Варна вече са извършили проверка на водите на реката Караагач.

Според експертите умрелите екземпляри са единични бройки.

Установено е обаче, че реката не се влива в морето, защото се е образувала естествена пясъчна коса в района на устието на Караагач. От водите на реката са взети проби за физико - химичен анализ, чийто резултати се очакват до дни. Измерени са киселинността и съдържанието на разтворен кислород във водите.

Проби са взети и от крайбрежните морски води от три пункта.

Припомняме, това не е първият път, в който се наблюдава масово измиране на рибата край река Караагач. На 14 август 2016 година, точно преди една година, рибари сигнализираха за голямо количество мъртва риба в реката. Тогава те разказаха, че миризмата в района е неописуема, а отровената риба е стотици килограми - водата буквално е покрита с нея.

Тогава кметът на Китен Катя Вълчева посочи, че според подозрения масовото измиране на рибата в реката се дължи на бракониерски действия. Оказа се обаче, че причината за бедствието е ниското ниво на кислород във водите на реката.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Лупи
  Отговор
  1 12:44  16.08.17
  Просперитета на икономиката под златното управление на новия първи ни е в къпра вързан! Да живее генерала пожарникар и полицай!
 • мижи да те лажем
  Отговор
  2 12:11  17.08.17
  Колко "мъдра" мисъл, масовото измиране на рибата в реката се дължи на бракониерски действия........лично на мене само това изказване ми е достатъчно за да разбера какво представлява въпросната кметица. Удобно оправдание(колкото и да е абсурдно)за това че общината не си върши добре работата и позволява канализацията да се излива в реката.

Напиши коментар:


Публикувай