1 838 10

Строят ресторант с арабско име в двора на столична църква

От община Лозенец обясниха, че са дали разрешително за строеж на енорийски център със смесено предназначение, но не и за ресторант

Венцислав Михайлов

Ресторант с арабско име се строи в двора на църква в столичния квартал “Лозенец“. Заведението е до вратите на Православен храм “Преображение Господне“.

Църковният имот е собственост на Светия Синод от началото на миналия ХХ век. Той е разширяван и стесняван до 2014 година, когато храмовото настоятелство на църквата "Преображение Господне" решава да отдаде под наем на инвеститори част от имота, съобщи телевизия Bulgaria on air.

Идеята е там да бъде изграден енорийски център със смесено предназначение за нуждите на храма. Оказва се обаче, че вместо такъв център и кухня за бедни, там се строи луксозно заведение с арабско име.

"Отидох да видя какво ще се строи и останах много доволна, защото ми казаха, че ще има кухня за социално слаби хора и помещение, което ще приютява бездомници и че там деца ще се обучават в божията вяра", разказа жена от столичния квартал.

След като строителството достига до финален етап обаче, се разбира, че се строи луксозно заведение, наречено "Имарет". Името наистина е свързано с благотворителността, но не на християнската, а при исляма. Имаретът е благотворително заведение, широко разпространено в Османската империя между XIV и XIX век. Имаретите са места, в които се раздава безплатна храна на бедни хора, поклонници, дервиши.

Табелите на заведението вече са закачени - "Имарет", ресторант, пици, веган меню.

От община Лозенец обясниха, че са дали разрешително за строеж на енорийски център със смесено предназначение, но не и за ресторант.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • юрист
  Отговор
  1 16:14  18.08.17
  Ненормалници! Атеистка съм, но това, което е написано в статията, е ГАВРА с една световна религия, която не би хрумнала на никой нормален атеист. Наистина религията е пенкилер за простия народец...
 • Темида
  Отговор
  2 16:16  18.08.17
  Не го пипайте. Щом имат "веган" меню, ако го затворите веганите ще възстанат и тогава жална ви..... То това е стратегията вече. Правиш стриптииз бар в двора на училище примерно, ама слагаш табела, гей-веган меню. И ако някой възрази съд до дупка за дискриминация!
 • 111
  Отговор
  3 16:19  18.08.17
  1. Попът е за бесилото, защото е в играта - кара чисто нова кола! 2. Мишокът-кмет на лозенец Любомир също, защото и той е в играта: "Можел да прави проверки само по документи" /лично негови думи/. 3. "Собствениците", които са 2-ве мутракеси с кола за 250 хил. лв. и естествено поставените лица, също нямат нужа от особен коментар. Да ме прощава жената - център за бездомни не искам в квартала. Но е недопустимо да има и заведение от подобен мащаб, още повече в двора на църква! То и преди това си имаше заведение, на същите "концесионери". Както и незаконна бензиностанция. Страната ни е тотален абсурд и анархия. Църквата също. Слъжели на Господ-а свещениците и не можел да даде интервю, защото това било пошло! За повече info: Новините на Bulgaria on Air
 • 300 кила
  Отговор
  4 16:33  18.08.17
  Е намерили начин построили .... Сега е ред игумена да построи един свинарник пред него за нуждите на храма и готово :)

  Коментиран от #5


 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  5 16:48  18.08.17

  До коментар #4 от "300 кила":

  Това не е веганско.... :)
 • БЕЗ ПАРИ.
  Отговор
  6 17:22  18.08.17
  Ше ми дават безплатна храна, ааааааааа не , кой че купи с пари повече? Никви ми там без пари. Ние се чудим как да ошушкаме хората , а други без пари?
 • ХА СЯ ДЕ
  Отговор
  7 19:20  18.08.17
  И аз искам безплатна храна , в нашия град няма таквоз нещо и мисля че е дискриминация. Искам във всеки град във всеки квартал плюс по една биричка.
 • шшш
  Отговор
  8 20:24  18.08.17
  свинско ще има ли?
 • сойкаПРИСМЕХУЛКА
  Отговор
  9 10:32  19.08.17
  За първи път чувам в двора на църква да се строи кръчма... Попчетата няма ли къде да плюскат?
 • незнайко
  Отговор
  10 18:15  19.08.17
  ПОМНЕТЕ БРАТЯ БЪЛГАРИ !!! ТУРЦИТЕ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НАХАЛНИ . Затова не се учудвайте от това което се случва. Ако се смени табелата, това ще е подвиг за НАС-БЪЛГАРИТЕ !

Напиши коментар:


Публикувай