625 6

Арабистът Чуков: Мачкащата наред кола е по-ефективна и замени самоделната бомба

Автомобилът, който мачка наред, се оказа най-ефективният, за съжаление

Маргарита Илиева

Автомобилът, който мачка наред, се оказа най-ефективният, за съжаление.

Това каза арабистът проф. Владимир Чуков за терористичните нападения в Испания, пише Фокус.

„Това по-скоро е иновативна стратегия. Това е осмото нападение. До този момент определено при нападенията доминираше шахидския колан – направата на самоделни бомби, които се видя, че не са достатъчно ефективни. Направата е сложна, изисква някакъв интелектуален потенциал. Набавянето на веществата при сглобяването на тази бомба също крие рискове. Докато тук, някак си се канализира – крадене на автомобила, наемането му с крадени документи“, коментира проф.Чуков.

По думите му терористите са се адаптирали с европейския начин на живот, с отворените граници, с нищо неподозиращите мирни жители, които имат определен модел на поведение.

Той уточни, че преди около 2 месеца Централното разузнавателно управление е предупредило испанските власти, че е възможна терористична атака точно на този централен площад в Барселона, по подобие на това, което видяхме в Лондон и Франция.

„Очевидно е, че испанската полиция е успяла да предотврати други опити за атентати, но не е успяла да предотврати този. Извършителят е цяла клетка, която е поне около 10 човека, имайки предвид петимата, които са били в южния град от Барселона, преди това експлозията в Алканар и може би 2-3-ма човека са авторите на атентата в Барселона. Като сложим това, че логистиците са 1:2 или 1:3, това показва, че сме изправени пред клетка“, добави той.

Обясни, че времето ще покаже дали това са местни джихадисти, испански граждани, дали са жители на други държави, които имат законно пребиваване в кралството или това е клетка, изпратена от някои от съседните държави.

„Възможно е това да са френски граждани или на някаква друга европейска държава. Всичко това ще бъде показано тогава, когато бъдат изкарани наяве самоличността на извършителите. Петимата според мен чрез ДНК вече са известни на испанската полиция“, каза още проф. Владимир Чуков.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1234
  Отговор
  1 18:55  18.08.17
  Защо не се обезопасяват такива улици така,че да не могат да влизат автомобили?

  Коментиран от #2

 • ТАЗ
  Отговор
  2 19:10  18.08.17

  До коментар #1 от "1234":

  Лесно е да се каже трудно е да се направи На повечето такива улици минават почистващи машини. машини зареждащи ресторанти кафенета и др. Да не говорим за линейки и др. специални мпс
 • Европеец
  Отговор
  3 20:18  18.08.17
  Забрана на исляма в Европа това е решението.Който иска да е европеец ще спазва принципи на европейската цивилизация.Исляма е агресивана идеология не търпяща различните така че няма място в Европа.

  Коментиран от #4

 • ХАСАН
  Отговор
  4 21:04  18.08.17

  До коментар #3 от "Европеец":

  Ами това е целта на терора..забрани,насилие,страх между обикновенните хора..да се създаде хаос...комшии да се хванат гуша за гуша

  Коментиран от #5

 • Гост
  Отговор
  5 05:37  19.08.17

  До коментар #4 от "ХАСАН":

  Хасане,под комшии имаш предвид турци и кюрди ли?

  Коментиран от #6

 • ХАСАН
  Отговор
  6 14:22  19.08.17

  До коментар #5 от "Гост":

  Имам предвид сирийци и германци,християни и мюсюлмани,бългври и мохамедани...целта на тероризма е да се пренесе хаоса в Европа...не трябва да се поддаваме на провокации..нека да живеем дружно и мирно

Напиши коментар:


Публикувай