1 063 14

Радев отказа да прекръсти връх Мусала на Свети Иван Рилски

Президентът Румен Радев е отказал да прекръсти най-високия връх у нас и на Балканския полуостров Мусала на името на най-почитания български светец Свети Иван Рилски

Маргарита Илиева

Президентът Румен Радев е отказал да прекръсти най-високия връх у нас и на Балканския полуостров Мусала на името на най-почитания български светец Свети Иван Рилски, предава "Медиапул".

Това се разбира от съобщение на Областната администрация на София област.

Искането е било отправено от областния управител Илиан Тодоров от "Атака".

Партията периодично обявява желание да смени географските имена от турски произход.

Секретарят на държавния глава по регионално развитие и председател на Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места е отказала предложение и е посочила необходимостта от широк кръг консултации и сериозен обществен дебат.

Тя е посочила, че не е изяснена и етимологията на името Мусала.

Освен това според комисията промяната на името щяла да наложи промяна на наименованието навсякъде, където то фигурира - в документи, карти, справочници и други, каквато изрична необходимост към момента не е била налице.

Радев е вторият президент на Република България след Росен Плевнелиев, който отказва да преименува Мусала.

Името на върха, който е висок 2925 метра, е останало от времето на Османското владичество. Според някои теории то произлиза от арабското "мусалла", което означава "Пътят към Бога" или място близо до Бога, място за молитва или молитвен връх.

"Мусалла" се нарича и камъкът, върху който се полагат покойниците в джамията.

Според други виждания произходът на името е от арабското "мусалат", означаващо доминиращ, господстващ.

От 21 декември 1949 година до 1962 г. върхът и високопланинската метеорологична наблюдателница се казват Сталин, на името на съветския диктатор Йосиф Сталин.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Сссс
  Отговор
  1 20:04  31.08.17
  Както е тръгнало ще има и друг "възродителен процес"на някой някой без акъл ще му се иска да няма и други имена освен "български",това е мноого опасно,но от пишман патриоти какво да се очаква.Ако стане нещо първите напуснали ще са именно ТЕ !

  Коментиран от #14

 • Т.о.ш.и.б.и.я.н
  Отговор
  2 20:06  31.08.17
  Да се върне името Стялин
 • Трактор пее на ливада
  Отговор
  3 20:13  31.08.17
  Да го кръстиме Връх БОКО
 • Кибик
  Отговор
  4 20:15  31.08.17
  Предлагам да го прекръстят на името на най-почитания български политик, Бойко Борисов - Суджука

 • Realist
  Отговор
  5 20:17  31.08.17
  Занимаващите се с простотии в БГ са около98,99%
 • Шакурлатуров
  Отговор
  6 20:17  31.08.17
  Тя и Варна беше Сталин ама се чудя откъде е дошло това име Варна, щом ние я заварваме ОДЕСОС, тая простотия в Уикито за врани, варовици и реки нещо не се връзва. Мусала са го писали от 200 години Мусалла(х), а сега махнаха едното Л, но в превод наистина си е "Път към Аллах"!!! Неприятният факт на чуждото название е замазан с превод "Път към Бога" в смисъл, че Аллах е Бог ама не е нашия Бог ами на тея дето са ни дали 500 години търговски, културен и генетичен обмен та и след Освобождението ни клати на Азис, Кондьо, Софка и другите ДПС "легенди"...
 • Стига права и свободи,има и задължения!!
  Отговор
  7 20:43  31.08.17
  Свети Иван Рилски е точното име за този връх.Български светец който бди над съдбата и благоденствието на народа си.Защо президента не пожела да смени името? Всеки да си отговори сам....
 • Турция
  Отговор
  8 21:52  31.08.17
  Аз искам да се прекрьсти на Реджеб Ердоган
 • Стига права и свободи,има и задължения!!
  Отговор
  9 00:01  01.09.17
  Всичките ни президенти до сега са безлични за българската история ,е има малки изключения един викаше танковете да дойдат ,а друг пусна на свобода всичките престъпници от които вече никога няма да се освободим. Има и друг който се прочу в целият свят с пейзажи които си мислеше че са от България,той имаше и много други изпълнения на световната сцена,но за него няма да ми стигне времето,то бе чудо невиждано до сега. Господин ПРЕЗИДЕНТА пропусна също своя шанс да се запомни с нещо много значимо за вярата на народа ни. Е дай Боже някой ден този връх да получи това свято име СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ-покровител на България.
 • Ха ха
  Отговор
  10 00:49  01.09.17
  Какво друго очаквате от този никаквец?.... Свети ИВАН бди над България и този президент няма да види нищо добро след това решение.
 • Кисело мляко
  Отговор
  11 10:38  01.09.17
  Предлагам да е Мусака. Ще ядосаме и гърците, те като ни крадат сиренето и к.м. да им натрием носовете!
 • реалист
  Отговор
  12 22:29  01.09.17
  Е ,аз много мозък и далновидност от този Радев, не съм и очаквал . И той горкия кат всички останали безличници преди него ...
 • Патриот
  Отговор
  13 13:56  02.09.17
  Още веднъж ми се издигна в очите този човек. Аз съм патриот - обичам България. Може би повечето от вас не знаят но "Мусала" на турски означава "близо до Алах". И какво от това? Този връх винаги се е казвал така и не виждам причин защо да го прекръстваме. Отдделно с какви глупости ни занимават българските журналя. Защо не направят едно разследване кой топоти КТБ, кой издърпа милиардите? Къде отидоха 16млрд? Останалите правителства бяха направили този дълга за 20 години. ГЕРБ го удвои за 3 месеца.
 • Име като гост
  Отговор
  14 13:05  03.09.17

  До коментар #1 от "Сссс":

  В Гърция наименованията на реките, градовете, местностите и т.н топоними бяха извършени по време на режима на полковниците, т.е. 70-те години на миналия век. Хиляди обекти с български наименования получиха чисто гръцки имена. Отиди и виж дали в Турция има други освен турско-арабски топоними. В Румъния традиционно близо 25% от топонимите са с български произход, вкл. т.нар. Търговище, но там не са имали османско "присъствие" от 16-ти век насам. Единствените, които не успяват със свой "възродителен процес" през годините, сме ние! Турците изритват всички гърци, избиват арменците, прогонват българите - това до Първата световна война. Румъния, Сърбия и Гърция асимилират останалите българи там с побоища, затваряне на училища, отнемане на правото да говорят на български на улицата и дори глад. Още ли чувствате вина за действията на комунистите и ДС? А изгиналите по затворите и полицейските управления българи, трепани там именно заради българския си произход? Те не са ли жертви на престъпници?! Ще кажете: "Било е преди 100 години!". А така омразният "Възродителен процес" в България кога беше? Преди 30г. Трябва ли да чувствам вина или срам за нещо, по което не съм имал отношение аз или моите предци и роднини? В България топонимите трябва да са на български - единственият официален език. Точка!

Напиши коментар:


Публикувай