1 657 4

Окислителни езера тровят Бургас и околността

Десетки хиляди тонове отрови са изхвърлени в "Пода"

Във връзка със сигнала на инж. Димитър Николов за окислителните езера, които са причинени от „Лукойл“ – Бургас, ОЗБГ, Константин Бачийски и инж. Николов, от "Организация за закрила на българските граждани" направиха проверка на място. От приложените видеа може да добие представа как Бургас и околността са тровени години наред.

Окислителните езера се намират в местността "Пода", която е до град Бургас. Там са изхвърлени десетки хиляди тона отрови, които са причина за респираторни заболявания на стотици, че може и на хиляди деца. Отровите са били изхвърляни в продължение на години.

Проблемите, които създават тези отрови са няколко, отбелязват от ОЗБГ:
– отровите проникват в почвата и подпочвените води, и се разпространяват. Последиците са фатални за флора и фауна;
– отровите се изпаряват във въздуха, вятърът духа изпаренията към града и е налице тровене на бургазлии, придружено с отвратителна миризма;
– тези отрови достигат и до морето, отново с фатални последици за флора и фауна.

Ето какво пишат още от ОЗБГ:

През седмицата има камиони, които идват и изхвърлят боклуци в едно от по-малките езера. Пречиствателната станция не работи и не би трябвало да се изхвърлят отровите, но се оказва, че не е така. Тровенето продължава, продължава и институционалното безхаберие. Ние, обществото, трябва да вземем мерки, за да спрем това тровене. Последиците са за всички нас: ние дишаме този въздух, ние се разхождаме в природата, нашите деца също. От нас зависи как ще се справим с огромния проблем!

Една от причините град Бургас да е потънал в задушлива миризма през малките часове на денонощието са тези езера. Малкото езеро, което се вижда на клипа, според инж. Николов, е резултат от голямото. Тоест, отровите от голямото избиват през почвата и се е получило малкото езеро.

Проблемът е огромен и може да доведе до екокатастрофа, ако вече няма такава. Ще бъдат алармирани институции, хора, медии и обществото. Не трябва да позволяваме на шепа хора и на шепа продажни управляващи да се разпореждат със здравето на стотици хиляди.

Инж. Николов ще разкрие и схема за източване на пари – кражба. Става въпрос за милиони левове. при проверка от институциите лесно ще се установи истината. Говорим за обективна проверка, а не за проверка, обслужваща нечии интереси и проверка, която е резултат от корупция!

Бургас / България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ghost1
  Отговор
  1 16:28  09.09.17
  Тук защо никой не коментира. Нима всичко трябва да ни подминава и да се правим че не виждаме. Къде са будните истински българи. Протест е необходим и спешни мерки!!!
 • бургас
  Отговор
  2 19:18  09.09.17
  Тия окислителни езера ги има там мнооого отдавна, не знам защо чак сега се повдига този въпрос като проблем. Явно някой е получил сериозен стимул да се размирише историята. Наистина понякога има миризма и то доста неприятна, като от петролни продукти. В повечето време няма никаква миризма, а самото място реално е извън жилищния комплекс М. Рудник, в самия комплекс изобщо не се усеща никаква миризма от там. А в самия център на града и другите комплекси пък изобщо. Навремето когато нефтозавода(сега Лукойл) работеше на пълни обороти редовно имаше изпускане на вредни вещества във въздуха и комплексите които бяха най-близо до него дишаха отровния въздух. Обаче със закриването на повечето производства постепенно се поизчисти въздуха и вече няма такива обгазявания както едно време. А тези езера са съвсем друго нещо, някакви отпадни продукти от работата на Лукойл са, а много загрижените хора дето са направили клипа и проверката даже не са си направили труда да разберат точно какви са веществата там. Малко на платено тролене ми се вижда цялата история.
 • Екомафия
  Отговор
  3 18:14  10.09.17
  Инженера Николов други песни пееше докато работеше за Лукойл. След като го изритаха за"добра" служба явно е свършил парите и е станал "еколог".
 • София
  Отговор
  4 22:09  13.09.17
  Аз не живея в Бургас, но винаги като ходя на гости ми мирише по малките часове.

Напиши коментар:


Публикувай