469 1

2000 майки у нас се върнали предсрочно на работа срещу бонус

Мартин Христов

Над 2000 жени се върнали предсрочно на работното си място срещу бонус от държавата.

Това показват данни на Министерството на труда и социалната политика за ефективността на новата мярка, която цели да насърчи жените да се завърнат по-бързо в офиса.

От юли жените, които прекъснат отпуска си по майчинство преди детето да е навършило година, получават бонус в размер на 50% от обезщетението за отглеждане на дете. Досега жените, които се връщаха в офиса, преди изтичане на отпуска им по майчинство, губеха правото си на обезщетение.

От юли обаче майките могат да се върнат на работното си място 4 месеца след раждането и така в оставащите 6 месеца на практика ще получават почти заплата и половината, отбелязва "Монитор". От опция могат да се възползват само жените, чиито деца не са настанени в детски заведения.

"Имаме намерение да развиваме тази политика на стимулираме на връщане на работа и да избегнем деквалификацията, която се получава вследствие използването на всички видове регламентирани отпуски за бременност, раждане и отглеждане на дете", заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Той припомни, че от октомври минималната пенсия ще се увеличи от 180 лв. на 200 лв. "С увеличаване правителството прави решителна крачка към намаляване на бедността", заяви Петков.

По думите му девет социални заведения, в които при проверки на социалното министерство е било установено, че условията на живот са най-лоши, ще бъдат затворени, а обитателите им ще бъдат изведени в защитени жилища.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • шшш
    Отговор
    1 07:34  26.09.17
    това е политиката затриване на България, голям праз да върнеш по бърза процедура на работа млади майки.Какво му е хубавото на тази мярка,само вижте - да се върнат в офиса и да избегнем деквалификацията. Българки да бачкат за да плащат масрафа на цигански деца,които раждат като на световно...И пак има условие за тези кървави пари, детето не трябвало да посещава детско заведение...Ви докато не унищожите България няма да спрете с малоумни глупости.Браво и затова че дигнахте пенсии с 20лв.Тези пари на вас не стигат и за една закуска господа обирджии.....

Напиши коментар:


Публикувай