1 078 3

Частните съдебни изпълнители свалят таксите с до 42%

Ще има затворени кантори, опасяват се от Камарата

Стефанаки Йоанис

По-ниски такси предложи Камарата на частните съдебни изпълнители на поредното обсъждане на проекта за изменение на Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) в правната комисия във вторник, съобщи в. „24 часа“.

Една от идеите е при вземане до 5 хил. лв. таксата на частния съдебен изпълнител да е 75 лв., или с 15% по-малко в сравнение със сега. При дълг от 10 хил. лв. - да стане 150 лв., при 20 хил. лв. - 300 лв. , при 100 хил. лв. - 1500 лв., а при 1 млн. лв. - 22 500 лв. , като намалението е с 42%.

Изчисленията на камарата били получени в правната комисия в понеделник.

"Не може за дълг от 50 лв. да се събират такси в размер на 1000 лв.", коментира омбудсманът Мая Манолова, цитирана от "24 часа". Тя призова и адвокатите да намалят възнагражденията си по изпълнителните дела.

Шефът на Камарата на ЧСИ Георги Дичев се оплака, че по-ниските такси ще принудят някои кантори да затворят, а останалите да търсят други приходи.

В момента имало 202 частни съдебни изпълнители, средният годишен разход на една кантора излизал около 500 хил. лв., а в тях работели около 3000 души.

"Не знам колко български адвокати са изкарали 500 хил. лв. през целия си живот", опонира Валя Гигова от Висшия адвокатски съвет. Тя обясни, че колегите ѝ получават възнаграждение за цялото дело, а не на парче, както е при съдебните изпълнители - за опис на имущество, за образуване на изпълнително дело и т.н.

Според нея, ако се възпитава нация от коректни граждани, не може безкрайно да се ограничават разноските и така да се ощетяват изрядните.

След разгорещен дебат шефът на правната комисия Данаил Кирилов обяви, че таксите ще останат за най-накрая и по тях ще се работи още.

Друг дискутиран въпрос бе кой може да се освобождава от държавна такса. Според юристите това трябва да са само граждани, но не и фирми.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 34556
  Отговор
  1 09:10  27.09.17
  У нас съдебната власт е държавна, много американски предавания са гледали ама тук частно лице няма как да върши съвестно такава работа, особено пък най-големите отрепки, така че тази дейност трябва да се прекрати, половината ЧСИ са извършвали големи злоупотреби а наказанията са им нищожни, има случай в които неправомерно са изземвали жилища на хора и най-голямото наказание за ЧСИ е снемане на правата за 5 години - ни затвор ни парична глоба
 • искрено и лично
  Отговор
  2 14:12  27.09.17
  Георги Дичев, тоя да не коментира много щото е милионер маймуната и купи къща в Банкя за 1млн. лв. за родителите си все едно си взима сандвич!!Значи да си купиш къща за толкова пари кеш колко ли пари има къде живее на гърба на чуждото нещастие!! И адреса на къщата мога да дам при необходимост!!!
 • КАСАПИН
  Отговор
  3 14:14  27.09.17
  Те и държавните не са малко, частните са престъпници и трябва да се прекрати дейноста им ,да си работят каквото са работили преди да станат частни Безсъдебни испълнитили

Напиши коментар:


Публикувай