432 2

Радан Кънев: Антикорупционният закон е бухалка за непослушни

Венцислав Михайлов

"Антикорупционното законодателство е с добра цел, но в най-добрия случай ще си остане думи на хартия, а в най-лошия ще се превърне в поредния инструмент, който властта ще използва като бухалка за непослушни", коментира пред „Тази сутрин“ по бТВ заместник-председателят на ДСБ Радан Кънев.

Успешен пример е Румъния, където са "тръгнали на два крака", с антикорупционен орган, който разследва имуществото на политици и независима антикорупционна прокуратура. В България "антикорупционният орган няма никаква роля в това да наказва престъплението подкуп и останалите корупционни престъпления, това е бошлаф", коментира Кънев.

Според него ГЕРБ и БСП водят "несъществен" спор, кой да назначава началника на антикорупционното бюро. В парламента има "много висок градус на напрежението и никакъв спор по същността", допълва той.

Изборът на парламентарна квота във Висшия съдебен съвет (ВСС) е пример за преминало в "пълна хармония, с предварително договорени квоти и предварително договорени имена", според Кънев.

Той коментира, че "професионалната квота беше попълнена от почтени, известни, независими юристи, а парламентарната - от абсолютни мижитурки, с изключение на 1-2 имена, известни по-скоро като одиозни в системата, известни с по-скоро с лошо име, отколкото с добро".

Големият позор според заместник-председателя на ДСБ е за БСП, които са имали възможност да блокират останалите кандидатури, но са се задоволили с това трима от предложените от тях шестима да станат съдебни кадровици.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Християндемократ
  Отговор
  1 10:06  27.09.17
  Това е истинския анализ на ситуацията, такива политици почесто трябва да се появяват в публичното пространство.

  Коментиран от #2

 • гост
  Отговор
  2 11:11  27.09.17

  До коментар #1 от "Християндемократ":

  Радан Кънев е един от малкото политици, които искат нещо да се промени към добро в тази държава и докато беше в парламента правеше нещо по въпроса. След като на последните парламентарни избори в избирателната секция, в която бях аз, от 461 валидни гласа за неговата партия имаше 15 (забележете, секцията е в София!!!) трайно се обезверих за ситуацията в България.

Напиши коментар:


Публикувай