625 3

Джамбазки: Ще се борим за малцинството ни в Албания

Светослава Ингилизова

В българските медии се върти новина, свързана с българите в Албания.

Става дума за подготвян законопроект за националните малцинства в Албания, в който са споменати епични малцинства, като „египетското“ (има се предвид циганско, но объркването е в „превода“), но е пропуснато жизненото и съществуващо българско национално малцинство, съобщават от ВМРО.

Според евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки подобна редакция на текста е недопустима и неприемлива, не е европейска. Той е проверил въпроса и е категоричен, че въпросният текст е бил разглеждан само и единствено в правната комисия на местното Народно събрание. Предстои да бъде гледан в понеделник и във вторник в останалите комисии, където са поканени за изслушване и представители на българските организации.

"По този начин сънародниците ни в Албания ще могат да защитят задължителното включване на българското национално малцинство в нормативните текстове на този закон", казва Джамбазки.

Той отново напомня, че законът не е разглеждан, нито обсъждан, нито гласуван, нито пък е приеман от Народното събрание на Република Албания, каквато информация се тиражира.

Българските евродепутати Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев се пребориха и наложиха в годишната резолюция на ЕП за напредъка на Република Албания да попадне текст, който призова правителството на страната да признае българско национално малцинство и да защити безусловно неговите права и законни интереси.

Понастоящем използваме всички налични инструменти, за да наложим приемането и записването на българско национално малцинство и защитата на неговите интереси и в този все още проект за закон, посочва евродепутатът Ангел Джамбазки и допълва, че ако се наложи, може да бъде оказван натиск върху албанските институции.

Евродепутатът е категоричен, че ще се бори за правата и интересите на българското малцинство.

А ако проектозаконът стане факт, това ще бъде изключително неприятелски жест към България.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • сойкаПРИСМЕХУЛКА
  Отговор
  1 18:13  28.09.17
  То тука населението на България скоро ще се превърне в малцинство, сред индийците, които се множат като зайци, а той тръгнал да се бори за шепа българи в Албания.
 • Ал Бано
  Отговор
  2 20:34  29.09.17
  Браво на Ангел Джамбазки!
 • факт
  Отговор
  3 18:56  30.09.17
  А УТРЕ ЗА МАЛЦИНСТВОТО ВИ В БЪЛГАРИЯ

Напиши коментар:


Публикувай