320 1

ГЕРБ и БСП кръстосаха шпаги за назначенията

Светослава Ингилизова

Александър Ненков от ГЕРБ и Стоян Мирчев от БСП сблъскаха мненията си по случая "Кумгейт" пред БНТ. Според Стоян Мирчев доказателствата за шуробаджанащината са с космически размери. 2/3 от държавните назначения по време на управлението на ГЕРБ стават без конкурс. Александър Ненков заяви, че навсякъде се провеждат конкурси и няма законови нарушения при назначенията в администрацията.

"Ако някъде има нарушен закон, нека всеки да си понесе отговорността. Ако има доказателства, че някой от назначените е виновен за нещо, направил е нещо нередно, незаконно, всеки да си носи отговорността. Ако днес Елена Йончева не излезе и не покаже на Делян Добрев "схемите", за които говори, тя трябва да се извини публично. Трябва да има граница на допустимостта", каза Александър Ненков.

Според Стоян Мирчев ГЕРБ нарушават две практики: назначават държавни служители без конкурс и не спазват закона за конфликт на интереси, който забранява определен тип назначения. По думите му, Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси не функционира. Така ГЕРБ като мнозинство блокира работата на институциите в България, за да прикрива шуробаджанашките си назначения.

"Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси трябва да бъде от 5 члена, тя има непълен състав и в момента са трима. Опитахме се да я попълним, но поради карикатурите, които номинираха от ГЕРБ самите те не успяха да си изберат членовете, за да се попълни. В момента комисията не може да функционира", заяви Стоян Мирчев.

Според Ненков, обаче, Комисията по конфликт на интереси е една от най-уважаваните в Брюксел. Депутатът от ГЕРБ счита, че е съвсем нормално, когато някой е на ръководен пост, да назначи близки и роднини, ако имат нужната квалификация.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Име
    Отговор
    1 09:57  05.10.17
    Номен клатури

Напиши коментар:


Публикувай