437 0

Д-р Кокалов: Болниците не трябва да са търговски дружества

Светослава Ингилизова

"Нужни са спешни законодателни мерки, така че болниците да не бъдат търговски дружества", заяви пред БНР д-р Иван Кокалов от КНСБ, член на Надзорния съвет на Здравната каса от квотата на синдикатите.

Според него трябва да бъде изработен и механизъм за кредитирането на лечебните заведения, така че да не се стига до фалити на болници. Болниците са търговски дружества и държавата не може да ги подпомага за намаляване на задълженията, а 500-те милиона лева общи дългове в лечебните заведения се дължат на липса на контрол, поясни д-р Кокалов.

"Насоката е правилна. Трябва да има електронен търг на лекарства, трябва да се следи това, защото навремето много болници се презаредиха с лекарства, за да вземат комисионните определени хора, след това тези лекарства залежават и се трупат като дългове. Трябва много бързо, екстрено министерство, парламент да променят законодателство и да създават друга среда. Тези дългове са натрупани поради това, че има корупция и кражби", допълни синдикалистът.

По думите му, изходът е чрез кредитиране на болници, които са в затруднено положение, и чрез даване на възможност на общините да помагат със свежи пари. "Може би ще се създаде структура, чрез която да може да се гарантират тези дългове и трябва да се понесат, разбира се, и отговорност и ако трябва да се стигне и до съд" - подчерта Иван Кокалов.

Той коментира и ситуацията с най-проблематичните болници в момента - във Враца и Ловеч: "В рамките на тези болници функционират две частни други, които във времето са си избирали пациентите и са трупали дълговете за сметка на болницата. За съжаление не е имало достатъчно добър контрол, тъй като в някои от тези болници е имало представители на министерството и те е трябвало да докладват."

България


Напиши коментар:


Публикувай