640 4

До края на 2017 г. започва модернизацията и ремонтът на бойните самолети

Процесът ще върви успоредно с преговорите по закупуване на нов изтребител

Снимка: Архив
Снимка: Архив
Светослава Ингилизова

"До края на годината ще стартира модернизацията и ремонтът на старите ни бойни самолети МиГ-29", съобщи по телевизия "Европа" министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

"Този процес ще върви успоредно с преговорите по закупуване на нов изтребител. Основно тук трябва да се ремонтират. Разбира се, ако се наложи да се внасят резервни части и двигатели ще бъдат внесени от Русия, от самия производител. Тук тънкостта е в това, че моето желание и намерение е в тази сделка по ремонта и модернизацията на МиГ-овете да няма посредници. Директно министерството на отбраната с фирмата производител", каза Красимир Каракачанов.

"Освен това България ще се стреми към максимално дълго разсрочване на плащанията за новите бойни самолети за най-малко от 10 години. Знам със сигурност, че поне един от тримата участници досега в конкурс има подобна готовност и я е заявил. Не е коректно да се говори с имена, но един от тримата участници е заявил, че не е проблем новите условия, които са поставени за по-дълъг период на плащане. Това е добра предпоставка и това, както се казва, би стимулирало и останалите участници да правят по-изгодни предложения", допълни още Каракачанов.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бесен Язовец
  Отговор
  1 12:38  08.10.17
  Мизерници ще ремонтират старите щото не могат да се облажат от зделката за новите.Е това е търгаша мизерен, патриот бил да е..... м.... Безщастна тлъста
 • Али Бабата
  Отговор
  2 13:37  08.10.17
  Дали сме на американците 4бр.военни бази безплатно. Българското участие в Афганистан доближава 500 млн. лева,а участието ни в Ирак струваше над 150 млн. лева. Под натиска на американската страна България се отказа от 3.5 млрд. долара дълг на Ирак.. и никой никъде не го калкулира. Защо НАТО не подари изтребители на най-бедната държава в ЕС? Защо Гърция е редовен получател на такива помощи за десетки милиони долари, а България,не? Това което се върши в момента е най-правилно.Няма смисъл да се трошат пари за стари ф 16-ки като имаме стари миг-29 (15бр),които можем да ремонтираме.Експлоатационният им е ресурс до 2029 г. това направиха в Словакия и Полша с адаптация към натовските стандарти. Един летателен час на ф 16 е между 18 000 и 30 000 долара, един летателен час на миг 29 е около 5 500 долара, един летателен час на Грипен е 4 500 долара. При това положение да купуваш стари бракми ф 16-ки не е нищо друго,освен политически шантаж.
 • Бесен Язовец
  Отговор
  3 14:03  08.10.17
  България пез 1988 г.имаше 380 истребитела накараха ни от НАТО да ги нарежем за скраб сега ни карат да копуваме от тях вехти хвърчила защо ? Защото си въртят търговийка за наша сметка за това . Капитала от запад ни клати отново и отново докога ?Е такива мръсници като Б.Б са ятаците на Д.Сорос и ЦРУ слуга на западните интереси
 • Вили
  Отговор
  4 00:37  09.10.17
  Нямат пари за гориво на няколко миг 29, а ще ремонтират 15. Плюс нови 8.Нещата не се връзват. Може би смятат новите да бъдат закупени след десетина години.

Напиши коментар:


Публикувай