360 2

Димитър Главчев: Ще призова президента да разсекрети стенограмата от КСНС

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Венцислав Михайлов

Оставката на Антон Тодоров ще бъде дискутирана на заседание на парламентарната група. Довечера групата ще прецени дали да я гласува. Всяка една оставка е личен акт, оттам насетне политическите структури ще решат дали да го защитят и дали е неправилно обвиняван. Това каза пред „Тази сутрин“ по бТВ председателят на НС Димитър Главчев.

„Призовавам всички, преди да се произнасят, внимателно да изгледат записа на интервюто. Това бе предупреждение за евентуална заплаха, но не от страна на Антон Тодоров. Тя би дошла от другаде, но не и от ГЕРБ. Би трябвало и двете страни да спазват стандартите на професията си“, призова той.
Въпреки това не смятам, че влизането на Антон Тодоров от гражданската квота в ГЕРБ е било грешка, подчерта Димитър Главчев.

Председателят на НС коментира и вчерашния КСНС при президента. „Ако още някой заяви, че КСНС е бил бойкотиран от ГЕРБ, ще призова президента да разсекрети стенограмата или следващото заседание да се предава онлайн. Тогава ще видят в каква атмосфера е преминало заседанието.

Нямаше дух на бойкот, всеки изложи своите теми, изслушаха се докладите на службите,

проведе се дебат. Между никой нямаше напрежение“, увери председателят на парламента.
По повод проваленото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност правосъдният министър Цецка Цачева уточни, че не е имало и следа от бойкот и подобни разсъждения.

„Нещата се случиха изненадващо за мен, когато г-жа Нинова е решила да им даде воля пред журналисти“, коментира Цачева. По думите ѝ подобно говорене цели влизане в противоборство. Според правосъдния министър диалогът между президента Румен Радев и премиерът Бойко Борисов е бил спокоен и нормален, а след почивката държавният глава е обявил пред членовете своето решение да прекрати заседанието и да насрочи ново за 17 октомври.

„Право на президента е да се опита да намери консенсус между двата законопроекта

и да се обединим около принципи за антикорупционния закон“, допълни Цачева. Цачева уточни още, че у нас има нужда от нова концепция относно наказателната политика и промени в НПК.
Вчерашното заседание на КСНС е било провалено, заяви пред „Тази сутрин“ по бТВ Деница Златева от БСП.

„Не може да издигаш като обновен приоритет антикорупционно законодателство и когато президентът е свикал КСНС по тази тема, да напускаш заседанието. За нас изглежда, че има умисъл. Това е опит за неглижиране на институцията и бламиране на президента“, категорична бе тя. По отношение на българското председателство на Съвета на ЕС, Деница Златева заяви: „Надявам се, че евро председателството ще бъде свързано с приоритетите ни, а не с ремонтите на НДК. Ще бъде жалко, ако го сведем само до битовизми“.

Това беше демонстрация. Демонстрация, която целеше да постави на място президента.

И тя беше според нас срамна. Това коментира в студиото на „Денят започва“ по БНТ зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков по повод проваленото заседание на КСНС. По думите му така се подкопава доверието на една от последните институции в България, в която такова все още е останало.

„Надявам се другата седмица всички политически лидери да поемат отговорност“, добави политикът. Според Зарков шансовете да се проведат успешни дискусии и да се направи нещо по въпроса с корупцията са големи, ако всеки прояви здрав разум. „Трябва ни силен разследващ орган, който да се включи в наказателното разследване. Той трябва да е независим от централната власт“, посочи зам.-председателят на ПГ на БСП.

Не бих казал, че има скандал. Това беше логично начало на тази среща,

каза в сутрешния блок на Нова телевизия социологът Кольо Колев по повод провала на вчерашното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема "Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията". За да създаваш нова структура, ти създаваш ново звено на властта и това е изключително опасно.

Трябва стъпка по стъпка да се направи. Радвам се, че се действа така, а не се тръгна на щурм, заяви Колев. КСНС пострада тежко от разсекретяването на стенограмите за КТБ, отбеляза политическият анализатор Георги Харизанов. Форматът трябва да бъде преразгледан, след като вече не е секретен. Това беше тежък удар върху смисъла на КСНС. Този формат се превърна в отложена пресконференция, посочи Харизанов.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Будалата
  Отговор
  1 14:39  10.10.17
  Да беше Кратунков щеше да ти е ясно. Боко рече не се будалкайте с Президента а ти пак не си разбрал. Уж си Главчев но май си Главочев.
 • МММ
  Отговор
  2 09:37  11.10.17
  Поне половин България знае, че този е с купена диплома.Просто е домашен любимец на Б.Б.

Напиши коментар:


Публикувай