989 7

Всеки ден по 10 бежанци напускат България

Мигрантите, тръгнали си от лагери у нас, са общо близо 4500

Всеки ден по 10 бежанци напускат България
Снимка: БТА/Архив
Константин Карагьозов

Всеки ден по 10 мигранти доброволно бягат от България, напускайки центровете на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Това показват данните на МВР, споделени от „Монитор“.

Само за август самоволно напусналите центровете на ДАБ към Министерски съвет са били 262-ма души. Такива, които са си тръгнали от страната ни с предоставена закрила, пък са 177. Цифрите от началото на годината са още по-фрапиращи. Мигрантите, които са си събрали доброволно багажа и са си тръгнали от лагерите, са 4343-ма общо.

Причината е, че тук те не откриват никаква реализация и правят всичко възможно да стигнат в някоя страна от Западна Европа. Така потокът се е насочил основно към границата ни със Сърбия, както и тази с Гърция.

Тенденцията е забелязана и от Международната организация на миграцията, която в свой доклад от преди дни констатира, че интересът на мигрантите към България става все по-малък. Освен масовото напускане се забелязва и все по-нисък праг на влизащите.

Бежанците в България опитват да напуснат страната дори и да нямат валидни документи за самоличност. Голяма част от тях са прихванати на границите със Сърбия - 1700 души, и Румъния - 116 души. Към края на август 1200 бежанци в България все още нямат официален статут. Капацитетът на бежанските центрове в България е 6300 места, като към края на август в тях има 1800 бежанци, показват още данните. Това ще рече, че претъпканите до скоро центрове сега са запълнени едва на 25%.

Данните от Гранична полиция също са показателни. 6671 чужденци са опитали да преминат незаконно на територията на България в периода между 1 януари и 30 септември 2017 година, съобщиха от вътрешното министерство. Сравнението със същия период на миналата година показва значително намаление на миграционния натиск - тогава е имало 36 496 незаконни имигранти, задържани от българските власти. Тоест натискът е намалял шест пъти.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бежанец от Китен
  Отговор
  1 11:41  12.10.17
  Няма лошо
 • факт
  Отговор
  2 11:45  12.10.17
  Този факт показва, колко "добре" е станало да се живее в България, в резултат на 30 годишния преход към "демокрация"

  Коментиран от #3

 • юрист
  Отговор
  3 11:53  12.10.17

  До коментар #2 от "факт":

  Много добре с живее в България, но тук няма място за хора, трайно безработни като теб, изхвърлени от трудовия пазар, които упорито си бленувате за кражбите на държавна собственост, които сте извършвали по време на соца. Сега крадат наедро държавна собственост любимите ви политици- всичките те бивши бкп членове от средния ешелон, или техните законни наследници. И понеже ви е отнето “правомощието“ да крадете законно българска държавна собственост- понеже вече го няма чл.1 от димитровската конституция- върло съжалявате за отнетото ви “право“ като членове на бкп от средния ешелон. А иначе новината е отлична- на България й са необходими здрави, млади, прави българи и българки, а не араби или хора от всякакви краища на света.

  Коментиран от #4, #7

 • факт
  Отговор
  4 12:26  12.10.17

  До коментар #3 от "юрист":

  Нещо ти куца логиката, г-це юрист. Как така хем се живее много добре, хем сега се краде на едро?! Колкото до соца, не се изказвай неподготвена. България беше развита промишлено-аграрна страна, с икономически показатели в първите 15 европейси страни. Без безработица, с безплатно образование и здравеопазване, с прилични заплати и пенсии. А сега, след края на студената война, пак сме победена страна и последна по всички възможни показатели в Европа. Това е жалката истина.
 • abv
  Отговор
  5 16:39  12.10.17
  Да се махат . Меркел да ги вземе.
 • Аз съм окей
  Отговор
  6 20:41  12.10.17
  Супер. Зле сме , но и от това има полза 😁
 • Патриот
  Отговор
  7 14:37  13.10.17

  До коментар #3 от "юрист":

  По статия да коментирам - много малко. Прав си юристе, но редом с тези 10, напускат 1000 работоспособни българи да робуват в Европейските страни т.е. те допринасят за благосъстоянието на чужди държави. Какво остава тук - пенсионери(нямам нищо лошо против тях, те са си дали своята лепта за благото на родината и са в заслужена почивка), цигани, млади пешлемета гъзоръки, но с големи тпретенции за заплати. Реално икономиката ни се издържа от 5-10 предприятия, които укриват огромна част данъците, данъците на физическите лица, глоби.

Напиши коментар:


Публикувай