Last news in Fakti

12 Април, 2024 22:30 1 030 4

Важните новини във ФАКТИ на 12.04.2024 г.

  • атанас запрянов-
  • криза-
  • военни-
  • каравана-
  • ангел найденов-
  • руслан стефанов-
  • бежанци-
  • вземания-
  • правосъдие за всеки-
  • дпс-
  • аец козлодуй-
  • конференция-
  • христо иванов-
  • морбили-
  • росен христов

Важна стъпка за охраната на родното небе

Важните новини във ФАКТИ на 12.04.2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Американци кацат у нас в края на април, за да сертифицират базата за българските Ф-16

Американски специалисти ще пристигнат у нас в края на април, за да сертифицират част от съоръженията, необходими за приемането на първите бойни самолети F-16 Block 70. Това обяви министърът на отбраната Атанас Запрянов днес в отговор на въпрос на "Фокус" относно етапа на подготовка на Трета авиобаза за приемането на първата партида изтребители.

"На 22 и 24 април началникът на отбраната ще бъде в Граф Игнатиево с експерти и специалисти по темата. Следим този въпрос много внимателно. Ще има експерти от американската страна. Много е важно да бъдат тук. Те ще сертифицират съоръженията – някой от съоръженията трябва да получат сертификация, за да получим самолетите на наша територия", заяви министърът на отбраната.

Запрянов каза още, че е много важно процесът по сертификация да бъде успешен. Той обясни, че ако това не се случи, страната би могла да се окаже в ситуацията на Словакия, която е трябвало да разположи своите F-16 Block 70 на чужда територия.

Военният министър допълни, че сертификацията е за някой от елементите за сигурност.

По отношение на финансовите параметри за подготовката на инфраструктурата той увери: "Финансовите средства там са осигурени, възникват и други нужди, които трябва да бъдат разрешени, тъй като в самото конструктивно изграждане възникват някои проблеми".

Председателят на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев пък обяви, че "Следващите две седмици ще направим посещение на място на комисията".

През миналата седмица Тодор Тагарев, който тогава все още изпълняваше функциите на министър на отбраната, обяви, че Военното министерство работи интензивно по приемането на първите бойни машини.

Тогава той обяви, че проектите по изграждането на инфраструктурата са разделени в две категории – обекти пряко свързани със самолетите и такива свързани с подобряване на инфраструктурата.

Тагарев каза още, че договорите, които са пряко обвързани с приемането на машините, трябва да бъдат приключени до края на 2024 година.

Въпреки това обаче, в свое по-предишно изказване (бел. от ред. – от началото на април) отново Тагарев предупреди, че "Рисковете за това да не бъдем готови за посрещането на на самолетите остават“. Тогава той изрази позицията, че усилията на ръководения от него екип в Министерството на отбраната не успели да компенсират "в достатъчна степен изоставането".

Експерти пред "Панорома": България не излезе от политическата криза, а тя е най-дългата от Освобождението насам

България не излезе от политическата криза, а тя е най-дългата от Освобождението насам. Това каза в предаването "Панорама" по БНТ политологът Димитър Ганев.

Вдигат с 30% заплатите на военните, но от догодина

Всички парламентарни групи внасят проект на закон за въоръжените сили, с които заплатата на военните се увеличава с 30%. Това обяви на брифинг депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев. Той изрази надежда до края на този парламент проектът да мине и иска бърз указ от президента. Идеята до 6 май той да е факт. Законът ще влезе в сила от 1 януари 2025 година и парите ще залегнат в бюджета за следващата 2025 г.

Над 60 незаконни каравани в залива Вромос

Над 60 незаконно поставени каравани в залива Вромос край Черноморец бяха описани от Междуведомствена комисия ръководена от Областната управа в Бургас днес. Повечето от тях се намираха върху дюни и в защитена територия, уточни БНР.

Ангел Найденов припомни, че българският войник е беден и бездомен

Основният проблем на българските военни сили е недостигът на личен състав, каза в интервю за БНТ бившият министър на отбраната Ангел Найденов.

Руслан Стефанов за митниците: Всички съществуващи канали се прехвърлят от правителство на правителство

Не е проблемът в смяната на шефовете на "Митници", проблемът е, когато няма ясна идея накъде се върви. Когато изхарчиш 11 милиарда, каквото стана декември, даваш ясен сигнал - всички съществуващи канали се прехвърлят от правителство на правителство. Превръща се в търсене на начин как ние да овладеем тези канали. Това каза в интервю за "Лице в лице" икономистът от Център за изследване на демокрацията Руслан Стефанов.

Емил Радев обяви колко мигранти са ни върнати от началото на годината

Пактът за мигрантите ще се отрази положително на България. Свързан е с Дъблинския регламент и правилата, по които ни връщат мигранти. Дава повече инструментариум за нелегалната миграция. Това заяви евродепутът Емил Радев в предаването "Лице в лице" по бТВ.

Обрат! Държавата няма да придобива вземания на „Булгаргаз“ и БЕХ от „Топлофикация София“

По предложение на министъра на енергетиката Владимир Малинов Министерският съвет отмени днес постановление и решения на предходния кабинет, с които вземания на „Булгаргаз“ ЕАД и Български енергиен холдинг ЕАД от „Топлофикация София“ ЕАД в размер до 1.6 млрд. лв. са придобити от държавата чрез министъра на енергетиката. С отменените документи бяха одобрени промени по бюджета на Министерството на енергетиката за допълнителни плащания и на министъра на енергетиката беше възложено да проведе преговори и да придобие от името на държавата въпросните вземания. Това съобщиха от Министерски съвет.

"Правосъдие за всеки" поиска отстраняването на Борислав Сарафов

Съдебната реформа спря и това явно бе целта на провалените преговори за редовно правителство, заявиха в позиция "Правосъдие за всеки".

На изборите 2 в 1 ДПС ще се яви самостоятелно

ДПС ще се яви самостоятелно на предстоящите избори, реши Централният съвет на партията, който прие критериите и процедурите за номиниране на кандидати за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщават от пресцентъра на партията.

"Уестингхаус" подписа ключово споразумение за двата нови реактора в АЕЦ "Козлодуй"

Westinghouse Electric Company (WEC) подписа меморандуми за разбирателство със 17 основни български доставчици за съвместно участие при изграждането на предстоящите нови ядрени енергоблокове с технологията AP1000 на площадката на АЕЦ "Козлодуй" в Северна България и на други площадки в региона. Това важно събитие се организира като продължение на проведения през февруари тази година симпозиум в София и е в съответствие с дългосрочния ангажимент на Westinghouse да разширява веригата си от местни доставчици.

Подписаните меморандуми за разбирателство очертават потенциала за производство на ключови компоненти, включително големи структурни модули, кранове, топлообменници и съдове под налягане, както и предоставяне на различни инженерни, транспортни, консултантски и строителни услуги.

Доставчиците, с които се подписаха споразумения, са: "Атоменергоремонт" АД; "Булмашинъри Ентърпрайсис" ООД; "Бюро Веритас България"; "Централна енергоремонтна база" ЕАД; "ЕЛИЯ" АД; "Енергоремонт-Гълъбово" АД; "Химмаш" АД; "Industrial Parts" ЕООД; "КМС" АД; "Краностроене Инженеринг" ЕООД; "МТГ-Делфин" АД; "ПОДЕМКРАН" АД; "Tia Logistics" ЕООД; "ТМ ИНОКС" ЕООД; "Биомашиностроене" АД; "Булармекс-ИК" АД и "Микромет" АД.

"Привличането на местни компании и осигуряването на максимална локализация в проекта за изграждане на нова ядрена мощност с технологията AP1000 на площадката в Козлодуй продължава да бъде наша основна цел", заяви Петьо Иванов, изпълнителен директор на "АЕЦ Козлодуй – Нови мощности". "Щастливи сме от присъствието ни на днешното събитие и от привличането на тези водещи местни доставчици към проекта.

Подписването на днешните споразумения ни приближава с още една стъпка към изграждането на нова ядрена мощност в България с използване на най-модерната технология и подчертава икономическото въздействие, което проектът ще има за нашата страна и общество. Очакваме тези български компании да станат критична част от световната верига за доставки на Westinghouse, и по-специално за всички проекти за изграждане на нови ядрени мощности, които Westinghouse планира да реализира в Европа."

"Westinghouse има напълно структурирана верига от доставчици по целия свят и днес сме щастливи да я разширим с водещи компании от България, за да гарантираме успешното внедряване в крайна експлоатация на два енергоблока с технологията AP1000® на площадката в Козлодуй", каза Дейвид Дърам, президент "Енергийни системи" в Westinghouse.

"Разширяването на нашата верига от местни, квалифицирани доставчици, в допълнение към ключовия напредък, който постигаме при изпълнението на договора за предварителни инженерни дейности за изграждане на нова ядрена мощност на площадка Козлодуй, са важни стъпки, които ще ни помогнат да проправим пътя към осигуряване на чисто енергийно бъдеще в България за поколения напред."

През юни 2023 г. Westinghouse сключи договор за предварителни инженерни дейности (Front-End Engineering & Design, FEED) с "АЕЦ Козлодуй – Нови мощности", а през месец октомври 2023 г. подписа меморандуми за разбирателство с 5 други български компании за съвместно участие при предстоящото изграждане на нови ядрени енергоблокове на площадка "Козлодуй" и в други държави от Европа. Обхватът на тези меморандуми включва проектиране и доставка на системи за контрол и управление (СКУ), на системи за радиационен мониторинг и други услуги.

AP1000 е единственият ядрен реактор от поколение III+, внедрен в крайна търговска експлоатация, който използва напълно пасивни системи за безопасност, който е с модулен дизайн на конструкцията и с най-ниския въглероден отпечатък за един MWe. В САЩ, на площадката на АЕЦ "Vogtle" в Джорджия, първият енергоблок с технологията AP1000 е вече въведен в крайна, търговска експлоатация, като се предвижда вторият енергоблок с тази технология да влезе в експлоатация през второто тримесечие на 2024 г.

Други четири реактора с технологията AP1000 днес поставят рекорди по експлоатационна ефективност в Китай, като там в момента се изграждат още осем реактора със същата технология. AP1000 вече бе избрана и за ядрените програми в Полша, Украйна и България, и също така е обект на интерес от изграждане на много други площадки в държави от Централна и Източна Европа, Обединеното кралство, Индия и Съединените американски щати.

Украйна и България ще проведат в София Втората Черноморска конференция за сигурност на Международната Кримска платформа

Руската агресия срещу Украйна подкопа сигурността на Черноморския и Азовския регион и на цяла Европа и света. С цел разработване на ефективни стратегии в отговор на съществуващите предизвикателства и осигуряване на устойчиво развитие за всички миролюбиви държави от региона, Украйна и България ще проведат съвместно Втората конференция за черноморска сигурност на 15 април в София.

Христо Иванов: Делян Пеевски отстранява всички неудобни ръководни кадри

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов заяви, че от ръководни позиции се отстраняват всички кадри, които не се ползват с доверието на Делян Пеевски. Така той коментира някои кадрови промени като освобождаването на заместник-председателя на ДАНС Петър Петров и назначаването на Стоян Темелакиев за заместник-министър в МВР, обобщи БНР.

"Ясно е, че се отстраняват всички, които не се ползват с доверието на Пеевски и всички, които се ползва доверието на Пеевски остават или се връщат на своята позиция. Това същото го виждате и в ДАНС. При заместник-председателите на ДАНС, които са назначени по едно и също време, единият бива махнат, а другият е оставен. Защо? Даже не става въпрос защо единият е махнат, а другият е останал. Защото вторият се ползва с доверието на Пеевски", каза лидерът на "Демократична България".

В София регистрираха първи случай на морбили

Първи случай на морбили е регистриран у нас в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), съобщи БНР.

Росен Христов: Ще съдя държавата за политическо преследване заради договора с "Боташ"

В момента, в който бъде приет доклад на парламентарната комисия, проверяваща договора с "Боташ", аз съм готов да заведа дело срещу държавата в Страсбург за политическо преследване. Това заяви пред БНР бившият енергиен министър Росен Христов.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хххх

    4 0 Отговор
    Дърт лешпер. И 2 месеца са му много на власт.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пенев

    2 0 Отговор
    След като не ни плащат наем за военните бази САЩ може да ни подарят поне един самолет Ф35.
  • 4 Анонимен

    0 0 Отговор
    Дърт козел
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол