1 052 3

Над 200 пчели нажилиха баба, спасиха я

Снимка: БТА/АП
Снимка: БТА/АП
Стефанаки Йоанис

Лекари от Пловдив спасиха 70-годишна жена от Куклен, която била нажилена от над 200 пчели. Пенсионерката била приета в Клиниката по токсикология в УМБАЛ „Св. Георги” в тежко състояние с остро натравяне с пчелна отрова. Вследствие на предприетото лечение, състоянието на пациентката било стабилизирано, съобщиха от клиниката, пише в. "Монитор".

Жената била опитна и се занимавала с отглеждане на пчели от години. Затова е странно как изведнъж насекомите са станали толкова агресивни, че да я нажилят над 200 пъти. Според една от версиите тя може да е била ужилена от агресивни африкански пчели. Председателят на пчеларското дружество „Акация 1899” инж. Любомир Герев обаче отрича категорично тази версия. „Хипотезите са няколко. Вероятно семейството, за което тя се грижи, може да е станало тартовка. Това става тогава, когато майката загива по някаква причина, а семейството не може да си създаде нова пчелна майка и това води до стрес в кошера. Пчелите работнички стават анатомични тартовки и започват да снасят яйца.

От тях обаче не се раждат работнички и пчелното семейство е обречено на загиване. Такива пчели са изключително агресивни”, обяснява инж. Герев. Друга хипотеза е ако агресивното пчелно семейство е било нападнато от други пчели. В този период от годината пчелите често се крадат, за да си допълнят запасите за зимата, припомнят пчеларите.

„Третата вероятност е, ако пчелата майка се е оплодила с търтей и затова потомството е станало агресивно”, казва председателят на пчеларското дружество. По думите му опитен пчелар веднага би различил кога кошерът е загубил майката. „Когато отвориш кошера, ако пчелата майка е загинала, тартовките вдигат коремчетата си и издават един жален звук, все едно плачат, че нямат майка. Опитните пчелари знаят, че преди да отидат до пчелите не трябва да са консумирали чесън, лук или да имат силен парфюм. Човек, когато отиде до пчелите, трябва да е много чист”, коментира още инж. Герев. Нажилената от над 200 пчели кукленка ще бъде изписана от клиниката до дни.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • дядо
  Отговор
  1 12:27  12.10.17
  Б _ х ти жилавата баба :)))))
 • юрист
  Отговор
  2 12:36  12.10.17
  Лелеее, горката жена:( Да е жива и здрава, че е оцеляла - не всеки ден се случва такова чудо!
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  3 12:43  12.10.17
  Опасно е когато ужилванията са над 300. Бабата ще се отърве от ревматизма и болките в ставите, но е доста неприятно. Жената ще развие резистентност към апитоксина, предполагам.

Напиши коментар:


Публикувай