760 2

Каракачанов: Имамите са чужденци, учили радикален ислям

Венцислав Михайлов

"Не трябва да допускаме чрез религия да се упражнява политическо влияние у нас", заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов.

След срещата на кабинета с шефовете на служби в четвъртък стана ясно, че ще се променят правилата за финансирането на вероизповеданията, ще има и забрана за проповядване от чуждестранни духовници.

"Не е нормално чужди държави да финансират което и да било от вероизповеданията в България. Това трябва да се спре със закон. Трябва да се забрани и чужди граждани да участват в ръководството на вероизповеданията у нас”, коментира по Нова ТВ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

По думите му друг проблем е, че хора, които са завършили частни ислямски университети и в които се проповядва радикален ислям, идват в България и Главното мюфтийство ги назначава за имами, без да се легализират дипломите им.

"През последните години за имами се назначават само хора, завършили в чужбина”, допълни Каракачанов.

"За да се спре това, трябва да възстановим образователната система по тези вероизповедания, за да може хората, които стават имами, да са завършили лицензирано от българското просветно министерство учебно заведение”, на мнение е вицепремиерът.

"Не трябва да се допуска който и да било, не само Турция, чрез религията да упражнява политическо влияние в България”, категоричен бе Каракачанов.

Главното мюфтийство не може да упражни контрол върху проповедите на имамите си, защото не получава достатъчно финансиране от България. Това заяви преди време Джелал Фаик – главен секретар на Главното мюфтийство.

Бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров също посочи, че е необходима промяна в Закона за вероизповеданията у нас, с цел ограничаване радикализацията сред религиозните общности.

По думите му необходимо е държавата сериозно да се заеме с ограничаване разпространението на радикални идеи, които проникват по различни канали.

Ген. Киров добави, че най-податливи на подобни течения се оказват най-маргиналните групи от обществото.

„По различни канали прониква това влияние. Такъв е финансирането на обучения и подготовка на духовни лица без никакъв контрол. Няма да разкрия голяма тайна, ако кажа, че в периода 2004-2005 година в мои разговори и срещи на мощни разузнавателни организации сме обсъждали именно този проблем", каза още ген. Киров пред агенция "Фокус".

Той уточни, че става въпрос за млади хора от религиозни общности, които напускат страната и отиват на обучение в различни центрове.

По думите му опасността от радикализация на Балканите и в Европа е реална, както заради завръщащите се по родните си места терористи, така и заради подобни радикални религиозни общности, върху които няма контрол. Необходима е превенция по линия държавните институции и разузнавателни части, коментира още ген. Кирчо Киров.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Сссс
  Отговор
  1 12:05  20.10.17
  Мухаббет да има!Ами дайте акредитация на Ислямския Институт и си решаваме проблема, освен всичко там в момента преподават и християни 3-4 процесора,те не ви ли "информират"какво се случва в този Институт?!
 • Гост
  Отговор
  2 12:32  20.10.17
  ДАНС за какво са? Да ги прибират! Всичко ни е наред само остана и някви радикални ислямисти да почнат да правят дертове и ще фтасаме съвсем. Сръчкайте ДАНСаджиите да си вършат работата. Заплати взимат.

Напиши коментар:


Публикувай