913 4

България може да е вратата на Южна Корея към Европа

Азиатската държава подкрепя присъединяването ни към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

Константин Карагьозов

Република Корея подкрепя присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От това ще спечели както България, така и ОИСР. Това заяви на среща с президента Румен Радев министър-председателят на Република Корея Ли Нак-Йон, който е на посещение у нас.

Това е първата външнополитическа визита на премиера на Република Корея в чужбина след поемането на поста през май 2017 г. По време на разговора на „Дондуков“ 2 Румен Радев призова за по-скорошното приемане на страната ни в ОИСР и за задълбочаване на търговско-икономическия обем и инвестиционното сътрудничество с Република Корея.

„Двустранният стокообмен от 200 млн. долара може да бъде значително увеличен, чрез задълбочаване на партньорството в сферата на информационните технологии, автомобилната индустрия и други области от взаимен интерес“, подчерта президентът.

Българският държавен глава покани представители на компании от Република Корея да участват и в предстоящата Специализирана международна изложба за отбранителна техника, на която страната ни ще бъде домакин през 2018 г., за последващо разширяване на сътрудничеството в сферата на отбраната.

Според министър-председателя Ли Нак-Йон със стратегическото си разположение в Югоизточна Европа, благоприятната данъчна политика за инвеститорите и квалифицирания човешки капитал, България има потенциал да се превърне във врата за корейския бизнес към общия европейски пазар.

В рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС България ще бъде застъпник за задълбочаване на стратегическото партньорство между ЕС и Република Корея, подчерта още президентът Радев. Република Корея е единствената държава в Азия, с която ЕС има сключени споразумения за партньорство и сътрудничество и за свободна търговия.

По време на срещата министър-председателят Ли Нак-Йон благодари за принципната и последователна политика на България за постигането на дългосрочно и устойчиво разрешение на ситуацията на Корейския полуостров и призова този въпрос да бъде сред външнополитическите приоритети на Европейския съюз по време на Българско председателство на Съвета на ЕС. Във връзка с това той изтъкна важната роля на България за стабилността на Балканите и възможността да споделим ценния си опит с Република Корея.

Българският държавен глава отправи покана към президента на Република Корея Мун Дже-ин да посети страната ни и прие покана да посети Република Корея.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Истината винаги боли
  Отговор
  1 20:51  25.10.17
  Каква врата на разграден двор???
 • Нарком
  Отговор
  2 00:03  26.10.17
  Радев !! Защо не му каза за руските санкции? Нарочно , или просто забрави ?
 • Глупак
  Отговор
  3 06:34  26.10.17
  Гигантите Хюндай, Фокскон, Киа и др. Вече 10г произвеждат в Чехия и Словакия Правителствата на Сакса, Боко и Станишев проспаха всичко Добре е все пак, че Р. Радев има инициативи

  Коментиран от #4

 • ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ
  Отговор
  4 08:07  26.10.17

  До коментар #3 от "Глупак":

  Премиера застана " ребром " и каза "АКО ГОВОРИМ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО ,ТРЯБВА ДА ПОСТРОИТЕ ЗАВОД ! Президента само му припява от страни ! Той има само представителна власт /по конституция /!!!

Напиши коментар:


Публикувай