809 20

Пеевски: Само аз и ДПС искаме истината за фалита на КТБ наяве

От гласуването за КТБ ще лъсне кой подкрепя задкулисието, споделя депутатът

Константин Карагьозов

Народният представител от ДПС Делян Пеевски даде интервю пред "Телеграф", в което сподели своите виждания около вторичното разграбването на КТБ и противодействието срещу това. Пеевски е категоричен, че само той и колегите му от ДПС са тези, които са се опитали да извадят "на светло" истината около фалита на банката.

- Какво налагат промените в Закона за банковата несъстоятелност, които внесохте заедно с колегите ви от парламентарната група на ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид?

- Мотивите ни са продиктувани от факта, че трябва да бъде защитен общественият интерес. Едва ли някой ще оспори, че вече трета година сме свидетели на вторичното разграбване на активите на КТБ. А с тях трябва да се покрият загубите на гражданите и държавата, нанесени от фалита на банката, причинен от умишления грабеж, на който е била подложена. Вместо парите да отидат във Фонда за гарантиране на влоговете обаче, те попадат в ръцете на определен кръг хора.

Това, което предлагаме с колегите ми Йордан Цонев и Хамид Хамид, е да бъдат обявени за нищожни всички заличавания от квесторите на КТБ на обезпеченията, дадени срещу отпуснатите кредити. Въвежда се и относителна недействителност на сделки, с които са прехвърлени дялове или акции, извършени от длъжници на КТБ след поставянето на банката под специален надзор. По този начин искаме да гарантираме, че синдиците ще могат да защитят интереса на вложителите дори и по отношение на кредити, които не са имали адекватно обезпечение. Знаете, че в тази графа попада огромен процент от кредитите, отпуснати по време на предишното ръководство на КТБ и осъществявани от Цветан Василев и цялата му гвардия от подставени лица.

Като цяло с тези промени запълваме пропуски в законодателството, дължащи се на факта, че моделът на функциониране на КТБ е правен прецедент, който е осигурил недосегаемост на активите, които са купени с пари на трезора, но са били превъртяни няколкократно през кухи фирми, за да се прекъсне връзката между източника на заема и придобитото имущество. Това е врата в закона, която позволява вторичното разграбване на активите, закупени с пари от КТБ, и не може да бъде затворена от настоящата нормативна уредба. Докладите на синдиците до момента също ясно показаха това.

- Кой е този определен кръг от хора, извършващ вторичния грабеж на КТБ, за който говорите?

- Не е нужно аз да ви ги казвам, те се знаят, а и вие вече три години последователно ги разобличавате на страниците на „Телеграф“. Можете да ги видите и в докладите на синдиците – например кой реално открадна „Петрол“, в чии ръце са хотелите, купени с десетки милиони от КТБ, и кой иска да вземе „Дунарит“. Примерите са много. Това са хора, участващи активно във вторичния грабеж на активите на банката. Схемите им са едни и същи. Опитват се да придобият предприятия, купени с пари на КТБ, като им създават изкуствени задължения, за да излезе, че са им реални кредитори. Един вид изкарват се за такива, без да са дали и една стотинка. Този кръг от хора подскочи и когато с Йордан Цонев поискахме да се разсекрети докладът на международната разследваща компания „АликсПартнърс“, който доказа, че КТБ е функционирала като финансова пирамида.

- Миналата седмица обаче беше представена книга за КТБ, написана от журналист от „Капитал“, чието основно внушение е, че едва ли не вие сте свързан с този вторичен грабеж. Как ще коментирате това?

- Вижте, през тези години съм чул толкова невероятни неща за себе си, че не изключвам вече нищо. (Смее се.) Достатъчно показателен е фактът, че за тези три години аз като депутат и ДПС, на чиято парламентарна група съм член, сме единствените, които правим реални стъпки, за да се разкрие как беше източена и докарана до фалит КТБ. За целта и сега депозираме поредните законодателни промени. И според това кой ще ги подкрепи или не ще се разбере кой в тази страна и в този парламент защитава обществения интерес или е част от задкулисието, ограбващо държавата вече 27 години. И за миг не съм се заблуждавал, че няма да има ответна реакция и враговете ми няма да ме засипят с нова лавина от клевети. В тази графа са и тези, които цитирате. Те са част от онова задкулисие, което приватизира икономиката на България буквално за жълти стотинки, а сега на всичко отгоре се опитва да приватизира и общественото мнение, и мисленето ни. Това са хора, които си мислят, че могат безнаказано да правят политически инженеринг и чрез него да източват държавата и да рекетират. Това са хора, които в 21-ви век прилагат Гьобелсовата пропаганда и са изградили цяла машина за масова дезинформация и фалшиви новини. Знаете, че пропагандата стъпва на няколко основни принципа - единият от които е, че трябва общ враг. Аз съм превърнат от тази машина за клевети именно в „необходимия враг“, зад чийто едър гръб задкулисието се пробва да прикрие собствените си тъмни схеми. Ако големият ми грях е, че съм едър, поемам отговорност, че не мога да се справя с този проблем. Въпреки реакциите срещу мен обаче ще направя всичко по силите си истината за олигархията да излезе докрай.

- Нека да изчистим един път завинаги основната спекулация в обществото – имали ли сте кредити в КТБ, дължите ли нещо на КТБ и какви са били взаимоотношенията ви с Цветан Василев?

- Както неведнъж съм казвал, семейството ми е имало кредити в КТБ. И именно с такъв кредит закупихме преди доста време вестниците „Монитор“, „Телеграф“ и „Политика“, но противно на всичко, което се опитват да внушат, ние редовно обслужвахме тези заеми и те са напълно погасени. Не дължим нито стотинка и това може лесно да бъде проверено. Също така лесно може да се провери и че нямам никакви активи, предмет на съдебни дела, свързани с несъстоятелността на КТБ. Нека подчертая още нещо. Аз и моите медии сме единствените, които осветяват вторичния грабеж на КТБ и казват истината за него. Осветяват и лицата, участващи в този грабеж. Естествено това води до ответни реакции от всякакъв характер. Но аз не се страхувам, дори напротив, твърдо съм убеден, че осветяването на грабежа трябва да продължи.

- А взаимоотношенията ви с Цветан Василев?

- Както вече съм обяснявал, с него бяхме добри познати. Раздели ни обаче именно въпросът за политическия инженеринг, който вече споменах. Аз не смятам, че е допустимо да се използва това като средство за влияние над обществото, и прекратих контактите си с Цветан Василев. И както виждате, си навлякох опитите му за отмъщение - неговите и на останалите играчи на задкулисието, минирало развитието на държавата ни, което и в момента прави постоянно планове за нейното ограбване и дискредитиране. Дори с цената на омаскаряването ни в навечерието на предстоящото председателство на Европейския съюз. Отделно от това, именно „Телеграф“ бе между първите медии, разказали и истината за пирамидата КТБ.

- Притеснявате ли се от заведеното от Цветан Василев дело по глобалния акт „Магнитски“?

- Не, не се притеснявам, защото никога не съм нарушавал нечии човешки права. Няма механизъм, по който аз като народен представител да мога да нарушавам основни човешки права. А знаете, че именно това е смисълът на глобалния акт „Магнитски“ - да наказва хората, които са си позволили да се възползват от положението си, за да нарушават човешките права. Наел съм адвокати в САЩ, които да представляват правата ми, и те са категорични, че глобалният акт „Магнитски“ не е приложим към казуса Цветан Василев. И очаквам това да стане много скоро съвсем ясно. Един от адвокатите ми вече изказа публично мнението си, че с иска Василев се опитва да използва глобалния акт „Магнитски“ като щит срещу българското правосъдие, което не трябва да се допуска. Искът му по „Магнитски“ е част от цялата тази кампания срещу мен, провокирана от действията ми да осветявам задкулисието и да посочвам неговите престъпни схеми. От приватизацията на Костов до вторичното ограбване на активите на КТБ.

Даже съм доволен, че по този начин ще мога да представя истината за КТБ и пред американската администрация, която аз и вестник „Телеграф“ разкриваме в продължение на няколко години.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • OMG WTF
  Отговор
  1 12:17  27.10.17
  Нагъл, по-нагъл, най-нагъл, комар, муха-л..нарка, български рублараст, Дебелян Прасеевски. 👿
 • Инга
  Отговор
  2 12:38  27.10.17
  Цяла България иска, но Василев има много пари, с които желанието на определени хора спада

  Коментиран от #8

 • стоян
  Отговор
  3 12:58  27.10.17
  Ако е честен с това което говори -браво =ама дали е

  Коментиран от #11

 • ddd
  Отговор
  4 13:07  27.10.17
  кво се обяснява сякаш народа ще го съди, де да можеше народа да го осъди тоя мушенник... всичко е театър

 • иха
  Отговор
  5 13:13  27.10.17
  И как пък точно неговото семейство реши да купува медий, и с каква цел хахаха? че дърпал кредит че го върнал .... колко българи дърпат кредит че го връщат? вониш бе !!!

  Коментиран от #10

 • Станислав
  Отговор
  6 13:16  27.10.17
  Ако искат решение на проблема със схемите като КТБ - да назначат мен! Първо ще реформирам ВСС и ще разкарам прокуратурата от съдебната система. След това, след слагането на нормален главен прокурор на мястото на Цацаров - разните Пеевски, Цонев, Борисов, Доган, Нинова и прочие ще се отправят към затвора...
 • Сия
  Отговор
  7 13:18  27.10.17
  абе и аз я искам тая истина. и наказание за виновните. мисля, че целия български народ иска това.

  Коментиран от #9

 • Станислав
  Отговор
  8 13:19  27.10.17

  До коментар #2 от "Инга":

  Аз не искам ортака на Василев - Пеевски - да прибере всичко. Народа и преди, и сега ще получи все същото - НИЩО!
 • Станислав
  Отговор
  9 13:24  27.10.17

  До коментар #7 от "Сия":

  Не иска това българския народ. Ако искаше това - на последните избори нямаше да вкара в парламента ГЕРБ, БСП, ДПС, ПатрЕоте и останалите подобни. Българския народ (това, което е останало от него в България) е главно мазохистични овце, които искат овчара да ги ласкае и да им подхвърля по някоя трошица, докато ги кара към кланицата.

  Коментиран от #12

 • Станислав
  Отговор
  10 13:27  27.10.17

  До коментар #5 от "иха":

  Нищо не е върнал. Всичко е ставало чрез офшорки с неясен собственик (реално - Реевски), които са продали собствеността на други офшорки (реално - пак на Пеевски) и сега фалират и не могат да си върнат кредитите на КТБ.
 • Станислав
  Отговор
  11 13:30  27.10.17

  До коментар #3 от "стоян":

  Ще е, когато върне милионите, които заграби от КТБ. Последно се хвалеше, че разполагал с милиард и половина в левове.
 • ффф
  Отговор
  12 13:33  27.10.17

  До коментар #9 от "Станислав":

  сериозен ли си с това , че народа ги вкара тия? народа успя да вкара единствено президент , и то защото избирателната активност беше голяма и успя да претопи шменти капелито на герб. на парламентарните избори вече народа се успокои и цецо физкултурата беше във вихъра си.

  Коментиран от #16

 • финикиец
  Отговор
  13 13:41  27.10.17
  мисля че обществения интерес е г-н Пеевски да бъде лишен от свобода, а имуществото му да бъде конфискувано в ползва на държавата. Ако това стане България няма да бъде под мониторинг, и веднага ще влезе в Шенген... а то какво било - законопроект..... що не го предложи преди фалита.
 • истината
  Отговор
  14 14:31  27.10.17
  Искат истината, ама тяхната "истина", а тяхната истина няма смисъл да ни я казват, ние я знаем. Този, кой беше Левски или Ботев? Или Доган беше Ботев? Аз пък съм Дядо Коледа, истината ви казвам, вЕрвайте ми!?
 • Комбо
  Отговор
  15 14:32  27.10.17
  Истината е ясна...в Сърбия е :)))
 • Станислав
  Отговор
  16 16:21  27.10.17

  До коментар #12 от "ффф":

  Не влязоха всички тези там от самосебе си, нали? За да стане това - трябва наистина значителна част от въпросния народ да гласува за тях - това са едно четири партии като минимум.

 • Илко
  Отговор
  17 18:02  27.10.17
  Смешно е точно Пеевски да се изкарва борец за истината за КТБ, но пък е крайно време и това да излезе наяве. Колкото по-скоро арестуват В@асилев, толкова по-скоро ще почне да се разплита тая история.
 • Васил
  Отговор
  18 20:25  27.10.17
  Скоро всичко ще бъде изпрано от Василев и няма да може да бъда възстановено, така че някакви мерки са по-добри от никакви мерки.
 • Мартин
  Отговор
  19 20:52  27.10.17
  Задкулисието прави всичко възможно Цветан Василев да остане на свобода и да харчи парите на вложителите в пирамидата КТБ като свои!
 • Яница
  Отговор
  20 16:10  28.10.17
  Крайно време е цялата истина около фалита на КТБ да стане ясна. А Василев и неговите дружки да бъдат осъдени.

Напиши коментар:


Публикувай