677 9

Станишев: Ние си свършихме работата, а управляващите се цупят

Социалистът с няколко въпроса към правителството

Константин Карагьозов

Президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев отбеляза, че БСП е дала своя сериозен принос за председателството на България на Съвета на Европейския съюз. Станишев не остана безмълвен след днешната пресконференция на ГЕРБ и "захапа" управляващите с няколко конкретни въпроса във Facebook.

Доволен съм, че приетата вчера на Kонгреса на БСП Политическа визия за бъдещето на ЕС ​откри същностната дискусия за председателството и за мястото на България в променяща се Европа.​

Всички искаме председателството на България да е успешно. Но това ​не ​ става ​с​ ​троснат тон и ​ декларации. ​Затова в​чера БСП даде своя сериозен принос - с визия и конкретни предложения.

Има няколко ключови въпроса, по които трябва да чуем мнението на правителството и да изработим национално съгласие:

1. Какви са вижданията на кабинета за 5-те сценария от Бялата книга на Жан-Клод Юнкер, кой от сценариите е най-добър за България и за ЕС, и как търсим нашите партньори сред другите държави-членки, за да го постигнем? Най-разгорещената част на дискусията предстои, а много от страните не са изоставили идеята за Европа на няколко скорости. Затова БСП вчера ясно заяви: искаме България в ядрото, а не в периферията на ЕС.

Това може да стане с влизането на страната ни в Шенген и в Еврозоната, както и с равноправното ни участие в политиките по сигурност и отбрана. Ако и ГЕРБ искат това, нека видим координирани действия по присъединяването на държавата ни в Шенгенското пространство и приемането на Пътна карта за Еврозоната. И да, това не са приоритети на председателството, но са най-важните в настоящия дневен ред на страната ни.

Ако сега пропуснем този прозорец от възможности, после много дълго ще го чакаме да се отвори отново. А дотогава ще седим в периферията.

2. ПЕС и БСП категорично се обявяват за Социална Европа. Предстои заседание на Европейския съвет в Гьотеборг следващия месец, посветено специално на социалната политика. То беше инициирано от нас, европейските социалисти, и ще бъде домакинствано от Стефан Льовен, който е от нашето политическо семейство. Очаква се приемането на специална декларация, която да постави Европейския социален стълб в центъра на европейската политика и бюджет за следващите години.

На срещата ни миналата седмица Стефан изрично подчерта, че позицията на българското председателство ще е решаваща за отстояването на социалната политика в бъдещето на Съюза.

Готови ли са управляващите да поемат този ангажимент, за да върнем Европа на гражданите и да се борим заедно за достойно заплащане и социална защита във всички сектори? Европейските граждани отдавна очакват това от институциите на ЕС и ако българското правителство го постави като приоритет в председателството, ще получи подкрепата не само на БСП, но и на ПЕС, и на всички леви партии и премиери. Нещо повече, на всички европейци!

3. По време на нашето председателство ще започне обсъждането на Многогодишната финансова рамка - бюджетът на ЕС за следващите 7 години. Заради новите предизвикателства пред Съюза и излизането на Великобритания, десницата в Европа предлага орязване на кохезионната и на селскостопанската политика с до 30%, както и промяна в принципа на финансиране - от безвъзмездно към проектно.

Досега България е бенефициент от еврофондовете и не е тайна, че повече от 70% от публичните инвестиции са с европейски средства. Интересът на България е ясен: запазване на размера и на принципите на финансиране на кохезионната и на общата селскостопанска политика. И запълване на "дупките" в бюджета със собствени приходи за ЕС, като например данъка върху финансовите транзакции. Ако ГЕРБ отстои категорично и твърдо националния интерес на страната в тази дискусия, те категорично ще получат подкрепата на всички политически сили и на гражданите на България.

А това е интересът и на целия ЕС, за да има солидарност и сближаване, а не растящи неравенства. Такава ​е ​позицията на социалистите. И българското правителство ще получи подкрепа и от групата ни в ЕП,​ и от премиерите ни в Съвета, ако застане категорично зад това предложение.

4. Даването на европейска перспектива за всички страни от Западните Балкани е друг важен приоритет. Никой не бива да остане зад борда. Но това няма да стане със снимки. А със сериозна работа по приемането на Софийска декларация, подобна на Солунската през 2003 година. Освен политическата дипломация, тук трябва да включим и икономическата. Защото само през повишаването на стандарта на живот и растежа на икономиката може да мине по-бързото присъединяване на тези държави. А България има и политически, и икономически интерес това да стане възможно най-бързо.

Това е голямата картина и не бива да я "скриваме" зад досиета и ремонти. Битката за Нова Европа ще се води ежедневно и ще започне точно по време на председателството на България.

Нека не пропускаме шанса да се борим за силен и единен ЕС, обединен около своите принципи: солидарност, справедливост и възможности за всеки. Това е основата и на националното съгласие.

Ако ГЕРБ иска подкрепата на БСП, нека направим смислен, а не театрален, дебат в парламента. Тогава и българското правителство ще е силно - с мандат от Народното събрание и от цялата нация да отстоява интересите на българските, и на европейските граждани.

Ние свършихме нашата работа - предложихме визия и конкретни стъпки. А управляващите вместо да се цупят обидено, нека влязат в дебата.

Но смислено. Не с "фейк" аргументи.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Bgbgbg
  Отговор
  1 17:50  29.10.17
  А тоя доказан некадърник изпълзя ит дупката и се изходи,вместо заедно с престъпната си партия да си мълчат и да не мътят водата,щото са доказали че за нищо не стават!
 • Другар
  Отговор
  2 17:57  29.10.17
  Това недоразумение изпълзя,защото в момента кака му от Крушовица се опитва да души,точно тези които му духнаха под опашката навремето!Иначе толкова време не се чуваше нито за ПЕС,нито за на ПЕСА кучката!Хахахахах
 • OMG WTF
  Отговор
  3 17:59  29.10.17
  Аз имам само един въпрос към СерГЕЙ - защо избяга в Брюксел? Нали се кълнеше, че кандидатурата ти за евродупетат е просто ей така? И ако те изберат ще се откажеш от мястото си?
 • НАГЛОСТ $
  Отговор
  4 18:00  29.10.17
  Каква работа сте свършили ДРУГАРЮ Станишев???Фейк явление сте Вие и вашата партия!!!Винаги сте били Фейк и като управляващи и като опозиция през всичките години преди 89 и след това фактите са крестящи!!Брутална НАГЛОСТ доказала се след всички загуби на парламентарни избори и Фейка че не сте губещи!?На турцизъм това се казва Гйонсурат!!!Другарката Курнелия Нинова е най големия Фейк който сте имали в партията!!!Безсрамници

 • Курнела
  Отговор
  5 18:00  29.10.17
  Божееее,точно това ли нещо говори за социална политика,дето няма един работен ден.Е питам аз от къде да дойдат парите за социални нужди?Нали някой трябва да ги изработи,майка ти ли да е това?
 • ЗЕВС
  Отговор
  6 19:43  29.10.17
  През далечната 2008 г. БСП се обявява за социална политика, и какво стана? Сергей Станишев като министър председател въведе плоския данък за физически лица! Браво Станишев точно в духа на социалната идея! 2017 г.ПЕС и БСП категорично се обявяват за Социална Европа, достойно заплащане и социална защита във всички сектори? Пак думи на същия демагог! До кога бе другарю Станишев вие и столетницата си мислите, че с едни същи лозунги ще продължавате да лъжете хората?
 • Гостенин
  Отговор
  7 20:40  29.10.17
  И все пак след '89 г.България беше най-добре точно при Станишев.Имаше ръст,общак тогава не работеше за по-малко от 1000лв. по обектите.Ами сравнете раждаемоста тогава и сега и си направете изводите къде отидоха едни 9 год.от живота ни ,в които тъпчем само на едно място.1000лв.заплата преди 8год ????
 • Дарвин
  Отговор
  8 06:37  30.10.17
  Абе Серго, Ти каква точно работа си свършил през целия си жалък и мизерен животец?? Ако има някой, който може да се нарече търтей и безделник, то това си ти.

  Коментиран от #9

 • червения милионер
  Отговор
  9 13:35  31.10.17

  До коментар #8 от "Дарвин":

  Е*ач на любопитни! С това се занимава преди години и оправи около 7 милиона, които се чудиха, дали ще ги оправи, ами оправи ги.

Напиши коментар:


Публикувай