1 041 8

Сакскобургготски за "рокадата" си с Борисов: Това е еволюция

Според него няма шанс ЕС да се разпадне изведнъж заради излизането на Великобритания

Мартин Христов

Преди 15 години Симеон Сакскобургготски бе премиер на България, а Бойко Борисов работеше за него. Сега Борисов е премиер, а Сакскобургготски го съветва по въпросите за европредседателството. Мислил ли е, че нещата ще се обърнат така? Този въпрос зададе в специално интервю с бившия министър-председател Бойко Василев в "Панорама" по БНТ.

"Откровено казано - не, но ето, ситуацията е такава, и това е признак на еволюция, и то положителна", заяви Сакскобургготски.

Той отбеляза, че това България "да води" Европа е силна дума за европредседателството ни догодина, но смята, че ще сме готови за 1 януари 2018 г.

"Ролята ни е още по-важна, защото ни се е паднала в този период. Англия се изтегли, нашият ред дойде с 6 месеца по-рано. Убеден съм, че България като пълноправен и вече 10 години член на Съюза ще спомогне за справяне с нещата", каза бившият премиер.

Според него няма шанс ЕС да се разпадне изведнъж заради излизането на Великобритания.

Сакскобургготски коментира ситуацията в Испания с непризнатата независимост на Каталуня - от гледна точка на човек, живял там през по-голямата част от живота си. Според него ще е трудно да има нова независима република в Европа:

"Няма да скрия, че цялата тема е нещо много тежко, болезнено. Дано се преодолее по един законосъобразен начин. Сигналите, получени от цяла ЕВропа са пределно ясни - защото това и като прецедент би било вредно за много други страни."

Според него решението на крал Филипе да подкрепи правителството в Мадрид не нарушава неутралитета, а пази единството на Испания. На въпрос дали монархиите могат да служат като посредници в модерния свят, той отговори:

"Монархиите дават една добавена стойност, защото са вековни институции, натрупали са много опит."

Сакскобургготски заяви, че не иска да дава оценки на правителството, но подчерта своя стара теза - че трябва да се правят политики в дългосрочен план.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Али Раза
  Отговор
  1 14:50  04.11.17
  Тоз злодей заграби много за малко време. Подмами цял народ.
 • 2 16:00  04.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • гост
  Отговор
  3 19:32  04.11.17
  Какъв цар си бе ИЗМАМНИК !!!! Кой ИСТИНСКИ цар ще ПРОДАДЕ своята ХРИСТИЯНСКА ВЯРА !!!!! ПРОДАЖНИК !!!!!!!!!!
 • Истината винаги боли
  Отговор
  4 19:41  04.11.17
  Всичките ни управляващи са излюпени в един инкубатор,всички са братя и сестри.Сменят се на власт по закона на хазарта,ези тура(сега сме ние,после вие).А народа си ВЕРВАче ще се ОПРАВИ.Оправиха се тези които са най некадърни и защото за да не умрат от глад,станаха политици.А всички можещи и знаещи, понеже са добри и интелигентни,за тях няма място в тази държава и отидоха навън....

 • куку руку ку
  Отговор
  5 22:11  04.11.17
  Каква еволюция? Пъдаря става цар а царя...
 • ha ha ha
  Отговор
  6 23:43  04.11.17
  Не си ли умрял още, аде, че чакам да си кажа наздраве ;)
 • Mimoza
  Отговор
  7 07:33  05.11.17
  Нищо не е заграбил и никого не е измамил. Грабехи други- днешните ни "олигарси". Търсете сметка от тях.Той се взе това, което му е бащиния, съгласно прецизния списък на Кимон Георгиев. Пък , който завижда - той не вижда.
 • Истината винаги боли
  Отговор
  8 10:38  05.11.17
  ,,Еволюция"??Една маймуна,сменя друга маймуна.Това е деградация!!Дарвиновата теория е като комунистическата,на практика много черни дупки, много загадки и ,,митологии"...

Напиши коментар:


Публикувай