4 512 1

Невижданите карти на България (ВИДЕО)

Първите карти на свободна България са правени от руснаци

Мария Атанасова

Уникални карти на българските земи от преди и след разпада на Османската империя, които представят развитието на българската картография след Освобождението, са събрани в изложба по

Невижданите карти са предоставени от Военно-географска служба и частни колекционери, а инициативата е на неправителствената организация ГИС Алианс.

„Архивните карти на България, представят историческото развитие на картографията и на Военно-географската служба, която е създадена с указ на княз Фердинанд на 27 декември 1891 г.“, разказва офицер Дочо Николов за Vesti.bg.

Основната цел на Военно-географската служба, в която офицер Николов работи, е да снабдява българската армия с географски карти, които служат за нейното военно обучение.

Също така архивите могат да се използват и от всички държавни институции, като се правят различни анализи от тях.

В годините преди Освобождение, Османската империя не е позволявала на никой да има данни за територията ѝ, за да не попадне в грешните ръце.

В този период единствено чрез териториална карта е можело да се предприемат военни действия.

„Когато започва разпада на империята в края на 17 в. и началото на 18 в., доста картографи успяват да влязат като пътешественици и правят карта на българските земи под османска власт.

Тези карти са били австро-унгарски, по тях е направен план за руско-турската война през 1877 г.“, обясни офицер Николов.

Първите карти на свободна България са правени от руснаци по време на освободителната война.

След това са предоставени на Княжество България за нуждите на новата българската войска и икономика.

Експозицията съдържа 18 репродукции на карти в периода от 18-и век до края на 20-и век, в нея са включени и европейски карти на Балканите и Османската империя преди разпада й.

Много от изложените карти са били в частни колекции и не са излагани публично досега.

Изложбата e отворена за всички граждани в Capital Fort на бул. Цариградско Шосе №90 до 17-и ноември. Отбелязването на Световен ГИС Ден 2017 ще продължи с международна конференция на 15-и ноември в София.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Световен ГИС Ден
    Отговор
    1 09:03  06.11.17
    Погледнете нотариалните актове на башибозуците и кърджалийте! Османците са по-добри геодезисти!

Напиши коментар:


Публикувай