493 21

София ще разполага с бюджет над 1 млрд. лева и през 2018-а

Стефанаки Йоанис

През 2018-а година София ще разполага отново с бюджет от над 1 млрд. лева. Това стана ясно от думите на зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов във връзка с подготовката на най-важния финансов документ.

На заседанието на Столичния общински съвет бе одобрено преразпределението на 9 млн. лева от сегашния бюджет, които първоначално трябваше да отидат за отчуждителни процедури, но с решение на местния парламент - тези пари ще бъдат похарчени за запълване на дупки и почистване на речните корита. Предстои по ресорни комисии всеки да представи приоритетите за работата през следващата година, каза Барбалов, цитиран от новини.бг.

Самият той ще направи презентация за сектор здравеопазване в ресорната комисия през следващата седмица.

Барбалов заяви, че се надява до края на месеца бюджетът на бъде представен на Общинския съвет. Зам.-кметът по финансите е категоричен, че бюджетът на столицата за 2018 година ще е над 1 млрд. лв.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • данъкоплатеца
  Отговор
  1 08:27  10.11.17
  А така, нахакайте всичките пари в столицата, че после да се чудим, защо хората от провинцията отиват да живеят там. После софиянци рИват, що имало толкова много хора, било пренаселено!? Сега разбрахте ли, защо? Колко от тези над 1 милиард са от данъци и такси в София и колко от тези пари са от СУБСИДИИ от БЮДЖЕТА?????? Това означава, че аз субсидирам софиянци да им е готино, пък после щели да ми искат такса да влизам с колата си в София, щото не съм плащал такси в София? Най-малоумното гето на Европа е Бълхария!

  Коментиран от #6

 • Гост
  Отговор
  2 08:45  10.11.17
  Пич влез в сайта на НСИ и виж че БВП на София град е повече от това на Северна и Югоизточна България. София генерира БВП колкото 2/3 от страната обясни ми как по точно заключи че парите от страната се наливат тук. Виж обратното съм по-съгласен;).

  Коментиран от #5

 • Будала
  Отговор
  3 09:07  10.11.17
  Е как генерира БВП? Какво произвежда? Фекалии?
 • Будала
  Отговор
  4 09:10  10.11.17
  Търгаши и спекула... Тук там услуга и ИТ... После 2/3 БВП. Смех.

 • Варна
  Отговор
  5 09:24  10.11.17

  До коментар #2 от "Гост":

  Избери си град в страната и налей там средно по 2 млрд на година и пак ще си говорим за БВП! - Тази година правителството прие финансиране само за метрото от 800 млн. лева. Това драги ще влезе в нечий джоб за бетон, заплати, плочки, кабели и т.н. Ето така се създава БВП в София! Ще те светна че бюджетите на Пловдив, Варна, Бургас взети заедно не правят 800 млн. Собствените приходи в Бюджета на София са средно около 600млн. , останалото е дотация! В същото време Варна, Пловдив и Стара загора внасят средно по 2,5 до 3 млрд. в Републиканският бюджет. София им връща средно 5% от събраното така, че с местните данъци и такси и неданъчни приходи на общината сумата да е не повече от 10% от внесеното в Републиканският бюджет. Ако не си схванал за какво говоря ще ти го напиша: Средно внесени в РБ 2,5- 3 млрд. следователно бюджета на общината не трябва да надвишава 250 - 300 милиона. Това не важи за Шопия, а в същото време храним всички огромният държавен апарат в града на кърлежите

  Коментиран от #8, #11

 • жщг
  Отговор
  6 09:25  10.11.17

  До коментар #1 от "данъкоплатеца":

  За мен е изненада че е само милиард ! Аз имам два по скоро среди-към малки апартамента и офис -40 квадрата и плащам 600 лв . Вярно че тук има и сметоизвозване но Люлин е над 100 хиляди ,Младост , Дружба ,Център....а и какво строителство избуя на последък?

  Коментиран от #7

 • Варна
  Отговор
  7 09:31  10.11.17

  До коментар #6 от "жщг":

  Ако прегледаш бюджетите на София за последните няколко години ще видиш, че той никога не е падал под 1,2 милиарда лева, Като собствените приходи от местни данъци и такси и не данъчни приходи рядко надхвърлят 600 млн. - Останалото е дотации и субсидиране на проекти през министерствата. Един добър пример за това, е например тъпото Ви околовръстно, което за да не плащат софиянци пътя, го кръстиха магистрала Люлин и го платихме цялата страна. Всички останали градове затъват въпреки сериозният принос към Реп. Бюджет просто защото наглостта на София в разпределението на парите е безгранична!

  Коментиран от #10

 • пази боже сляпо да прогледа
  Отговор
  8 09:35  10.11.17

  До коментар #5 от "Варна":

  Хубаво че ни "светна " А двата и половина милиона души къде работят ? По моловете може би ? Защото работещите в София не са само местни ! Перник ,Своге Елин Пелин ,Ихтиман и още стотина села защо идват сутрин в София ? До чоплят семки ли ? Строителния бум/на жилищни сгради / в София е факт отново По строежите е пълно с хора от най-екзотични дестинации!

  Коментиран от #9

 • Варна
  Отговор
  9 09:40  10.11.17

  До коментар #8 от "пази боже сляпо да прогледа":

  Я вземи и пак помисли над думите ми! - Вземи и се огледай какъв е основният бизнес на София. -От къде идват парите?
 • софия
  Отговор
  10 09:43  10.11.17

  До коментар #7 от "Варна":

  Защо пък околовръстното да е ТЪПО ! Като направиш груба сметка колко нови квартали се застроиха само около него сам ще си направиш извода че само от фонд сгради общината е напред всяка година обратно на твърдението ти че си стои на една сума с години !!!

  Коментиран от #12

 • рамзес III
  Отговор
  11 09:45  10.11.17

  До коментар #5 от "Варна":

  Който и град да избереш -кьорави инвеститори НЯМА!!!

  Коментиран от #13

 • Варна
  Отговор
  12 09:46  10.11.17

  До коментар #10 от "софия":

  Това е правено с мои пари и парите на останалите за това! Стройте си пътищата със собствените пари а не с парите на всички! - Просто е! Това не е магистрала и не е от националано значение а нагло изпълнение за да плащаме всички сметката. Това е като да ти дам да разпределяш равнопоставено общият бюджет на входа а ти да си ремонтираш с него апартамента и да ми обясняваш колко е полезно за мен да си ремонтира ти собственият апартамент!
 • Варна
  Отговор
  13 09:51  10.11.17

  До коментар #11 от "рамзес III":

  Е как да има? - Давам прост пример! Онова говедо Винету и Московски решиха, че трябва да прахвърлят товарите от Варна и Бургас да минават през Солун, че да направили трансгранична магистрала, а те да продават винетки. Само че Гърците няма да им плащат данъците, а от един контейнер се вадят по няколко хиляди долара на не 100лв. Второ бизнеса страната е зависим от държавните поръчки. Къде се раздават държавните поръчки? Ако аз усвоя тази година от страната 500 милиона ще повиша заплатите ще купя оборудване ще харча повече в същият град... -Нали така? Така функционира София. Там бизнеса е обществени поръчки и наеми! - Няма никакво производство, а основно чиновници, които подчертавам в голамата си част са на издръжка на цялата страна!

  Коментиран от #14

 • пикла с малки цицки
  Отговор
  14 09:58  10.11.17

  До коментар #13 от "Варна":

  До сега рИва срещу Фандъкова а сега И Винете ти е крив ? Ходи си при Догана че там ще ти е най- добре ...отзад !!!
 • бачкера
  Отговор
  15 09:58  10.11.17
  Основният "бизнес" в София е да смуче пари от провинцията, от цялата държава. В София са всички тюмбели и хрантутници, целият държавен и административен апарат! От къде им идват големите заплати???? От БЮДЖЕТА! В София има само услуги, не се произвежда нищо, а приходите се генерират, като се предоставят услуги на останалите градове в България!
 • София
  Отговор
  16 13:10  10.11.17
  Няма как да се въздаржа да поздравя всички комплексирани селяни и специално гагаузите,с песента:Отдавна трябваше да върнат жителството.Тогава всяка жаба,щеше да си знае гьола!Миекащи нищожества.

  Коментиран от #17

 • Ник
  Отговор
  17 14:29  10.11.17

  До коментар #16 от "София":

  Чудесна идея! Дай да го върнем, но си искаме и парите! Ако може да станате само жители на София и да Ви отделим в отделно Царство - Господарство! Там ще се оправяту със собствените си пари, а не на останалите. Крайно време да признаете, че Вие там живеете само и единствено от кражби, разпределение на бюджетни средства и вътрешно потребление! Живурката само и единствено от това! София не произвежда нищо и не изнася нищо! - Факт! Стара Загора произвежда ток, Пловдив зеленчуци и цветни метали, Бургас и Варна туризъм, морски транспорт, торове, Цимент и тежка химия, кораборемонт, нефтопреработка а вие какво? Мислиш ли, че с 5000 ИТ специалисти и 3 000 души в аутсорсинг произвеждате нещо? Градът на Чиновниците! - Това сте вие! - Само търтеи и крадци сте там! Ремонта на НДК и Универсиада се оказа по- скъп от ремонта на Бурш Халифа... Харчите нашите пари, колкото и не ти се иска ... - Това драги е истината! Вътрешно потребление - кръгли нули сте, но пък сте нагли! Няма друг голям град, в който по улиците да се разхождат каруци ! - Това е достатъчно за да се определи къде са селяндурите!

  Коментиран от #18


 • Azazel
  Отговор
  18 23:33  11.11.17

  До коментар #17 от "Ник":

  Ник ли си, Варна ли си (по неграмотния ти начин на писане и несвързаните ти измишльотини, за всеки е ясно, че става дума за един и същ душевно болен комплексар), кога ще започнеш да си пиеш хапчетата редовно и ще престанеш да си измисляш цифри и "факти", с които да "доказваш" комплексарските си бъртвежи?! Може би някои от цифрите, дето все повтаряш, са били така преди 15-на години, но днес в ИТ и аутсорсинг сферите в София работят съответно 40 хил. и 50 хил. човека. И услугите, които произвеждат, са основно за износ. Освен това, в София е целият финансов сектор. Тук е целият сектор медии и информация (да, сайта, в който си пишеш невежите коментари, също е "произведен" в София). Тук се правят видео игри, филми, музика... Всичко това са бизнеси на 21. век, а ти ревеш за някакви кораби и ТЕЦ-ове от 19.век.... А, да, и в София ежегодно идват повече туристи, отколкото ходят във Варна... А, държавната субсидия към софийския бюджет, е напълно съизмерима с тази към Варна, изчислено на глава от населението, така че вземи млъкни веднъж завинаги или си пиши глупостите в някой варненски форум за комплексари (или там и един сайт не може да направите, та затова пишеш по софийски?)!

  Коментиран от #19, #20, #21

 • 19 12:45  12.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Ник
  Отговор
  20 13:06  12.11.17

  До коментар #18 от "Azazel":

  Списание Форбс България бр. 69 относно IT сектора. Ето ти и абзац от самото начало на статията: " Почти всички големи компании пораснаха, продължава постепенно да се увеличава и броят на заетите; те са близо 20 хил. в софтуерния и над 40 хил. в аутсорсинг сектора" Статистиката е от 2016 година. Ако се чудиш защо от 2016... а ми просто е статистиката за 2017 година ще излезе през 2018 година.
 • 21 23:55  12.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай