27 040 40

Обжалвайте свалени номера за изтекла книжка

Правоспособност се придобива при определени условия и не се губи автоматично с изтичането на срока на документа за нея

Стефанаки Йоанис

Преди дни икономистът Владимир Каролев писа в социалните медии, че заради изтекла шофьорска книжка са му свалени регистрационните номера на автомобила му.

Правоспособността за управление на моторно превозно средство /МПС/ не се отнема с изтичането на валидността на свидетелството за управление на МПС. Така наречената "книжка" е документ, който удостоверява придобитата правоспособност за управление на МПС.

Но след изтичането на срока му на валидност правоспособността не се отнема, а следва в сроковете по Закона за българските документи за самоличност водачът да поиска издаването на ново свидетелство. Това припомня сайтът „Варна24“.

Това каза състав на Русенския административен съд в решението си от 20 юни т.г. по дело 141/2017 година, с което водач на автомобил е обжалвал принудителното сваляне на регистрационните табели на колата си именно на това основание - че свидетелството му за правоуправление е било с изтекъл срок за валидност.

Новата мярка за превенция в Закона за движение по пътищата - прекратяване регистрацията на автомобилите, управлявани от пили или неправоспособни водачи за срок от 6 месеца до 1 година, бе въведена, с цел да се ограничи възможността опасни шофьори да подлагат на риск не само собствения си живот, но и тези на всички останали участници в движението.

Полицията обаче прие, че може да смъква табелите и при изтекъл срок на свидетелствата за правоуправление. И взе масово да налага тази принудителна административна мярка и на такива водачи - приравнявайки ги на неправоспособни.

На всичкото отгоре и съдилищата в страната изпаднаха в противоречие по въпроса. Факт е, че в различни съдебни райони съставите преценяват изтеклия срок на свидетелството по различен начин - част от тях отхвърлят жалбите на санкционираните собственици на МПС, а други - отменят заповедите за смъкването на табелите им.

В РАС - Русе обаче очевидно становището е ясно: правоспособност се придобива при определени условия и не се губи автоматично с изтичането на срока на документа за нея. "За да е съставомерно деянието по чл.150 от ЗДвП, водачът на МПС следва да е неправоспособен - никога да не е придобивал правоспособност за съответната категория МПС или да е загубил правоспособността си - да не отговаря на условията за придобиване на правоспособност или да му е отнета по административен или съдебен ред. Целта на законодателната промяна, извършена с новоприетата разпоредба на чл.171, т.2а от ЗДвП, е не налагане на ПАМ на лице, което е с невалидно СУМПС поради пропускане на срока за издаване на ново такова, защото тогава и текстът на нормата щеше да звучи по същия начин, а налагане на ПАМ на собственик, който управлява моторно превозно средство, без да притежава съответното свидетелство за управление", казва съдът. Освен това става ясно и друго: че всички заповеди за налагане на тези принудителни мерки, издадени в периода януари-юни 2017 година, могат да бъдат атакувани и на друго основание: нищожност поради липса на компетентност на органа, който ги е издал. По делото, за което става дума, е установено, че заповедта на директора на ОД на МВР, с която той е оправомощил определени длъжностни лица, включително началника на сектор "Пътна полиция" в Русе, да прилагат тези принудителни мерки, е издадена с дата 06.06.2017 година.

А промените в закона влязоха и в сила още в края на януари, оттогава и тече масовото "смъкване на табели" по новите текстове в ЗДвП. Точно по тази причина в случая заповедта за прекратяване на регистрацията на автомобила /издадена през април 2017 г./, е обявена за нищожна - като издадена при липса на материална компетентност на органа.

Решението на Русенския административен съд все пак не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • qqqqq
  Отговор
  1 09:16  28.11.17
  Какво излиза, че ако имаш парички да платиш на адвокат си добре, ако нямаш го ду...ш .

  Коментиран от #14, #15, #36

 • Граф Николаевич
  Отговор
  2 09:23  28.11.17
  Благодаря ви за тази статия, че сега се сетих да си погледна кога ми изтича срока!!! Това наистина е полицейщина и трябва моментално да се промени...
 • Stoich
  Отговор
  3 09:45  28.11.17
  Каката от снимката кърти!

  Коментиран от #5

 • смок
  Отговор
  4 09:47  28.11.17
  А медицинското, не го ли броите? Правилно свалят!

  Коментиран от #10


 • Бесен Язовец
  Отговор
  5 09:48  28.11.17

  До коментар #3 от "Stoich":

  Всеки път и аз и гледам краката и ми е мн.интересно във фейса за какво става дума ама няма
 • Лост
  Отговор
  6 09:52  28.11.17
  Явно имало и мислещи юристи и магистрати жалко, че са само в Русе. почти 1 година след излизането на тоя закон някой се сети, че човек с изтекъл срок на книжката и човек без изобщо да е карал курс не са едно и също нещо. Боковистан.

  Коментиран от #9

 • юрист
  Отговор
  7 09:57  28.11.17
  Не ви трябва адвокат, може да си обжалвате и сами... аз така правя и винаги съм печелил, просто жалбата ви трябва да е написана правилно. Има достатъчно информация в нета.
 • Morgoth
  Отговор
  8 10:04  28.11.17
  Гледах го аз Каролев и веднага си проверих кога ми изтича книжката :) Опредено е бъг в системата и трябва да се оправи - не може изтекъл документ да се приравнява на никога невзет такъв или на отнет заради нарушения.
 • тост
  Отговор
  9 10:11  28.11.17

  До коментар #6 от "Лост":

  Да, ама не - май не са много мислещи! Прочетете Р-е № 44/19.02.2013г. по н.д. № 2161/12г. на ВКС, I н.о. (там много добре и подробно е обяснен въпроса за "правоспособността") и тогава пак помислете. А, и ВАС имат достатъчно аналогична практика.

  Коментиран от #13

 • държавата на НЕвъзможностите
  Отговор
  10 10:16  28.11.17

  До коментар #4 от "смок":

  Ти шегуваш ли се с тази повсеместна корупция включитено и в здравеопазването срещу 20 лв и медицинско за пилот, ще получи !
 • Опс
  Отговор
  11 10:23  28.11.17
  Предлагам по соломоновски за изтекла книжка едината табела и после при подновяване я връщат, а за липса на книжка и двете и после по процедурата за вадене на нови.
 • цака
  Отговор
  12 11:57  28.11.17
  Мисля че има решение на ВАС ., аи като прегледах в нета всички съдилища решават в полза на водача! И аз наскоро осъдих КАТ пазарджик по същия въпрос ,обаче кой ще ме обещети за скъсаните нерви и пропуснати ползи докато автомобила беше на трупчета??? А сега си чакам и златния талон....
 • цаца
  Отговор
  13 12:01  28.11.17

  До коментар #9 от "тост":

  Ама ВКС не и работат да се произнася в случая., ФАкт е обаче че ВАС вече се е произнесъл и то както трябва
 • Той
  Отговор
  14 13:39  28.11.17

  До коментар #1 от "qqqqq":

  Демокрация,майка :)
 • Иванчо
  Отговор
  15 14:02  28.11.17

  До коментар #1 от "qqqqq":

  Ми обжалвай си сам актовете, като можеш, кой те кара да плащаш на адвокат ?
 • Пръцко
  Отговор
  16 14:05  28.11.17
  Тия нещастници само да ми пипнат табелите и ще ги скъсам от съдебни процедури за нарушаване на човешките ми права - СУМПС няма нищо общо с регистрацията на МПС, едното е документ за някаква правоспособност, а другото е нечия собственост!
 • filo
  Отговор
  17 14:12  28.11.17
  Това с номерата е верно много тъпо
 • Шаран БГ
  Отговор
  18 14:27  28.11.17
  Логично разсъждават русенци ! Не бива да се приравнява водачът, пропуснал да си поднови СУМПС или го е забравил някъде по някаква причина, с престъпниците, които пият алкохол и с тези, които никога не са имали правоспособност и са зад волана в движение по пътищата ! В това динамично време, при тези психични натоварвания, колко му е да пропуснеш нещо по колата. То да не е едно? Винетка, данък, преглед, застраховка, гуми ,книжка и пр. и всичките документи за тези плащания към бюджета на Републиката трябва да ги носиш със себе си. Чичко полицай не вярва на сълзи!! В Германия пътувах с нашенец- лекар. Забравил си в друга дреха шофьорската книжка. Полицаят отиде до служебната кола, извади компютър, сложи на предния капак на нашата кола парче плат, върху него компютъра и по данни от личната карта на човека и полицейския номер на колата видя на монитора и "майчиното мляко" на доктора !? Смъмри го най-внимателно и му каза да се върне/ако може/ до следващите четири часа, защото тогава му изтичало дежурството и ще попадне на негов колега, който също ще го забави !!! Моля Ви се! Доктор / особено доктор/ не бива да се забавя... Ако срокът на валидност на документа е пропуснат с по-вече от 2 или 3 месеца, има логика да бъде просто глобен с минимална "подсещата" сума. А при повторно установяване на нередността, да си "дига колата на трупчета"! Тогавя може да се допусне и умисъл в деянието !!
 • Да мислеха така за себе си
  Отговор
  19 14:37  28.11.17
  Ако КАТ прилагаха законите така за себе си, да се бяха закрили до момента, т.к. не си вършат работата. Няма ги по улиците, не контролират, а само тероризират обикновените шофьори. Другите не ги пипат
 • Гост
  Отговор
  20 14:43  28.11.17
  Така става, когато законотвореца остави тълкуването на закона от некомпетентни институции! Ако бяха го записали в закона точно и ясно, нямаше да има своеволия и тълкувания от страна на КАТ, нямаше да има похабени толкова време и нерви! Ама то да бе само този казус....И те така...
 • Гост
  Отговор
  21 14:49  28.11.17
  Не бъркайте правоспособност с валидност на СУМПС. Когато Ви изтече документ/разбирай неговата валидност/ гражданина е длъжен да го върне на органа, който го е издал. След като се отнеме СУМПС поради невалидност/разбирай изтекъл срок/ това не значи, че водача е неправоспособен. В чл.150А от ЗДВП ясно е записано, че водача трябва да управлява с валидно СУМПС, и никъде не се споменава, че това значи, че е неправоспособен. Не вярвайте на статии написани от лаици или последствията са си за Ваша сметка.
 • Антон
  Отговор
  22 14:53  28.11.17
  Ето по тази причина никога няма да се оправим. Вместо статията да бъде: шофьори проверети си валидността на шофьорските книжки, тъй като санкцията е свързана със загуба на време и бюрокрация, вие ни съветвате да обжалваме санкцията. Сиреч карайте с изтекли книжки , няма страшно да ви санкционират, тъй като ще обжалвате. Само да ви светна нещо: с изтекла книжка застраховките не важат, в случай на птп ще пиете студена вода за ремонта на вашата кола и се молете другия участник в птп-то да не бъде някой със “бюджетен” автомобил за 150 хил.евро защото тогава регреса ще е жесток и ще плащате години щетата. А пък вие тука се радвайте как ще заведете дело за свалените номера, което в спечелите я не и се правете на по-хитри от системата.

  Коментиран от #31

 • КАТ
  Отговор
  23 15:36  28.11.17
  Ако тая мацка(полицайка) сваля номера,доброволно ще отида да ми ги свали....а после ще си платя да ми ги сложи.
 • шофьор
  Отговор
  24 15:48  28.11.17
  всичко това със свалянето на номерата направи полицаите още по богати.лично на мен ми се случи.направих обратен завой на околовръстното защото навигацията ме подлъга и ме спряха.искаха да ми свалят номерата но аз оставам без доходи защото с буса си изкарвам прехраната.наложи се да им дам всичките си пари за да ме пуснат.сумата е доста голяма трицифрена.този закон е в полза само на полицията.имам книжка от 25г и само едно нарушение.

  Коментиран от #25, #26, #28

 • Anton
  Отговор
  25 17:28  28.11.17

  До коментар #24 от "шофьор":

  А защо правиш забранен обратен завой ? Няма да ревеш като си ганя нарушител!!!!
 • Гост
  Отговор
  26 17:50  28.11.17

  До коментар #24 от "шофьор":

  А ако с този непозволен обратен завой бе предизвикал ПТП и бяха загинали хора?! Малко ти е! За такива като теб - затвор и 1000 часа обществено полезен труд! При непозволените обратни завои стават най-тежките катастрофи! А като с това си вадиш хляба, защо поставяш под риск прехраната си и това на семейството си?!
 • пол
  Отговор
  27 18:07  28.11.17
  Аз обжалвах,и ха познайте!Познахте.Загубих.
 • Бесен Язовец
  Отговор
  28 18:16  28.11.17

  До коментар #24 от "шофьор":

  Ясно ти си нарушител щом мрънкаш.
 • стефн николов от фейса
  Отговор
  29 19:19  28.11.17
  по принцип на този който му е изтекла книжката - той си има книжка . да глобяват тези които изобщо нямат , а номерата пък за какво ще се свалят - това е незаконно. какъв проблем има колата с изтекла книжка - откачена работа
 • милиционеро
  Отговор
  30 19:20  28.11.17
  Няма как много коли малко пътища , почваме със репресите !
 • Антон 1
  Отговор
  31 20:08  28.11.17

  До коментар #22 от "Антон":

  ++++++++++++++++
 • Насо
  Отговор
  32 21:44  28.11.17
  Аз да споделя в петък 24.11 заведох чета в Армеец по Каско. Преден капак с дупчици от комъчета и предно стъкло с две люспи. И двете от едно също събитие. Предното ми стъкло е със сензор за светлина и дъжд не е от евтините. След доста чакане излезе човека и каза ИМАМЕ ПЪЛНОТО ПРАВО ДА ВИ ОТКАЖЕМ ЩЕТАТА ,ЗАЩОТО КНИЖКАТА ВИЕ ИЗТЕКЛА. И сега чакам да видя какво ще решат. Следователно се свързах с други компании и хората казаха, че няма такова нещо. Валидността няма нищо общо с отнемането. Разбира се ще поживеем и ще видим, а между другото още на 28.11 пон. отидох в КАТ и заявих бърза поръчка.
 • Redheads
  Отговор
  33 21:46  28.11.17
  Няма да обжалвам ако червенокосата хване отверката
 • Потърпевш
  Отговор
  34 22:41  28.11.17
  Аз изпаднах в същата ситуация и обжалвам в момента. Статията ми даде надежда. Ще ги съдя и за пропуснати ползи ако спечеля.

  Коментиран от #37

 • М002100
  Отговор
  35 02:12  29.11.17
  Целият закон глупав и от глупави хора е създаден и ГЛАСУВАЛИ!!!,които не са си дали сметка какви главоболия ще създадат.1-во автомoбила е лична или семейна собственост,слижебните са друга тема.Не може след като вземал изпит и си получил СУМПС и ако изтеколо по дата,да те третират като човек който никога не е положил.По същата логига ако ми изтече личната карта сигурно не трябва да плащам данъци или да ме смятат за мъртъв или да ме вкарат в затвора и т.н. и........... 2-ро Ако като ти свалят номера на МПС заради изтекла шофьорска книжка по твоя вина и ако си семеен и имаша един автомобил,а семеството ти примерно сте четерима,спрямо закокона който действа си е жива РЕПРЕСИЯ спрямо останалите от семейството които имат СУМПС.НЕ ВСИЧКИ ИМАТ СРЕДСТАВА ВСЕКИ ПЪТ ЗАРАДИ НЯКВА ВАЛИДНОСТ НА ВСЕКИ 6 МЕСЕЦА ДА СИ КУПУВАТ НОВ АВТОМОБИЛ.ЗАКОНА Е ГЛУПАВ ЧЕ ТРЕТИРАТ ХОРАТА КОИТО НИКОГА НЕ СА ИМАЛИ СУМПС ИЛИ ИЛИ ПРИНУДИТЕЛНО ОТНЕТО ПОРАДИ НАКАЗАНИЕ. 3-то ГЛУПАВИЯ ЗАКОН ДОКАЗВА ЧЕ Е НЕ ЕФЕКТИВЕН АКО ИМАШ ДВА ИЛИ ПОВЕЧЕ АВТОМОБИЛА,(АЗ ИМАМ ЧЕТИРИ) КОЕТО ПРИ СЪЗДАТЕЛИТЕ СИ ОБСТОЯТЕСТВ ЗА МЕН НЕ Е ПРОБЛЕМ,ТОЗИ ЗАКОН Е ГЕНОЦИД И РЕПРЕСИЯ ЗА ХОРАТА С ЕДИН АВТОМОБИЛ,ТОВА НЕ ПОМАГА НИТО ВЪЗПИТАВА,ИДЕЯТА ЗА МЕН КАТО ТИ СВАЛЯТ НОМЕРАТА НА КОЛАТА ОСВЕН ДА СИ ПЛАТИШ ГЛОБАТА И КАТО Я ПЛАТИШ НА МОМЕНТА ДА СИ ГИ ПОЛУЧИШ РЕГИСТРАЦИОННИТЕ НОМЕРА ,А СПОРЕД ДЕЙСТВАЩИЯ ЗАКОН СЕ НАЛАГА ДА ХОДИШ НА НОВО ДА Я РЕГИСТРИРАШ ИЛИ КАТО НОВА ИЛИ КАТО НОВОВНЕСЕНА.
 • фонзи
  Отговор
  36 07:46  29.11.17

  До коментар #1 от "qqqqq":

  Сега ли откри топлата вода ?

 • 37 18:57  29.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Цура дашната
  Отговор
  38 21:17  29.11.17
  Жива да не бях защо му дадох!
 • Бате Ачо
  Отговор
  39 12:43  30.11.17
  Драгите управляващи, вместо да раздвижат НАП и държавните съдия изпълнители, да ги притиснат да си търсят тези 70% неплатени глоби, те от безсилие, въведоха тази простотия със сваляне на табели за нелепи глупости. Също се вдигат глоби (каране в аварийна лента, скорост, че сега искат и за зимни гуми) без да има реален контрол, полицаите единствено мислят как да откраднат някой литър бензин и как да вземат рушвет, но не и да борят престъпност и контрол на автомобилният трафик. Ако това не се промени, лека-полека да се проправя път, към традиции на престъпление-наказание ще си останем на последно място в ЕС и света изобщо.
 • Димана
  Отговор
  40 19:39  05.12.17
  И на моята кола й свалиха номерата, а дори не съм била в автомобила..... Не знаех, че шофьорът е с изтекла книжка, а и моя работа ли да е следя........ Мисля, че всеки трябва да си носи отговорността лично, а на практика аз опирам пешкира......

Напиши коментар:


Публикувай