1 166 9

Симеон Дянков: Важни са не само магистралите, но и хората

Растежът през 2018 г. може да достигне 5%

Венцислав Михайлов

България се нуждае от нова регионална политика и връщане на хората в обезлюдените райони. За това призова пред „Здравей, България“ по Нова телевизия бившият финансов министър Симеон Дянков. Той припомни, че Северна България се обезлюдява.

„Като се стигне до един етап, в който няма вече достатъчно хора, каквото и да правиш вече, каквито и магистрали да строиш, няма да се върнат хората. Тогава става голям демографски и икономически срив в Северна България и се фокусираме върху София, Бургас, Стара Загора, Пловдив. Но в Северна България икономиката липсва”, каза още Симеон Дянков. И прогнозира: „Пред нас има поне три-четири години с добър икономически растеж между 3 и 5 %. Но те се изработват основно в София, Бургас, Стара Загора, в Южна България. Какво трябва да се направи? Да се гледа област по област”.

Дянков отбеляза, че в Бюджет 2018 за пореден път се дават допълнителни пари, близо 400 млн. лева допълнително спрямо предишните години. А само за последните седем години са дадени близо 2 млрд. лв. повече пари.

„Системата ги усвоява, но здравеопазването не се подобрява. Докато имаме бивш финансист, който е здравен министър, имаше поне някаква надежда, че ще може цялата система да се преразгледа. А не такива частични мерки, за да се каже, че няма да има нови болници, няма да има нови лекарства. Това според мен не е добра стъпка”, заяви бившият министър на финансите Симеон Дянков. „Мораториумът върху лекарствата за мен е грешка. И то по-скоро не е грешка, а показва, че по-общата политика в здравеопазването продължава да липсва”, добави той.

Докато Симеон Дянков беше министър на финансите, бяха сменени най-много здравни министри. Правилно или грешно е да се наливат още пари в здравеопазването според него?

„В системата на здравеопазването, дори в тежките години на икономическа криза, по 300-400 млн. лв. допълнително влизаха в системата, но някак си качеството не се подобрява. Затова трябва да се погледне клинична пътека по клинична пътека. Да се види къде има достатъчно пари и къде няма”, коментира Симеон Дянков.

Растежът през 2018 г. може да достигне 5%.

Ексминистърът припомни старата икономическа максима, че страните обикновено са в цикъл на 7 г. растеж и 7 г. спад.

В началото сме на цикъл от добри икономически години, но това трябва да се използва, подчерта Дянков.

Според него годината е добра, но е добра в няколко големи градове, а в останалата част на България не се усеща.

България


Още по темата

 • България между пазара и автархията

  България между пазара и автархията

  И най-добрата, и най-дългата положителна стопанска конюнктура няма да замени необходимостта от стратегия - стратегии за национално развитие, в които ...
  5.12.2017
  801
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Анонимен
  Отговор
  1 12:21  04.12.17
  Лицемер.
 • бесният язовец на оня с коня
  Отговор
  2 12:26  04.12.17
  Бреййй, голямо прозрение, бе, пицар такъв!!!
 • Azzzz
  Отговор
  3 12:57  04.12.17
  Няма такива нагли и крадливи политици никъде по света. Същият тоя като закриваше болници обясняваше че щели да карат спешните случай с хеликоптер до големите градове
 • бббббб
  Отговор
  4 13:04  04.12.17
  Голям отворко стана еййй.

 • Истината
  Отговор
  5 15:40  04.12.17
  Аааа Симеон ПърДянков иска да каже нещо.След като ни опоска се сетил че има и народ. Как да не му повярваме
 • abv
  Отговор
  6 23:48  04.12.17
  Университетчо, заради теб ни орязаха прослуженото време. Пълен палячо си.
 • прокурор
  Отговор
  7 10:06  05.12.17
  Същия този народ , отделял от залъка си за здравно осигуряване ти окраде с милиард и триста от здравната каса наглецо!!!
 • Ранко
  Отговор
  8 16:39  05.12.17
  Тоя Гей,жив ли е още!!!!!!!!!
 • 2dw
  Отговор
  9 21:06  05.12.17
  ся го съдят, мое и да го въдворят, за тое в булгарско

Напиши коментар:


Публикувай