1 595 7

Одобриха нова стратегия за националната сигурност

Проектът предвижда увеличаване на бюджета за отбрана до 2% от БВП

Снимка: armymedia.bg
Снимка: armymedia.bg
Константин Карагьозов

Правителството одобри проект за актуализиране на Стратегията за национална сигурност на Република България и предлага на Народното събрание да разгледа и приеме документа.

Стратегията посочва националните интереси, необходимите условия и предпоставки за тяхното реализиране чрез неутрализиране на рисковете и заплахите за страната и нейните граждани. Тя очертава по-широко разбиране за националната сигурност, като извежда на предно място сигурността на гражданина, обществените и икономическите аспекти, без да подценява измеренията, свързани с отбраната, външната политика, разузнаването, охраната на обществения ред и защитата на законността. Предлага се включването на нови политики като киберсигурността, транспортната сигурност, управлението при кризи, младежта и спорта и защита на националните архиви като част от културно-историческото наследство.

Чрез актуализираните текстове на отбранителната политика са посочени основните проблеми на отбраната. От стратегическо значение е определянето като основен приоритет и изпълнението на приетите от България цели за способностите на НАТО за колективна отбрана и изграждане на отбранителни способности на Европейския съюз. Изцяло нов момент в е поетапното увеличаване на бюджета за отбрана до 2% от БВП на страната. Отчетена е необходимостта от реализиране на инвестиционните проекти за придобиване на нови основни бойни платформи и цялостна модернизация на въоръжените сили, както и от създаване на система за прозрачен, ясен подбор и кариерно развитие на военнослужещите и цивилните служители, която да включва и ефективен пакет от мерки за мотивация.

Актуализираната стратегия ще даде възможност за подобряване на механизма за планиране и изпълнение на политиките за национална сигурност, включително чрез по-ефективно използване на потенциала от членството на България в НАТО и в Европейския съюз.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бесен Язовец
  Отговор
  1 23:09  06.12.17
  Брау сега ще немат още 10 мургавелковци и ще им дадът,, чин " редник ха -ха хаха и ще направя едно отделение за спец африканки оперции с цел камуфлаж.За кой не знае БГ.,,армията е с численост 14 000 от които 4 хил.администрация и това общо със бацили,инж.войски, и се пада по-войн на 14 кв.км и това било армия
 • Иван
  Отговор
  2 23:33  06.12.17
  Разбирайте задължението всички в НАТО да отделят 2% за купуване на американско оръжие.
 • Патриот
  Отговор
  3 00:42  07.12.17
  Силни думи в статията на фона на 52-мата охранени генерали и 35 редника на минимална заплата с изисквания за физическа годност, познаване на нормативи. Тая снимка на българската армия ли е? Имаме ли още толкова танкове?
 • Бай Стамат
  Отговор
  4 01:54  07.12.17
  Какви 2% какви 5 лева тя България заприлича на разграден двор от сътрудничеството с НАТО и фащ
 • mediator37
  Отговор
  5 06:15  07.12.17
  Ердоган изгони светски настроените генерали и инфилтрира армията с ислямисти. До пет години ислямизацията на турската армия ще завърши напълно. Тогава ще сме изправени пред фанатизирана 700 хил. армия въоръжена до зъби. На всичко това отговаряме с ".... транспортната сигурност, управлението при кризи, младежта и спорта и защита на националните архиви." Да им е-- стратегията и идиотите. Една нормална бойна машина на пехотата нямаме, дин нов танк нямаме. Тия рушветчии от финландската Патрия ще ни пробтат един колесен кашон висок пет метра, дето чеп за зеле не става от него и Стиви Уондър ще го уцели. Никога няма да имаме сухопътна армия с тия некадърни управници и тая криворазбрана натовска солидарност, да купуваме само от Запада. Ще погубят България.
 • Обективен
  Отговор
  6 08:19  07.12.17
  Изискванията вече не са само за фидическа годност ;а също и за езици ,грамотност и т.н. И понеже е доказано ,че с трици маймуни не се хващат ,то Шкембе Войвода трябва да направи по приврекателни условията. Има дефицит от 5000 души в армията. А с покупката на самолетите ще влезем в книгата на Гинес сигурно -от 2002 до сега и сме на кота 0 за сега
 • Обективен
  Отговор
  7 09:04  07.12.17
  През 2012 г. България и Гърция провеждат съвместно военновъздушно учение . Сценария е следния -Гърция трябва да атакува симулативно АЕЦ Козлодуй ,а България да го защити. Два Ф 16 нахлуват , България изпраща срещу тях 1 един Миг 29. Той е унищожен на 5000 м. височина , на 4тата минута. Край на учението. АЕЦ Козлодуй е поразена -няма какво да я пази . Повече такива учения не са провеждани - просто резултата е предизвестен.

Напиши коментар:


Публикувай