3 288 6

Русе и Велико Търново спорят за името на магистралата

Юристи от Горна Оряховица пък изобщо не одобряват проекта

Google Maps
Google Maps
Константин Карагьозов

В открито писмо русенецът Радослав Христов настоява новата магистрала, свързваща родния му град с Велико Търново, да се нарича "Дунав". В отговор на това предложение пък великотърновци са изпратили писмо до агенция „Пътна инфраструктура” аутобанът да се нарича „Царски“, пише вестник "Борба".

Междувременно юристи от Горна Оряховица подготвят жалба срещу оценката за въздействие върху околната среда и определените варианти за трасето след проведеното обсъждане в железничарския град, където всички присъстващи изказаха недоволство от избора на маршрути. Народният представител Явор Божанков също се включи в дискусиите миналата седмица.

„От варианта, който лансират от пътната агенция, се вижда, че има пътен възел до Хотница, но не и нормален път до останалите населени места. Практически за подход към аутобана ще се използват старите селски пътища, които минават през дворовете и къщите на хората. Няма нищо модерно да минеш през три села по селски улички, за да се включиш в магистралата. Още след обсъждането в Горна Оряховица юристи, които присъстваха, поеха ангажимент да обжалват и се ангажираха на обществени начала с това“, заяви народният представител.

От пътната агенция пък заявиха, че през 2018 година ще стартират тръжните процедури за изграждането на новата автомагистрала от Русе до Велико Търново. Строителството ще бъде разделено на няколко лота, за да може да се работи едновременно на няколко участъка, съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Дончо Атанасов. От агенцията не уточниха кое име ще бъде избрано за отсечката и какво би се случило, ако от Горна Оряховица обжалват.

Председателят на Управителния съвет на АПИ съобщи, че където е възможно, ще бъдат направени необходимите пътни възли и връзки, за да може хората от различните населени места да имат бърз и удобен достъп до трасето.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • НЕразбирач
  Отговор
  1 00:25  07.12.17
  Е как така "Дунав" и как пък "Царски"? Автомагистрала "Царски"?! Или вече ще заменяме "автомагистрала" с "АУТОБАН"?! Да е по-западно? И двете предложения не стават и за чеп за зеле! Ето ви компромисното име: "Автомагистрала СЕВЕР" - намира се в СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ и в едната посока води НА СЕВЕР! Какво тоооолкова го мъдрите?!
 • Недялко
  Отговор
  2 10:48  07.12.17
  За сега е А8
 • Умню
  Отговор
  3 14:29  07.12.17
  Аз предлагам "Дурски" или "Цанав"!!!Да се чудят и маята всички дето минават!!!
 • Янтра
  Отговор
  4 19:51  07.12.17
  Най нормално е Янтра
 • hhh
  Отговор
  5 06:57  08.12.17
  айде първо да я направим името не е от значение
 • Я изкарай Гано
  Отговор
  6 13:44  09.12.17
  Юристите от Горна Оряхивица ще спукат тенджерата... :) Язък, вече карах по нея...

Напиши коментар:


Публикувай