484 5

Кирил Ананиев: Ще стана гарант пред българските пациенти

Лечението на хората ще бъде осигурено, заяви здравният министър

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Константин Карагьозов

Специализирана комисия към министъра на здравеопазването, в чиито състав ще влязат утвърдени специалисти по конкретното заболяване, ще разглежда индивидуално случая на всеки пациент, за чието лечение липсва алтернатива и е необходимо прилагането на нова молекула, която НЗОК не заплаща. Това обясни министър Кирил Ананиев в ефира на БНР.

"Гарантирам, че няма да има забавяне в решенията на комисията, лично ще наблюдавам този процес и ще бъда гарант пред българските пациенти", посочи още здравният министър.

Този режим ще функционира до доказването на терапевтичния ефект от лечението с въпросните медикаменти. Едва след това и след изтичане на временната едногодишна мярка въпросните лекарства ще бъдат реимбурсирани от здравната каса.

При всички случаи лечението на хората ще бъде осигурено, било от бюджета на касата или от този на Министерството на здравеопазването. Министърът уточни, че става въпрос за 32 нови молекули, за които по оценка на български експерти е необходим ресурс от близо 40 млн. лв. За 28 от тях има алтернативно лечение на високо европейско ниво и то е осигурено от НЗОК. Останалите 4 молекули ще бъдат финансирани от МЗ.

Кирил Ананиев посочи, че ако при даден пациент терапията с молекула от 28-те не докаже своята ефективност, специализираната комисия ще разглежда и тези случаи.

За пореден път в ефира на Националното радио здравният министър уточни, че не става дума за мораториум, а за временна едногодишна мярка, имаща за цел да стабилизира бюджета на НЗОК през 2018 г.

По повод състоянието на държавните болници Кирил Ананиев съобщи, че идеята не е да бъдат закривани лечебни заведения, а да се преструктурират така, че да работят ефективно.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Чичо
  Отговор
  1 19:41  17.12.17
  Егати овчето самочувствие! Щял да стане гарант! И с какво точно гарантираш, другарю Ананиев? С думата си на политик, сервилничил на всички партии в последните 20 години? Не ставай смешен на дърти години, а е и цинизъм да залагат нищонезначещата си дума срещу живота на хиляди онкоболни!
 • Европеец
  Отговор
  2 21:33  17.12.17
  Никъде в Европа няма комисии,които да разрешават лечение!Всеки има право на най-доброто лечение и за това се грижи конкретен лекуващ лекар,а не комисия от времето на комунизма!Комисиите освен да убиват бедните за друго не ги търси!
 • Европеец
  Отговор
  3 21:36  17.12.17
  Защо бавихте 2месеца онкоболно дете,за да решите после че с изпращането му със Спартан то ще се излекува?Забавянето го убива,а не бързането!:):)Тъпаци!
 • Европеец
  Отговор
  4 21:40  17.12.17
  Частни комунистически болници,това е целта на новия министър,който преди това дълги години беше разпределител на мангизите в Здравната каса!Успех с убийствата!:)
 • 9689
  Отговор
  5 12:41  20.12.17
  Мутренска слуга-гарант.Няма такова нещо.

Напиши коментар:


Публикувай