486 2

Приеха окончателно антикорупционния закон

Ще могат да бъдат правени искания за използване на СРС-та при оперативно-издирвателни дейности

Приеха окончателно антикорупционния закон
Константин Карагьозов

Народното събрание прие окончателно антикорупционния закон. Лице на публична длъжност с установен конфликт на интереси няма да има право в продължение на една година да заема публична длъжност. Антикорупционният орган ще може да прави искания за използване на специални разузнавателни средства в оперативно-издирвателната си дейност.

"Приехме текстове, които ще могат да дадат по-голямата ефективност за борбата срещу корупцията. Това ще бъде част от изпълване на нашето законодателство със съдържание, което съответства на потребностите и желанието на българските избиратели и същевременно на Европейската комисия", посочи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от БНР.

"Имахме различия. Законът е приет, това е хубаво. Хубаво е, че ще се изпълняват препоръки, но е време за резултати. Ние ще сме тук след няколко месеца, за да ви попитаме, къде са тези резултати? Ако тях ги няма, това ще е и заради този закон", предупреди Крум Зарков от БСП.

Съгласно приетите текстове оперативно-издирвателната дейност на антикорупционния орган има за цел превенция, предотвратяване, разкриване и противодействие на нарушения, свързани с прояви на корупция или бездействия, които разкриват прояви на корупция и предоставянето им на съответните органи на съдебната власт, както и на разследващите органи.

Дейността включва още изготвяне и съхранение на веществени доказателствени средства и предоставянето им на съответните органи на съдебната власт, както и установяването на незаконно придобитото имущество. Оперативно-издирвателната дейност ще се извършва чрез справки по информационните фондове на лица, заемащи висша публична длъжност, идентифициране на лица и обекти, оперативна проверка на събираните данни и тяхното документиране, както и извършване на насрещни проверки по документи и вземане на обяснения от граждани.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Kcaniba
  Отговор
  1 16:36  20.12.17
  Най накрая победа.
 • Све
  Отговор
  2 20:28  20.12.17
  Дали наистина сме само 80% де……. ??? Дали дупетатите знаят какво правят ??? Преди 40г и циганите бяха по-интелигентни от днешния средно статистически българин. Почвам да се срамувам, че съм българин в България

Напиши коментар:


Публикувай