Last news in Fakti

13 Януари, 2012 12:14 970 0

448 хил. души отново имат ток в Северозапада

  • ток-
  • сняг-
  • чез-
  • тетевен

Електрозахранването на 448 000 клиента на ЧЕЗ  е възстановено, съобщиха от компанията. Екипите на компанията продължават работа по отстраняване на авариите в Северозападна България при денонощна работа и в сътрудничество с населението и местната власт.

В следствие на тежките климатични условия  проводниците по въздушните мрежи средно и ниско напрежение бяха обледени.  640 стълба бяха счупени или деформирани, 90 км проводници и 100 км рекордомани бяха скъсани, а  448 хил. потребители останаха без електрозахранване.

В началото на седмицата обилните снеговалежи блокираха пътища, оставиха селища без ток, а в Тетевен, Чепеларе и Роман бе обявено бедствено положение. 

В момента екипите работят за възстановяване на захранването на последните 1 600 абоната в най-трудно-достъпните райони на Северозападна България.

„450 екипа бяха мобилизирани. Дебелината на снега в много населени места беше около 1 м, а вследствие на навявания достигна до 2 м.  Нямаше проходимост до редица населени места, за да бъдат доставени техника и материали. Обходите по въздушните електропроводи бяха извършвани с моторни шейни и снегоходки. Материалите, стълбовете и всички необходими инструменти и съоръжения се пренасяха на ръце през преспите”, каза Петър Баран, главен оперативен директор на ЧЕЗ за България. „Уверявам ви, че сме напълно съпричастни към несгодите на жителите на засегнатите населени места и няма да спрем да работим, докато не решим и последния проблем и не светне и последната къща в най-отдалечената махала.”

„ Това, което се случи през тези критични за всички нас дни още веднъж доказа необходимостта от огромни инвестиции в мрежите и ние заставаме изцяло зад предложението на колегите от ЕВН, част от тези инвестиции да дойдат от средствата по европейските фондове за периода 2014 – 2020 г.”, допълни Баран.

По предварителна информация вложените до този момент средства за материали и труд възлизат на най-малко половин милион лева. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА