642

Хиляди протестираха срещу втория лифт в Банско

Мария Атанасова

Трети протест срещу построяването на втори лифт в природен парк "Пирин" в курорта Банско бе организиран вчера.

Протестиращите започнаха да се събират в 18,30 часа пред паметника на Алеко Константинов на бул. "Витоша" в столицата, за да изразят своето недоволство от решението на управляващите. За кратко време броят им стана няколко хиляди души.

Те запълниха почти цялото пространство на булеварда в отсечката между бул. "Патриарх Евтимий" и Съдебната палата, пише offnews.bg.

Лозунгите гласяха “Пирин е в беда”, “Спасете Пирин” и “Пирин в Натура, не в арматура”. .

Недоволстващите тръгнаха на шествие, което стигна до Министерски съвет. Там те заявиха, че няма да престанат с акциите, докато управляващите не отменят своето решение. По-късно те блокираха и "Орлов мост".

В Бургас пък се събраха стотина души, излезли в подкрепа на националния протест.

"Протестът ни не е толкова срещу втория лифт, колкото срещу вратичката, която ще позволи урбанизацията на парка", казаха протестиращите.

Протести имаше общо в 10 града на страната - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград.

В Банско хората излязоха, за да изразят желанието си за построяване на лифт на територията на природния парк. Те блокираха главен път Е-79 в района при разклона за Банско край Симитли.

София / България


Още по темата