1 174 4

Искат 25 млн. лв. за ремонт на тротоари в София

Общата дължина на уличната мрежа на София е около 3400 км.

Стефанаки Йоанис

Спаси София предлага амбициозна програма за ремонт на тротоарите в София.

Инициативата ще позволи годишно Столичната общината да изпълнява ремонти на приблизително 238 км тротоари на година.

„Състоянието на тротоарите в София е под всякаква критика - дори по основни булеварди или централни улици възможността да се предвижиш пеша удобно и безопасно са силно ограничени“ заявяват от организацията и посочват печално известните феномени като “плюещите плочки”, хаотично разхвърляните шахти и множеството препятствия на всяка крачка като основна причина София да не е град, приветлив за пешеходците. „В резултат на тази апокалиптична действителност, хиляди хора стават заложници в собствените си домове, а много други се спъват в неравностите и се нараняват“ и посочват предизвикалият внимание случай с диригентката Нели Пинтева-Банс, счупила носа и ръката си заради безобразното състояние на тротоарите, точно в близост до сградата на Столична община на ул. Московска.

„Идеята е в бюджета на София за 2018г. в отделна програма за ремонт на тротоарните пространства да се заделят приблизително 25 млн. лв., което представлява над 12 пъти увеличение, сравнено с отделяното в момента. Тези пари следва да бъдат разпределени между 24-те столични района в зависимост от нуждите им, но всеки да разполага с не по-малко от 500 хил. лв.“, обясняват от Спаси София и допълват, че парите следва да бъдат инвестирани приоритетно за тротоарите в най-лошо състояние и тези, както и за тези с интензивен пешеходен трафик, осигуряващи безопасни и непрекъснати пешеходни маршрути - водещите към метростанции, спирки на градския транспорт, институции, училища, пазари и т.н.

„Общата дължина на уличната мрежа на София е около 3400 км и подобна, или по-амбициозна програма би могла да гарантира пълно обновление на тротоарните настилки за около 25 години“, пресмятат от организацията. В сметката им обаче не се включват пешеходните връзки, намиращи се извън улиците: пътеките през междублоковите пространства, парковите алеи и много други, за които според тях трябва да се търсят други решения.

„Необходимата първа стъпка е най-накрая общината да припознае тротоарното пространство като свой приоритет, да заложи средства за подобна програма още в бюджета за 2018г. и амбициозно да се захване с ремонтирането и изграждането му”. От Спаси София очакват от кметът г-жа Йорданка Фандъкова, личен ангажимент за залагането и изпълнението на тази програма в бюджета за 2018г., а от ресорните зам.-кметове по финанси, г-н Дончо Барбалов и по транспорта, г-н Евгени Крусев да организират процеса и да следят за качественото изпълнение на ремонтите.

“Очакваме представителите на Столичната община да подходят изключително сериозно към темата за опасните тротоари на София“, изтъкват активистите. Според тях само взаимовключващ и достъпен град, отправящ еднаква покана към всичките си жители може да бъде считан за удобен, успешен и модерен.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Санкция
  Отговор
  1 15:36  05.01.18
  Значи пак ще ремонтират ”Витошка” , а другите - друг път 😉
 • ХХХ
  Отговор
  2 16:11  05.01.18
  Нали въведоха такса от по 100 лв. на първи автомобил за живеещите в зелена зона. Как е определен размера на таксата не става ясно, нито се дават гаранции, че същата няма да се увеличи или че с парите събрани от живущите на конкретна улица, ще бъдат покрити ремонтните дейности към съответното тротоарно пространство. Докато не се заложат стриктни договорни правила, ЦГМ (което е 100% собственост на Столична община), ще продължи да лапа яко парички, които потъват, разбира се в съответните джобове! А Столичният общински съвет, който също е в играта, все така ще продължи да не отчислява и внася дивидент в полза на Столична община, при чиста печалба за 2016 г. на дружеството им (по уж офиц. данни) от 11.825 млн. лв. - и това преди въвеждането на новите "зелени" зони!
 • Неандерталец от манастирски ливади
  Отговор
  3 17:33  05.01.18
  Тротоари в "Манастирски ливади" ? Има ли такова животно?
 • Браво
  Отговор
  4 18:24  05.01.18
  А дано ама на дали

Напиши коментар:


Публикувай