921 9

Юнкер към българите: Липсва ви самоувереност!

За мен България е един голям народ, каза Юнкер

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Имам добро усещане за председателството, защото правителството, и не само то, е добре подготвено. Най-напред се нуждаете от достатъчно самоувереност, каквато по неясни причини понякога ви липсва. За мен България е един голям народ, който е направил и продължава да прави много за Европа.

Това заяви пред БНТ председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Според него българското председателство ще бъде успешно, а това е важно за страната ни. „През следващите шест месеца София ще бъде столицата на Европейския съюз, навсякъде ще се говори за България. Българите са заслужили признание за своите успехи“, каза Юнкер.

„Представата за България не може да бъде ограничена само до проблема с корупцията. България може да покаже много повече, най-вече положителни неща. Убеден съм, че правителството ще направи всичко, за да се справи с корупцията. Някои неща вече бяха направени – да, наистина законът сега е донякъде в застой, но в някакъв момент това ще бъде преодоляно“, каза още той.

„Вярно е, че ще бъде добре корупцията да бъде елиминирана на всички нива, но аз изобщо не съм съгласен и съжалявам за статиите в пресата през последните дни, в които се поставя знак за равенство между България и корупцията. Това не е вярно, не всички българи са корумпирани“, допълни Юнкер.

„Дневният ред вече е набелязан и българското правителство вече участва в значителна степен в неговото създаване. Убеден съм, че политиката за мигрантите и бежанците ще играе първостепенна роля. Друга тема, с която ще трябва да се занимава българското председателство, ще бъде новата система за предоставяне на убежище на ЕС, цифрова Европа, общата отбранителна политика, разширяването на капиталовия пазар. Българското правителство гледа на всички тези теми много сериозно, включително и на преговорите за Брекзит, които се очертава да бъдат изключително трудни. В такива моменти помощта на българското правителство ще бъде търсена много често", заяви Юнкер.

„Смятам, че важен момент в рамките на българското председателство ще бъдат отношенията със Западните Балкани. Тези страни няма да могат да се присъединят до края на мандата на тази Комисия, тоест до 2019 г., просто защото условията не са изпълнени. Но трябва ясно да показваме, а това прави и сега българският министър-председател, че европейската политическа перспектива за Западните Балкани съществува. Защото, ако им отнемем тази европейска перспектива, все едно им казваме, че никога няма да се присъединят, а това ще има много сериозни последици за целия балкански регион", каза още председателят на Европейската комисия.

България


Още по темата

 • 100-милионна инвестиция по плана "Юнкер"

  100-милионна инвестиция по плана "Юнкер"

  Партньорството между българското правителство и Европейската комисия по време на ротационното председателство на страната ни беше обсъдено на среща ...
  12.01.2018
  2 225
  11
 • Полша няма да се подаде на натиска на ЕС

  Полша няма да се подаде на натиска на ЕС

  Полша стои твърдо зад съдебните реформи в съдебната си система. Това заяви полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от ДПА. Моравецки разговаря ...
  10.01.2018
  831
  3

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гари
  Отговор
  1 08:43  06.01.18
  Юнкере, нидей тъй ба. Съмууверен сам ба , ма у германее
 • гост
  Отговор
  2 08:48  06.01.18
  Не , бе , не ни говори за самоувереност , с пари става тая работа . Аре вдигайте заплатите да ги изравним с Европата па да видим след това
 • Stefko 88
  Отговор
  3 09:01  06.01.18
  Самоуверен!?!? И какво ми дава увереност ? Стабилната държава ли? Баджанащината във властта ли? Инфлацията? Редът и законността? Да продължавам ли? От цялата работа знам само че съм в калта с двата крака и трябва да се махам.
 • Дикембе Мутомбо
  Отговор
  4 09:45  06.01.18
  Държавата ни е отражение на самите нас, какво пак ви е виновна за самочувствието ви?! Продължавайте да си гласувате за ГЕРБ, БСП и ДПС, търкайте си билетчетата от лотарията и чакайте да ви се случи нещо хубаво, паднало отгоре и не се оплаквайте за самочувствието си после!

 • БСП=ДПС=Евророма
  Отговор
  5 10:12  06.01.18
  Знае се кои червени боклуци клепат народа си...
 • Диди
  Отговор
  6 11:21  06.01.18
  Защо трябва някой да ни е виновен винаги?Нима мислите,че Юнкер не знае в какво положение сме?Всеки българин тлябва да се бори за правата си,а не само да псува по държавата.Проблемът с корупцията ще си остане,докато свестни,съзнателни хора не се наемат с това,Румъния дава пример.Народът е държавата.Трябва да търсим вината в себе си,да се покаже на управляващите,че хората не са доволни от тяхната политика.Мисля,че политиците са се ,,затворили в парламента,,и от там си крякат.Можеби греша,но според мен те би трябвало да имат друго отношение към народът.Те не правят дебати по телевизията,да отговарят на въпроси на хората и т.н.Има липса на близост към народът.
 • The TRAPPER
  Отговор
  7 08:47  07.01.18
  липсват ни топки.
 • Диди нека да фокусираме
  Отговор
  8 15:09  12.01.18
  НУЖНА е ТЕОРИЯ за устройство на ДЪРЖАВНАТА икономика. НУЖНА Е ПАРТИЯ С ПРОГРАМА за прилагане на практика тази ТЕОРИЯ. ТАЗИ ПАРТИЯ С ПРОГРАМАТА СИ ДА ПОСТАВИ ИНТЕРЕСА НА ДЪРЖАВАТА И НАРОДА, ЗА ЧАСТЕН НО И ЗА ДЪРЖАВЕН СЕКТОР И ЗАКОНА ДА ВЛАСТВА НАРАВНО ЗА ВСИЧКИ. ЗА НОРМАЛЕН. ЖИЗНЕН СТАНДАРТ. А СЕГА Е КОРУМПИРАН, КРИМИНАЛЕ, БАШИБОЗУК КАПИТАЛИЗАМ С ЕНИЧАРИ И ЧОРБАДЖИИ. ДЪРЖАВА НЯМА. Кой лидер днес има такава ТЕОРИЯ, СТРАТЕГИЯ, ПРОГРАМА И Е ПОПУЛЯРИЗИРАН И ПОДКРЕПЕН ОТ НАРОДА ? КОЙ ? НЯМАМЕ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТАКЪВ. КОЛКО ПЪТИ ДРЪНКАХМЕ ТЕНДЖЕРИ И ТИГАНИ, НИМА ТОВА НЕЩО ДА УПРАВИ ? СМЕНЯТ СЕ ЕДНИ ЕНИЧАРИ С ДРУГИ И ДИЙ ВОЛЕ , ДИЙ. НЯМА ИНТЕРЕС ВЪРХУШКАТА НИ ДА СМЕ НЕ СИСТЕМАТА НА ДЪРЖАВНИЯТ ЗОЛУМ. ТЕ ЗНАЯТ ЧЕ НЯМАМЕ АЛТЕРНАТИВА. НАЛИ ИЗБРАХМЕ ИВО ХРИСТОВ ПРОФЕСОРА Е И ? НОВ ВЯТЪР ДА ПОВЯ ? НИ ПОЛЪХ. ВЕДАТА ГО ПОВЛЕЧЕ.
 • КАЗВАЛ СЪМ ГО
  Отговор
  9 15:22  12.01.18
  ЕДНА ПРОСТА ГАЙКА ДА ЗАВИЕШ, СЕ ИСКА ТЕОРИЯ. А НЕ НЯМАМЕ ТАКАВА КАК ДЪРЖАВА С НАРОДА НАЙ ГЛАВНИ ДА ПОСТАВЯ. ЗАЩО ЛЕВСКИ ПРЕД ИЗПОВЕДНИКА Е СЪС СЪЛЗИ НА ОЧИ ? ЖАДУВАШЕ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ И РАВЕНСТВО ЗА ВСИЧКИ. НО УВИ НАШИ ХОРА И ПАРИТЕ ЗА ДЕЛОТО ДОКОПАХА И ЛЕВСКИ ФИЗИЧЕСКИ ЗАПЛАШИЛИ, ДОКУМЕНТАЦИЯТА ЗАРЯЗАЛИ И ДЯКОНА И ДЕЛОТО ПРЕДАВАЛИ. НА НАКО Е МИЛ ДНЕС НАРОДА. НА КОГО ДНЕС СА СКЪПИ ИДЕИТЕ НА ДЯКОНА ЗА ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА ? НА ДОМУЗЧИЕВ, НА ПЕЕВСКИ, НА БОРИСОВ, КАРАКАЧАНОВ, МИХО МИХОВ, РАДЕВ, ПЛЕВНЕЛИЕВ, И. КОСТОВ ? НА КОГО ? НЯКОЙ ДА СЕ ОПРЕТНАЛ ЗА РЕШАВАНЕ НА НАРОДНОТО ТЕГЛО ? ОСВЕЗ ЗАЕМИ. Е ЗА ТУЙ НЕ САМО ЛЕВСК ПЛАЧЕ , ДНЕС И НИЕ ПЛАЧЕМ.

Напиши коментар:


Публикувай