2 222 11

100-милионна инвестиция по плана "Юнкер"

Заемът ще се отпусне на на "Биовет" на Кирил Домусчиев

Константин Карагьозов

Партньорството между българското правителство и Европейската комисия по време на ротационното председателство на страната ни беше обсъдено на среща между премиера Бойко Борисов и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер.

Двамата подчертаха, че отношенията на доверие и сътрудничеството между членовете на кабинета, които ще ръководят заседанията на Съвета, и комисарите са предпоставка за постигане на напредък по откритите за решаване въпроси.

Министър-председателят посочи, че за 10-годишното си членство в ЕС страната ни е натрупала опит при разрешаването на различните кризи, през които е преминавал Съюзът, и ще продължи да е активна в дискусиите за неговото бъдеще.

„Отговорността ни през следващите 6 месеца е голяма, но оставаме сигурен партньор при търсенето на съгласие по най-важните за Общността теми. За нас е изключително важно да се укрепи единството на Европейския съюз“, подчерта българският премиер.

Премиерът и председателят на ЕК изразиха очакване за подобряване на диалога със съседните на ЕС държави по време на Българското председателство. „Вашият приоритет, Бойко – Западните Балкани, е и наш приоритет“, посочи Жан-Клод Юнкер.

През втория ден от официалното посещение на Колегиума на Европейската комисия беше подписано споразумение за най-големия до момента проект в България по плана „Юнкер“, предаде „Фокус“.

Проектът е гарантиран със заем от Европейския фонд за стратегически инвестиции в размер на 100 млн. евро за предприятието за селскостопански и лекарствени продукти „Биовет“. В резултат на това финансиране ще бъдат създадени 210 работни места в селските райони на България. Споразумението беше подписано от зам.-председателя на ЕК Юрки Катайнен, земеделския министър Румен Порожанов, вицепрезидента на ЕИБ Андрю Макдауъл и Кирил Домусчиев, главен изпълнителен директор на „Хювефарма“, чието дъщерно дружество е „Биовет“.

Проектът обхваща проектиране, изграждане и управление на две нови съоръжения - в Пещера и в Разград. В Пещера ще се произвеждат хранителни добавки, ензими, пробиотици и лекарствени препарати за животни. В нов завод в Разград ще се произвеждат ваксини за животни.

Документът беше подписан след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и министрите от българското правителство с участието на министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

България


Още по темата

 • Юнкер: Мястото на България е в Шенген

  Юнкер: Мястото на България е в Шенген

  На пресконференция с българския премиер Бойко Борисов след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство в зала 6 ...
  12.01.2018
  606
  4
 • Юнкер: Поразен съм от българския дух

  Юнкер: Поразен съм от българския дух

  Защото много години като премиер и като финансов министър аз се възхищавах на постиженията на българското общество, най-вече на най-бедната част на ...
  11.01.2018
  1 851
  9
 • Юнкер към българите: Липсва ви самоувереност!

  Юнкер към българите: Липсва ви самоувереност!

  Имам добро усещане за председателството, защото правителството, и не само то, е добре подготвено. Най-напред се нуждаете от достатъчно самоувереност, ...
  6.01.2018
  920
  9

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Глупака
  Отговор
  1 13:37  12.01.18
  Ето го и новия Пеевски !?!
 • КО ПРАИМ СЯ ?
  Отговор
  2 14:28  12.01.18
  КОЙ ЩЕ ГИ. " УСВОИ " Е ЯСНО . А КОЙ ЩЕ ГИ ВРЪЩА С ЛИХВИТЕ , ЩО СА ГОДИНИ ЗА НАПРЕД ?
 • АКЪЛ ЗА ЗАЕМИ ИСКА ЛИ СЕ ?
  Отговор
  3 14:36  12.01.18
  НЕ ! КАК ЩЕ СЕ ВРЪЩАТ, НЕГО ТУЙ НЕ ГО .БЕ. РЪГАЙ ЧУШКИ В БОБА ПОБОЙКО. РЪГАЙ , НИЕ СМЕ РАЯ ПОКОРНА. ОЩЕ МОЖЕ. ЗАВОД НЕ СИ ПОСТРОИЛ. РАБОТА НАРОДА НЯМА, А НА ВЕРЕСИЯ ЖИВЕЕМ. А ТОЙ СЕ СМЕЕ. ТЪПАН бие ГАЙДА ручи, Таз държава с този ТЪПАН на къде върви ? Той акъл няма и ОБРАЗОВАНИЕ няма а България оглавява.
 • goni
  Отговор
  4 15:45  12.01.18
  Голямо ручане от Думуза ке падне!:) Рече Ванга и се спомина! Ама, такъв е живота!

 • 5 16:05  12.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 9 девет
  Отговор
  6 16:11  12.01.18
  Как ги раздават тези пари, хоп едни сто милиона Бойко и той хоп едни сто милиона за полицаите като че ли ги дават от собствените си сметки !?
 • гост
  Отговор
  7 17:05  12.01.18
  Ще има и за черата касичка на ГЕРБавите.
 • ха сега
  Отговор
  8 17:18  12.01.18
  Домуса наряза половината БМФ. Сега ще нареже и другата половина, ще усвои едни 100 млн. еврака, които са 200 млн. лева , след 4-5 години ще фалира и реално ще стане милиардер. А българската държава ще вземе заемче 1-2 милиарда за покрие загубите. И Боко пак ще каже , че няма пари за пенсии.
 • Варна
  Отговор
  9 17:20  12.01.18
  Преди около 3 години, някак изведнъж на Домусчиев всичкият персонал в БГ, се оказа програмата за заетост. - Една година им плащаш заплатите и една година държавата... - Сега по плана Юнкер... - Някак странно отново Домусчиев! - Що ли така се случва?
 • Боримир
  Отговор
  10 17:53  12.01.18
  Новата схема започна да работи.Баце пробута своя авер домуса,след време и в парламента ще влезе.А за обикновените хора само робски труд и окови.
 • Идиот
  Отговор
  11 18:01  12.01.18
  Подарък от Евро-олигархията на БГ олигархията. Нали са си скачени съдове.

Напиши коментар:


Публикувай