2 266 11

100-милионна инвестиция по плана "Юнкер"

Заемът ще се отпусне на на "Биовет" на Кирил Домусчиев

100-милионна инвестиция по плана "Юнкер"
Константин Карагьозов

Партньорството между българското правителство и Европейската комисия по време на ротационното председателство на страната ни беше обсъдено на среща между премиера Бойко Борисов и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер.

Двамата подчертаха, че отношенията на доверие и сътрудничеството между членовете на кабинета, които ще ръководят заседанията на Съвета, и комисарите са предпоставка за постигане на напредък по откритите за решаване въпроси.

Министър-председателят посочи, че за 10-годишното си членство в ЕС страната ни е натрупала опит при разрешаването на различните кризи, през които е преминавал Съюзът, и ще продължи да е активна в дискусиите за неговото бъдеще.

„Отговорността ни през следващите 6 месеца е голяма, но оставаме сигурен партньор при търсенето на съгласие по най-важните за Общността теми. За нас е изключително важно да се укрепи единството на Европейския съюз“, подчерта българският премиер.

Премиерът и председателят на ЕК изразиха очакване за подобряване на диалога със съседните на ЕС държави по време на Българското председателство. „Вашият приоритет, Бойко – Западните Балкани, е и наш приоритет“, посочи Жан-Клод Юнкер.

През втория ден от официалното посещение на Колегиума на Европейската комисия беше подписано споразумение за най-големия до момента проект в България по плана „Юнкер“, предаде „Фокус“.

Проектът е гарантиран със заем от Европейския фонд за стратегически инвестиции в размер на 100 млн. евро за предприятието за селскостопански и лекарствени продукти „Биовет“. В резултат на това финансиране ще бъдат създадени 210 работни места в селските райони на България. Споразумението беше подписано от зам.-председателя на ЕК Юрки Катайнен, земеделския министър Румен Порожанов, вицепрезидента на ЕИБ Андрю Макдауъл и Кирил Домусчиев, главен изпълнителен директор на „Хювефарма“, чието дъщерно дружество е „Биовет“.

Проектът обхваща проектиране, изграждане и управление на две нови съоръжения - в Пещера и в Разград. В Пещера ще се произвеждат хранителни добавки, ензими, пробиотици и лекарствени препарати за животни. В нов завод в Разград ще се произвеждат ваксини за животни.

Документът беше подписан след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и министрите от българското правителство с участието на министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

България


Още по темата

  • Юнкер: Мястото на България е в Шенген

    Юнкер: Мястото на България е в Шенген

    На пресконференция с българския премиер Бойко Борисов след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство в зала 6 ...
    12.01.2018
    657
    4
  • Юнкер: Поразен съм от българския дух

    Юнкер: Поразен съм от българския дух

    Защото много години като премиер и като финансов министър аз се възхищавах на постиженията на българското общество, най-вече на най-бедната част на ...
    11.01.2018
    1 908
    9
  • Юнкер към българите: Липсва ви самоувереност!

    Юнкер към българите: Липсва ви самоувереност!

    Имам добро усещане за председателството, защото правителството, и не само то, е добре подготвено. Най-напред се нуждаете от достатъчно самоувереност, ...
    6.01.2018
    932
    9

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Глупака
    Отговор
    1 13:37  12.01.18
    Ето го и новия Пеевски !?!
  • КО ПРАИМ СЯ ?
    Отговор
    2 14:28  12.01.18
    КОЙ ЩЕ ГИ. " УСВОИ " Е ЯСНО . А КОЙ ЩЕ ГИ ВРЪЩА С ЛИХВИТЕ , ЩО СА ГОДИНИ ЗА НАПРЕД ?
  • АКЪЛ ЗА ЗАЕМИ ИСКА ЛИ СЕ ?
    Отговор
    3 14:36  12.01.18
    НЕ ! КАК ЩЕ СЕ ВРЪЩАТ, НЕГО ТУЙ НЕ ГО .БЕ. РЪГАЙ ЧУШКИ В БОБА ПОБОЙКО. РЪГАЙ , НИЕ СМЕ РАЯ ПОКОРНА. ОЩЕ МОЖЕ. ЗАВОД НЕ СИ ПОСТРОИЛ. РАБОТА НАРОДА НЯМА, А НА ВЕРЕСИЯ ЖИВЕЕМ. А ТОЙ СЕ СМЕЕ. ТЪПАН бие ГАЙДА ручи, Таз държава с този ТЪПАН на къде върви ? Той акъл няма и ОБРАЗОВАНИЕ няма а България оглавява.
  • goni
    Отговор
    4 15:45  12.01.18
    Голямо ручане от Думуза ке падне!:) Рече Ванга и се спомина! Ама, такъв е живота!

  • 5 16:05  12.01.18
    Този коментар е премахнат от модератор
  • 9 девет
    Отговор
    6 16:11  12.01.18
    Как ги раздават тези пари, хоп едни сто милиона Бойко и той хоп едни сто милиона за полицаите като че ли ги дават от собствените си сметки !?
  • гост
    Отговор
    7 17:05  12.01.18
    Ще има и за черата касичка на ГЕРБавите.
  • ха сега
    Отговор
    8 17:18  12.01.18
    Домуса наряза половината БМФ. Сега ще нареже и другата половина, ще усвои едни 100 млн. еврака, които са 200 млн. лева , след 4-5 години ще фалира и реално ще стане милиардер. А българската държава ще вземе заемче 1-2 милиарда за покрие загубите. И Боко пак ще каже , че няма пари за пенсии.
  • Варна
    Отговор
    9 17:20  12.01.18
    Преди около 3 години, някак изведнъж на Домусчиев всичкият персонал в БГ, се оказа програмата за заетост. - Една година им плащаш заплатите и една година държавата... - Сега по плана Юнкер... - Някак странно отново Домусчиев! - Що ли така се случва?
  • Боримир
    Отговор
    10 17:53  12.01.18
    Новата схема започна да работи.Баце пробута своя авер домуса,след време и в парламента ще влезе.А за обикновените хора само робски труд и окови.
  • Идиот
    Отговор
    11 18:01  12.01.18
    Подарък от Евро-олигархията на БГ олигархията. Нали са си скачени съдове.

Напиши коментар:


Публикувай