1 879 9

Юнкер: Поразен съм от българския дух

Така че сега е наш ред да кажем "благодаря" на България

Стефанаки Йоанис

Защото много години като премиер и като финансов министър аз се възхищавах на постиженията на българското общество, най-вече на най-бедната част на българското общество – колко усилия, колко жертви бяха направени от всички онези, които силно вярваха в европейското бъдеще на България. Така че сега е наш ред да кажем "благодаря" на България.

Това заяви в речта си в София председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

България е страна, към която имам особена привързаност – заради народа й, културата й, заради шопската салата и луканката.

Вашето Председателство се случва в решаващ момент, когато Европейският съюз трябва да изпълни редица инициативи в интерес на нашите граждани и да оформи своето бъдеще.

Това заяви Жан-Клод Юнкер.

Ето и неговата реч:

Уважаеми г-н Президент, уважаеми Председателю Туск, уважаеми Председателю Таяни,

Дами и господа,

Добър вечер!

За мен е огромно удоволствие да бъда във великолепния Народен театър за официалното откриване на първото по рода си Българско предателство на Съвета на ЕС.

Всички го очаквахме. Сигурен съм, че всички българи тук си спомнят часовниците в София, които отброяваха дните до присъединяването на страната към Европейския съюз. Преди 11 години – през 2007 – България се присъедини към европейското семейство. Но този процес започна много преди това. И аз лично се възприемам като малка част от този забележителен европейски път на България още от деня, в който подписах Договора за присъединяването й през април 2005г. в качеството ми на министър-председател на Люксембург, ръководещ ротационното председателство на Съвета на ЕС.

Трябва да знаете – ако бях отказал да подпиша, нямаше да сте член. Така че, бъдете благодарни, че бях в добро настроение, с оптимистичен поглед към бъдещето. Защото много години като премиер и като финансов министър аз се възхищавах на постиженията на българското общество, най-вече на най-бедната част на българското общество – колко усилия, колко жертви бяха направени от всички онези, които силно вярваха в европейското бъдеще на България. Така че сега е наш ред да кажем "благодаря" на България.

Спомням си и друг момент от онзи ден: в Люксембургското абатство, когато чух за първи път космическата "Мистерия на българските гласове". Тези гласове буквално пътуваха в космоса благодарение на запис, поставен в американския кораб "Вояджър" през 1977г. Още тогава това бе уникално постижение. Всъщност обаче, ние не знаем дали е имало някой в космоса, който да ги чуе. Сега, има потенциална публика от 500 милиона души. В този смисъл, българският глас ще се чуе силно и надалеч в Европа – тази вечер и през следващите шест месеца.

България е страна, към която имам особена привързаност – заради народа й, културата й, заради шопската салата и луканката.

Вашето Председателство се случва в решаващ момент, когато Европейският съюз трябва да изпълни редица инициативи в интерес на нашите граждани и да оформи своето бъдеще.

Не се сещам за никой по-подходящ от моя приятел Бойко, който може да поведе Европа напред и да изгради мостове отвъд него. Знам, че ще го постигне със сила (дума, която е част от мотото на Председателството), защото той е силен и убеден европеец.

Можете да разчитате на нас. Вашето място е в Европа. Вашето място е в Шенген. Вашето място е в еврозоната. Ще работя за това. Европейската комисия ще бъде на българска страна. Съединението прави силата и ние оставаме единни!

Успех и най добри пожелание за следващите шест месеца.

България


Още по темата

 • Интерактивно представяне на България (ВИДЕО+СНИМКИ)

  Интерактивно представяне на България (ВИДЕО+СНИМКИ)

  В специална шатра пред Народния театър „Иван Вазов” днес беше открита интерактивна изложба за културно-историческото наследство на ...
  11.01.2018
  2 510
  0
 • Полша с удар по ЕС

  Полша с удар по ЕС

  ЕС е отговорен за социалното обезверяване. Това заяви полският президент Анджей Дуда, цитиран от ABC. Дуда говори пред чуждестранни посланици в ...
  12.01.2018
  2 092
  8
 • 100-милионна инвестиция по плана "Юнкер"

  100-милионна инвестиция по плана "Юнкер"

  Партньорството между българското правителство и Европейската комисия по време на ротационното председателство на страната ни беше обсъдено на среща ...
  12.01.2018
  2 245
  11
 • Юнкер: Мястото на България е в Шенген

  Юнкер: Мястото на България е в Шенген

  На пресконференция с българския премиер Бойко Борисов след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство в зала 6 ...
  12.01.2018
  625
  4
 • Еврозоната е единственият спасителен път

  Еврозоната е единственият спасителен път

  „Включването ни в чакалнята на Еврозоната е задача номер едно. Това е така, защото показва, че от ЕС са осмислили, че при тази диспропорция, ...
  15.01.2018
  1 928
  17
 • Все още не е късно за Великобритания

  Все още не е късно за Великобритания

  Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че се надява, че Великобритания все още може да промени решението си относно Brexit, съобщи ...
  16.01.2018
  833
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Баче Кико
  Отговор
  1 21:27  11.01.18
  А ти как ни поразяваш нас,следващите след мен ще ти кажат...
 • Бесен Язовец
  Отговор
  2 21:33  11.01.18
  Кога дойде кога почна да раздава похвали!?! Те и тия в Бамгладеш също имат дух.Духът е жив обаче кинти немаааа! Що не живее тоя само с Дух, ще му дам 150€ и ше го питам след 30 дни как му е духът
 • jambazina
  Отговор
  3 21:36  11.01.18
  Много грандиозно звучи, точно като на откриване.
 • 4 22:16  11.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор

 • Фриман
  Отговор
  5 22:25  11.01.18
  Ама, той нали каза за шопска салата и луканка! Явно в неговото представяне друго и не ни трябва!) Да го черпят с няколко гроздови, дано ще му хареса България повече и ще дават повече грантове!
 • Гоуст
  Отговор
  6 22:29  11.01.18
  Без значение русофил или русофоб, истината е една: Юнкер, Туск, Муск... боли ги фара за българите и България
 • Баче Кико
  Отговор
  7 22:32  11.01.18
  Ся се зачудих дали и баба Меркел няма да дойде тъдява. Оти искам да си направим селфи с нея. Я,тя и една гьостерица!
 • 1234
  Отговор
  8 22:36  11.01.18
  А а а а,ония луканки от Добрич за него ли са били,пък те набедиха Б Борисов.,сега се изясниха нещата.
 • Патето Яки
  Отговор
  9 22:55  13.01.18
  Публикувано във факти.бг: Трябва да знаете – ако бях отказал да подпиша, нямаше да сте ЧЛЕН. Така че, бъдете благодарни,....

Напиши коментар:


Публикувай