3 052 8

Изнесоха разложен труп от блок в Бургас

Възрастният мъж се затворил в себе си, след като скоро починал баща му

Стефанаки Йоанис

Жестока трагедия се разигра в бургаския жк "Изгрев". 64-годишният Александър Гроздев – самотен пенсионер, живеещ в гарсониера в бл. 37 на 5-ия етаж от първи вход, бе намерен мъртъв в дома си от брат си. Неговото тяло вчера бе изнесено от служители на гражданска защита пред погледите на десетки стъписани съседи, разказаха те пред Флагман.бг.

Историята на Сашо, както му казвали съседите, е показателна за живота на пенсионерите в България. Мъжът живеел с баща си – нямал си никого друг освен него и брат си. Възрастният човек обаче наскоро починал и Александър останал обречен на ежедневна самота.

„Добър човек беше. Имаше период, в който живееше с една жена, но тя се разболя – имаше болно сърце и после спряхме да я виждаме тук. След като и баща му почина, Сашо сякаш се затвори в себе си и все по-рядко се появяваше навън”, разказа пред репортер на Флагман.БГ съседка от входа.

Сашо е пиел алкохол – нормалната реакция на всеки българин и може би човек, изпаднал в подобно положение. Начин да забравиш проблемите. Причината за смъртта му обаче най-вероятно не са спиртните напитки, защото той не прекалявал. По първоначална информация той е бил намерен от брат си, след като не вдигал телефона си няколко поредни дни.

Съдбата на Сашо – да бъде намерен близо седмица, след като е починал, а някой да се сети да го потърси, чак когато в целия вход се разнесе силна миризма, е тежка. Тежка е обаче и съдбата на хиляди други българи, които по подобен начин си отиват от този свят всяка година – облени в самота, забвение и мъка.

Може би е редно поредният подобен случай да не е само част от черната статистика за 2018 г., а активно да се помисли за социалната изолация, в която се намират между 1/3 и 2/3 от всички възрастни хора в България. Да се помисли за решение.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Механикът
  Отговор
  1 21:29  07.01.18
  Сигурно е миришел.
 • БАЙ МИЛЕ
  Отговор
  2 23:12  07.01.18
  ГОРКИЯ ЧОВЕК...МНОГО ЛОШО ДА НЯМА КОЙ ДА ТЕ ПОГЛЕДНЕ НА СТАРИ ГОДИНИ...ТАКА И СИ Е ОТИШЪЛ.....ДА ПОЧИВА В МИР...
 • RIDIK
  Отговор
  3 23:25  07.01.18
  За мъртвите само хубаво или нищо. Ние живите, трябва да знаем , че сами сме си виновни и отговорни това какви старини ще имаме. Ако цял живот сме гонили кариера и сме се се сетили, че трябва имаме деца много късно, когато вече не можем да имаме, ако сме се изпокарали с роднините си за пари и имоти, ще си мрем сами като кучета. Колко хора с по три висши образования, титли, и прочие като остареят съжаляват за изгубеното време на младини. Всяко живо същество по природна повеля се стреми да продължи вида си. Хората, колкото са по-образовани, толкова по-трудно и късно се решават да имат деца. Е, държавата не е длъжна да си обгрижва самотните старци с възможности и имоти.

  Коментиран от #6

 • gost
  Отговор
  4 04:05  08.01.18
  много правилно каза,ние имаме един лаф всяко дете се ражда със късмета си

 • Шаран БГ
  Отговор
  5 07:29  08.01.18
  Бог да го прости, нещастника! "RIDIK" казва: "..държавата не е длъжна да обгрижва самотните старци с възможности и имоти." Означава ли това, че те не са вече нужни никому и са годни само за местното гробище ??? Разбира се, че по-неблагодарно "животно" от днешната българската държава към своите старци въобще, може да бъде само нейния висш чиновник. Последният не си знае размера на доходите - само да почувства недостиг от и за нещо и си увеличава платата поне с две месечни пенсии на старци самотници !! С месечната си пенсия българският пенсионер може да отиде до общинския/областния/ център, да си купи лекарствата, да се прибере в къщи и разпределяйки стотинките - колко за ток, вода, мобилен оператор, за хляб и за кисело мляко - започва да чака следващото държавно подаяние ! Видях с очите си пенсионни клубове и техните обитатели, в не едно малко селище, в северна Испания! ПовЕрвайте ми - не са за съжаление и оплакване !! Имат "възможности", имоти на клубовете и никой,като умре /представете си - и там умират/ не се вмирисва !!
 • ОНЯ СЪЩИЯ
  Отговор
  6 08:44  08.01.18

  До коментар #3 от "RIDIK":

  ПОНЯКОГА И ДЕЦАТА СЕ ОКАЗВАТ НЕБЛАГОДАРНИЦИ......МНОГО СЛУЧАИ ИМА НА ЗАРЯЗАНИ РОДИТЕЛИ..... ХУБАВ СИ ДОКАТО ДАВАШ...... ДЕЦАТА СИ ХВАЩАТ ПЪТЯ.....ПЪК СТАРИТЕ ВЕЧЕ РОДИТЕЛИ....М..НАТА ИМ..... АМА ..ТЕ НЕ МИСЛЯТ ,ЧЕ И ТЕ ЩЕ ОСТАРЕЯТ.......И ВСИЧКО СЕ ВРЪЩА И НИЩО СЛУЧАЙНО НЯМА НА ТОЗИ СВЯТ...
 • един
  Отговор
  7 12:31  08.01.18
  Когато живеем на принципа кучетата си лаят, а керванът си върви, свикваме с подобни новини и дори с много по-отчайващи. Те престават да ни вълнуват. Това е нашето ежедневие. Нещо като безнадеждна държава, в която хората изчезват, раждаемостта е ниска, в кварталите са останали само пенсионери, които умират в самота и без близки и смисъл да живеят. Безнадеждност, което обаче не пречи боричканията за власт по върховете да продължават, накаляването на напрежение да достига краен предел, заплахите за внасяне на работници отвън, ламтежът за забогатяване, лакомията, безчестието, лъжите да са нашето ежедневие. Душите ни загрубяват, ставаме все по-безразлични, остава само стремежът да напуснем това прокълнато място, наречено България, където здравият разум май никога няма да надделее. Нещата загрубяха дотам, че хора от Северна България искат територията да се присъедини към Румъния. И веднага се говори за патриотизъм! Спекулира се с това възвишено чувство, което обаче ни става все по-чуждо и трудно разбираемо. Защото не може да принуждаваш хората да живеят в мизерия, в безизходица и недоверие и да искаш да са патриоти. Това е невъзможно! Обречена държава!
 • Баба Яга
  Отговор
  8 15:35  08.01.18
  До #6:ОНЯ СЪЩИЯ Поздравления, и аз мисля така! А за пиенето... нито е нормално, нито забравяш за проблемите. Напротив-стоварва ти още проблеми. Ха сега ЧНГ на всинца ни!

Напиши коментар:


Публикувай