2 735 3

Ботьо Ботев: 60% от изчезналите след 1990 г. са били убити

Разследващите трябва да подходят много внимателно, защото може да става дума и за прикриването на престъпление с различни мотиви

Венцислав Михайлов

Издирването винаги е било ахилесовата пета на криминалната работа. Това коментира бившият началник на отдел „Убийства” Ботьо Ботев пред bTV.

Коментарът бе направен във връзка с разследването на шесторното убийство в Нови Искър и предполагаемото самоубийство на извършителя.

„В сферата на издирвани лица, особено изчезнали след 1990 г. повече от 60% са убийства. Този момент се губи – по отношение на събирането на информацията и работата като за един тежък случай”, посочи екскриминалистът.

Според него при издирването се допускат грешки, а често са ангажирани и по-слабо квалифицирани кадри. Затова и той призна, че даже когато говорим за бегълци от правосъдието като Ангелов вероятно става дума за „доста много” опасни за обществото хора.

По отношение на конкретния случай Ботев посочи, че „трябва да бъде човек психопат или ненормален, за да извърши такова убийство”, но „подобни хора не вземат мерки по отношение на прикриване на това, което са направили (…) обикновено деянията се извършват нагло, брутално и жестоко”, докато в този случай са извършвани „действия от гледна точка да прикрие това, което е направил”.

Той обаче подчерта, че е възможно в рамките на 48 часа ДНК профил да свърже Росен Ангелов с убийството. По думите му при денонощна работа на експертите това може да стане даже в рамките на ден.

Ботьо Ботев коментира и смъртта на българка и германския й приятел в Гърция, която, според медиите в южната ни съседка е станала по време на сатанински ритуал.

По думите му разследващите трябва да подходят много внимателно, защото може да става дума и за прикриването на престъпление с различни мотиви.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Недоволен
  Отговор
  1 09:15  08.01.18
  Ама вие още му давате трибуна на тоя ли бе??? Само като си спомним Белите брези и става ясно що за полицай е....ама при такива журналя така е!
 • баси
  Отговор
  2 10:07  08.01.18
  Е те тоя същия некъдърник ни убеждаваше 6 месеца че ДНК експертизата е нещо много сложно и става много бавно,при сестри Белнейски им трябваха още 6 месеца,и те не стигнаха,накрая обвиниха едно цигане и всичко се забрави,а сега можело и за ден,баси и професионалиста.
 • Дикембе Мутомбо
  Отговор
  3 10:15  08.01.18
  Защо винаги се намира някой бивш "експерт", който разбира повече от сегашните и който говори колко зле е била системата през цялото време, напълно забравяйки, че той я е управлявал и е можело да я промени?! Важи не само за този случай. Винаги отстрани е по-лесно да даваш акъл. Деева!

Напиши коментар:


Публикувай