896 6

Майки захвърлят по 86 деца всеки месец

Социалните отчитат, че с всяка изминала година броят на успешните случаи на превенция от изоставяне нараства

Стефанаки Йоанис

Всеки месец 86 майки изоставят децата си на грижите на държавата, показват данни на Агенция за социално подпомагане (АСП). „От началото на годината до края на ноември са били изоставени 950 деца, което е приблизително същият брой спрямо 2016 г.“, обясниха от АСП, пише в. "Монитор".

Практиката на социалните работници показва, че най-честите причини майките да изоставят децата си са липсата на пари или нежеланието да се грижат за наследника си.

„Имахме случай, в който момиче на 17 години от сравнително заможно семейство, което й беше поставило ултиматум – или да изостави бебето си, или да напусне дома си", разказаха социални служители. Те оказали на момичето психологическа подкрепа и му осигурили временен подслон в звено „Майка и бебе“.

През миналата година социалните са спасили от изоставяне 2057 българчета. Това са случаите, при които служителите от отдел „Закрила на детето“ насочват майките към различни социални услуги като защитени жилища, звена „Майка и бебе“ и дневни центрове. Там жените получават покрив, храна и дрехи. В случай, че спасените от изоставяне деца са във възраст за посещение на ясла и градина, то социалните подпомагат настаняването му в съответното заведение. „На майката помагаме да си намери работа, за да може да се подпомогне адаптацията й в нормална среда“, твърдят социални работници.

Социалните отчитат, че с всяка изминала година броят на успешните случаи на превенция от изоставяне нараства. През 2012 г. социалните са работили с 4332 жени, желаещи да оставят хлапетата си на грижите на държавата. Въпреки усилията на социалните половината жени са изоставилите децата си.

Миналата година само 30% от случаите са завършили с настаняване на детето в приемно семейство или дом за сираци. Друга положителна тенденция, която отчитат от Агенцията за социално подпомагане е, че все повече хлапета се връщат в биологичните си семейства. Тази мярка се прилага за всички изоставени хлапета, за които няма декларация за отказ от родителски права. За 11-те месеца на годината експертите са успели да реинтегрират 595 деца при родните им майки или баби. За сравнение - през 2012 г. броят им е бил около 300.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бат Саше
  Отговор
  1 09:26  09.01.18
  2057 циганчета са изоставени. Бяло дете за осиновяване не може да намери човек. Пък после Валери бил расист, че ги нарича разгонени кучки! Поне да ги кастрират в домовете, да предотвратят размножаването на престъпници, паразити и бъдещи "отговорни родители"!
 • соросоидни кърлежи
  Отговор
  2 09:28  09.01.18
  Какъв ужас , сигани раждат ,а българи да отглеждат убийците си...това е истината за тяхното размножаване, и се казва толерантност, един вид самоубийство на една държава.Като спрете тотално тези социални плащания , романо -сигани ще спрат да раждат. Фондации които милеят за тези безделници, научиха ги без да прилагат усилията, поне малко ,до получават всичко.За това всички тези изродски НПО-кърлежи ,трябва да бъдат изгонени,като в Унгария и др.нормални държави.
 • чалма тв
  Отговор
  3 09:34  09.01.18
  Педафилия узаконена в България ,преди Брюксел да го поиска от нас, раждат деца на по 10-12г. Съд над тези свине няма, това било в традициите на сигани. На 20-25години вече си баба. Една европейска държава ,гледайте господа от Брюксел.
 • гост
  Отговор
  4 10:41  09.01.18
  Дават пример на едно момиче от заможно семейство, но колко от тези 85 майки са циганки и колко са малолетните майки? Това може ли да го дадат като статистика? Защото имам познат в гинекологично отделение, който споделя, че лекарите трябва да се изживяват като следователи и да издирват циганките след като са родили набързо и са напуснали родилното още същия ден. Без лична карта, без адрес, без пълни имена, връщат се в махалата си и всички грижи се поемат от родилното. Наремето исках да даря пакет с памперси в родилното, да има за бебетата, ала лекарката ми ги върна с обяснението, че нито една циганка не носи памперси, мляко, пелени за новороденото, изискват всичко да им се дава от родилното, а повечето не са платили нито лев осигуровки, за да получават тази безвъзмездна услуга. 9 от 10 бяха циганки, а лекарките оговаряха пред очите ми една, която за 6ти път ражда и иска да си оставя за пореден път бебето. Та дайте статистиката по етнос.
 • Кака Гинка
  Отговор
  5 11:50  09.01.18
  Статистиката както винаги е за "български граждани",но колко от тях наистина са българки? Когато говорят за катастрофално ниска раждаемост съм склонна да вярвам,че наистина става дума за българските жени, при мургавите "братя" няма такъв проблем. А изоставянето на деца или липсата на грижи и без да са официално изоставени си е типично за циганската "култура"; да не говорим за възрастта на родилките! Големият проблем е как да се спре това - проявата на криворазбрана хуманност и неглижирането на последствията води до големи беди за всички ни...
 • Различен
  Отговор
  6 12:41  09.01.18
  Всяка оставила си детето, да се издирва от полицията и да се кастрират

Напиши коментар:


Публикувай