1 104 2

Нов случай на насилие срещу деца в Борован

3 години заплашват учителката

Стефанаки Йоанис

Шокиращи кадри с ново насилие срещу деца в дом за настаняване от семеен тип в Борован излъчи Нова телевизия.

Временно изпълняващата длъжността управител на дома не само обижда и заплашва настанените там деца, но и ги удря, показва видео, заснето от свидетел и излъчено в предаването "Господари на ефира" снощи.

Сред употребяваните изрази са "смрад", като обръщение към дете на видима възраст 7-8 години, заплаха за пребиване към по-голямо момиче и обида към друго- "иди да се преобуеш, че миришеш".

Причините са различни-от закуската до влизането в час за по-големите. Тя призна за случилото се, но подчерта, че това е единичен случай. Вече е образувана проверка по случая.

По случая вече е образувана проверка.

Пред Нова телевизия говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че за изтезаване и за причиняване на лека телесна повреда на малолетни лица, наказанието е до 3 години лишаване от свобода.

"Може би трябва да се помисли и на законодателно ниво дали да не се увеличи размерът на наказанието – превантивно, за да се препятстват подобни прояви. За българската прокуратурата децата са деца и трябва да се погрижим за тях”, коментира тя.

„Прокуратурата ще се самосезира, ако клипът съдържа в себе си данни за извършено престъпление. Прокуратурата ще изпълни задълженията си по закон, но прокуратурата е орган, който се включва след извършване на престъпление. Ще се опитаме чисто превантивно да проведем кампании, за да се предотвратят подобни прояви, но основната функция на прокуратурата е да разследва престъпления. Има ли извършено престъпление – ще разследваме и ще предадем виновните на съд”, заяви Румяна Арнаудова.

Кметът на община Борован Десислава Тодорова обясни, че след излъчените кадри на жестокост, Людмила Петрова вече няма да е временно изпълняващ длъжността управител на центъра.

„Възпитателката ще си понесе съответните дисциплинарни мерки, след като ми бъде предоставен доклад на регионалната дирекция за социално подпомагане, Агенцията за социално подпомагане и Държавната агенция за закрила на детето. На този етап имам само предоставен доклад от служителите, които са в Община Борован”, подчерта кметът.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Джон Смит
  Отговор
  1 09:40  13.02.18
  Стига вече лиготии! С това глезене децата нямат чуство за мярка!
 • Анонимен
  Отговор
  2 13:33  13.02.18
  Дисциплина трябва !

Напиши коментар:


Публикувай