1 551 0

Всеки пети болен от грип с усложнения

Съветите на директора на Националния център по заразни и паразитни болести за превенция са проветряване и закаляване на децата на чист въздух

Стефанаки Йоанис

На пет болни от грип при един има усложнения - около 60% от тези усложнения изискват хоспитализация в болница.

Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му, най-честите усложнения са на дихателната система - пневмониите, включително стафилококовите при малките деца.

Ако с появата на симптомите в рамките на часове се вземат мерки и необходимите лекарства, за 12 до 24 часа симптомите отшумяват и не се разгръща цялостната картина на грипа, коментира проф. Кантарджиев.

84% е грип 'Б" - той много сериозно се разпространи в детските колективи. Ако направим анализ - ако за цялата страна на 10 хиляди население имаме към 130 болни, то във възрастта 0 -1 година, те са 400. Това е най-засегнатата възрастова група, обясни още той.

В момента болните от грип са малко повече от 30 хиляди. Това показва, че грипната епидемия отминава, допълни проф. Кантарджиев.

Съветите на директора на Националния център по заразни и паразитни болести за превенция са проветряване и закаляване на децата на чист въздух.

България


Още по темата

 • Грипът убива на Балканите

  Грипът убива на Балканите

  Броят на жертвите на грипа този сезон в Румъния нарасна на 79 души, след като бяха потвърдени нови шест смъртни случая, съобщи агенция ...
  5.03.2018
  2 675
  1

Напиши коментар:


Публикувай