1 377 1

Загиналата в Пирин попаднала на снежна козирка

От ПСС предупреждават, че опасността от лавини остава

Константин Карагьозов

Директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК Емил Нешев сподели подробности около случая, при който лавина уби младо момиче в Пирин в събота следобед. Инцидентът стана в близост до хижа „Синаница“. Загиналата е 25-годишната Ния Трейман, която е била опитна алпинистка. Тя е правила преход с двама свои приятели.

„Намерено е момичето, но за съжаление вече не е между живите. Най-вероятно е починало от задушаване от лавината. Ходейки по билото на планината, момичето попада на козирка, която се чупи и пропада надолу. При падането предизвиква лавина, която я затрупва. Момичето е било с още две момчета, които не са попаднали в козирката. Те подават сигнала около 17:00 часа", сподели Нешев пред информационна агенция "Фокус".

По думите му в спасителната акция като първи екипи са излезли две моторни шейни с по двама човека и спасително куче. „Всъщност те са свършили работата. Отделно бяха тръгнали още 7 моторни шейни от Сандански и още две от Банско. Те вече се връщат“, добави Нешев. Той изказа своята благодарност към екипите, които са работили.

„Подходът наистина е много труден, а те успяха да стигнат за минимално време. Перфектна работа, но за съжаление без добър край“, уточни той и подчерта, че опасността от лавини остава.

България


Още по темата

 • Лавина уби младо момиче в Пирин

  Лавина уби младо момиче в Пирин

  21-годишно момиче загина при поредна голяма лавина в Пирин. Този път снежната маса падна в района на Синанишкия циркус около хижа Синаница, съобщи Би ...
  17.02.2018
  3 367
  2

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Шерпа
  Отговор
  1 12:18  20.02.18
  Моля ,като говорите за лавини,поне показвайте актуални снимки с мястото където е паднала лавината.А за загиналото момиче .. светло да е царството му небесно!

Напиши коментар:


Публикувай