Last news in Fakti

19 Февруари, 2018 19:50 1 371 17

Президентът: Републиката на Левски принадлежи на всички

  • румен радев-
  • васил левски-
  • годишнина

Преди век и половина един монах от Карлово заложи живота си, за да изкупи свободата ни, нашата свобода

Президентът: Републиката на Левски принадлежи на всички - 1
Снимка: БТА

„Преди 145 години тук, на това място, увисва на бесилото Васил Левски. Гробът му е неизвестен. Но заравяйки Левски, поробителят зарови зърното на свободата, което покълна и роди днешна България. От Апостола пазим едно тефтерче, кичур коси и кратки писма. Но те струват повече от доктрина. Учат ни, че дела трябват, а не думи. Дават ни вяра, че времето нас обръща, но и ние него обръщаме.“ Така започна словото си президентът Румен Радев на възпоменателната церемония в София по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

„Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли? Циниците приемат тези въпроси с презрение. Както други, в онези години вземаха Апостола за луда глава и мечтател. Тях обаче времето ги отнесе, а пред бесилото на дякона се покланяме всяка година", подчерта в изказването си държавният глава.

По думите на Румен Радев идеалът на Левски за чиста и свята република е дългосрочна програма. „Много време трябваше, за да стане България република. А колко още ще трябва, за да стане тя „чиста и свята“? Това зависи от нас. Това зависи от нашата гражданска отговорност и позиция. Битката за справедливост и законност е задача на всяко поколение. Нашето още не я е постигнало. Републиката на Апостола принадлежи на всички граждани, а не на шепа хора. В нея Отечеството не се бърка с бащиния, а законът е един за всички. В чистата и святата република лъжата е позор, а човек тежи според делата си. В нея думите са свят ангажимент, каквито са думите в тефтерчето на Апостола“, подчерта още президентът Радев.

Държавният глава припомни думите на Васил Левски: „Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако някой им я поднесе в къщите на тепсия“ и още: „Не си народен, ако знаеш народното зло и не го казваш“, които описват цялата българска драма. По думите на президента робството ни е приучило да се съобразяваме със злото и със силата, но за да бъдем свободни, трябва да победим унинието и примирението вътре в нас.

„Преди век и половина един монах от Карлово заложи живота си, за да изкупи свободата ни, нашата свобода. Левски предизвика цяла империя и спечели облога си. Той пожертва живота си, но спечели за цял народ“, подчерта Румен Радев.

Президентът беше категоричен, че блянът на Апостола не остарява с годините, а днешните българи сме призвани с „нашите задружни усилия“ да сбъднем идеала на Левски. Заради него, заради себе си и заради нашите деца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вуте

    24 4 Отговор
    Аз пък си мислех че принадлежиме на Боко и още двама-трима
  • 2 Васил Левски

    7 29 Отговор
    Републиката принадлежи на Русия и нейните комунистически слуги,какъвто е и Радев!
  • 3 tost

    25 2 Отговор
    Неможе ли поне днес да преклоним глава пред един свят човек и дане намесваме САШ,Русия и комунистите. САМО днес.
  • 4 Васил Левски

    6 13 Отговор
    Комунистите ме убиха дваж,като скриха Истината за мен и делото ми!!!!Осъден съм Законно по чл.57 и чл.174 на смърт! България и българите не направиха нищо за да ме освободят,а на Делото 10българина свидетелстваха,че съм убиец и бунтовник!Русия не пускала Нота до Султана за Помилване!Бях Осъден от българите и това ме уби физически,а лъжите на комунистите убиха духа ми!!!!!!!!Национални прости предатели,в това се превърнаха българите сега!Свобода няма,само смърт от комунизма!

    Коментиран от #11

  • 5 Васил Левски

    4 9 Отговор
    Вутьо Ветьов свидетелства в Съда,че съм убил слугата,а другите че съм бунтовник!Това са свидетелите които ме убиха,има ги в делото!Без показанията на предателите селски български,нямаше да бъда убит,а заточен!!!!

    Коментиран от #6

  • 6 Анонимен

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "Васил Левски":

    Пий си редовно хапчетата, моля те!
  • 7 Васил Левски

    3 10 Отговор
    Димитър Общи свидетелства,че съм му дал писмо заповед за убийство на дякон владишкия наместник......Комунистите скриха истината!!!!?!
  • 8 Васил Левски

    4 9 Отговор
    Прочетете делото пред Турския съд за да Знаете Истината и имената на Предателите!!!!!
  • 9 Гост

    5 3 Отговор
    Ал банди в деиствие
  • 10 Васил Левски

    6 7 Отговор
    Това са 10-мата български свидетели заради които имам 2 смъртни присъди за бунтовничество и убийство с грабеж!
    Дидьо Пеев
    Хаджи Станьо и брат му Станчо
    Петко Милев
    Марко Йончев
    Даскал Иван
    Димитър Общи
    Анастас Плевенски
    Христо Ханджията
    Вутьо Ветьов
    Пред Фактите и Господ мълчи!!!!!
  • 11 Ботев

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Васил Левски":

    Ти си луд.Не намесвай дякона.Той е светец
  • 12 Демократ

    13 2 Отговор
    Браво на един достоен българин.Цялото слово беше насочено към святото дело на апостола ,и сегашните тирани слуги на геьове от Брюксел.
  • 13 Тръмп

    2 7 Отговор
    Този необразован комунист не знае ли,че Васил Иванов Кунчев не е монах,а Патриот и Бунтовник срещу османската власт??????Популист,който спекулира с името на Левски за собствена изгода!!!!!Точно такива 10 предателя са свидетелствали,че Левски е бунтовник и убиец пред Съда!!А руския посланник граф Игнатиев се е радвал на присъдата!!!!И този комунист=руспфил кани Путин на Националния празник на България за ”радост” на Левски??????Проклети да са глупците и необразовани комунисти,продажници на България!!Анатема!!!
  • 14 Тръмп

    2 5 Отговор
    Тия радевци ни лъгаха от 1944г.,че Левски си оплел цървулите на плета и,че поп Кръстьо е предател!!Истината за Левски и предателите е съвсем друга и е в протоколите от Съдебното дело!Предателя е Христо ханджията,който излиза сутринта,уж да си вземе коня и моли другия присъстващ Никола калайджията да заключи след него!Левски излиза в 10.00ч. и заварва заптие,което го хваща за ръката а Левски стреля,но не успява да се измъкне от ръкохватката а друг го удря с приклада на пушката!Тогава се появява Христо без кон и него и Никола ги арестуват,като по-късно ги пускат!!!!Това е Истината и Фактите,другото са литературни и популистки версии и Огромни лъжи на гърба на Героя!!!!!
  • 15 Тръмп

    2 5 Отговор
    Ботев също не е убит в челото от турчин,а застрелян в гръб от българин или по невнимание и неопитност или нарочно от предател,но комунягите ни облъчваха с лъжи и легенди.Светла им памет за делата,жалко за лъжите!!!!!
  • 16 Темиме дарий

    3 4 Отговор
    Тоя е глупак и терорист ритащ против законната турска власт...са виждате ко стана ...българското робство е наи лошото
  • 17 впечатлен

    2 1 Отговор
    Стига с тоя свят човек, бе хора! Няма свети хора, всички сме грешни! Не преигравайте, че от фалш и тъпотия не се издържа! На г-н генерала пак са му написали слово, нищо особено, дежа вю! Какъв блян, какви глупости?! Какъв заложен живот? Никой съзнателно не залага живота си, правел е това, което е считал за правилно и необходимо! Мир на праха му! От толкова много писания за личността на Левски и делата му, духът му не може да намери покой. Стига вече! Всяка година едно и също! Името на този човек - навсякъде - улици, площади, детски градини, футболни отбори! Горкият човек!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове