9 701 17

Българска мечта: Коя е Гинка от Пазарджик, която купи ЧЕЗ

Изсичане на вековни гори и наводнения оставя след себе си бизнесът на новия собственик на ЧЕЗ

Венцислав Михайлов

В Пазарджик едноличният търговец Гинка Върбакова, която купи ЧЕЗ, е по-популярна с фирмата си „Риал стейтс“ ЕООД.

Преди 4 години общинският съветник тогава Румен Петков публично обяви, че въпросната фирма дължи на Община Пазарджик 1 млн. лв. неустойки заради скандално известния фотоволтаичен парк край пазарджишкото село Априлци. И към момента не е ясно дали неустойката е погасена и какъв е точният ѝ размер, съобщи БНР.

Името на Гинка Върбакова се свързва най-вече със село Априлци. През 2008 година Община Пазарджик продаде буковата гора в района, последва пълното ѝ изсичане въпреки протестите на хората там и последвалите наводнения в района. Четири години след това Гинка Върбакова стана обект на дискусии в местния парламент, като въпросът бе повдигнат от общинския съветник тогава Румен Петков, което впоследствие пък му пожертва и политическата кариера.

Днес юристът Румен Петков е по-лаконичен по казуса "Гинка Върбакова":

„Изглежда паметта на българина е много кратка, след като не помни какво е станало 2008 година и нещо говорено 2011-2015, значи не помнят. 2008 година кметът продаде на Априлци дъбовата гора като нива. Излязоха 5900 кубика дървен материал, за да направят фотоволтаик тази фирма. Там е било гора. Кметът казва: "Не. Това не е гора, а си е гола поляна". И го продават като гола поляна въпреки противопоставянето на кмета на Априлци по онова време – Величка Георгиева. Продават го като гола поляна и те почват да секат, излязоха 5900 кубика дървен материал от поляната. Имаше проверка в полицията и от прокуратурата и казаха "Няма извършено престъпление".

Там са построени на това нещо фотоволтаиците, които са на Априлци. Първоначално е фирма "Естейт" и след това почнаха метаморфозите да я купуват, и се стигна до тука тези, които да наемат паркинги и да държат фотоволтаика на Априлци и да купуват ЧЕЗ. Това е. Аз не я познавам. Питайте кмета откъде я познава. В края на краищата тя е кандидатствала с фирми и ѝ е даден паркинг. Въпросът трябва да се зададе – кой стои зад нея. То е прозрачно. Ако късопаметният български народ не знае, е негов проблем. Естествено, кой стои зад нея? Има органи, но единственото, което може да има, е с оглед енергийната сигурност на държавата, който трябва да следи, еми да си следи“.

И така в Пазарджик никой не знае коя е Гинка и никой не се е срещал с нея. В града няма неин работещ офис. Потърсихме и мнението на кмета Тодор Попов, но към момента той се въздържа от коментар. От администрацията на Общината също отказаха да коментират, въпреки че втората фирма на Гинка Върбакова "Грийн билдинг БГ" от година е наемател на най-големия общински паркинг в Пазарджик.

Дружеството е регистрирано през 2012 година със седалище София. Иначе се знае, че семейната ѝ фирма "Инерком България" е с три малки соларни мощности, включително и скромни активи. Засега без отговор остава въпросът как и с парите на кого това малко предприятие ще купи бизнеса на ЧЕЗ.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • El comandante
  Отговор
  1 17:58  24.02.18
  гинка е гербава подлога
 • Боко от третия пол
  Отговор
  2 18:03  24.02.18
  ....но всичко е точно, ... защото вчера кака Гинка МИ купи ЧЕЗ, ЧЕЗ, ЧЕЗ !
 • Варна
  Отговор
  3 18:11  24.02.18
  Ми питайте Тато! - Той е в течение на нещата макар да се прави на ни лук ял- ни лук мирисал! Добре знаете, че големите далавери минават с негово позволение. А когато стане напечено се изчиства от хората, които са най- отпред! - Това ме подсеща как и кога ли ще се освободи от Цветанов, който в крайна сметка движи нещата отвътре.
 • Няма оправия
  Отговор
  4 18:17  24.02.18
  Робското племе,си е робско племе.Кой от където и да го яхне,племето само мучи и недоволства по форумите.Чакам с голямо нетърпение великото мнение на патриотите и ДПС по въпроса с кака Гинка... .

 • Аааааа
  Отговор
  5 18:39  24.02.18
  Мирише на Бокова работа.Всичко ще остане на тъмно.Така е в България.
 • Юбряяяяя
  Отговор
  6 18:52  24.02.18
  Всяка държава си има естествено МАФИЯ.... А нашата МАФИЯ си има държава... и един прост и покорен овчи народ!
 • щур
  Отговор
  7 19:16  24.02.18
  Смрад и отврат е народонаселението, че търпи.
 • некойси
  Отговор
  8 20:12  24.02.18
  Абе цирка се очертава да е голям ... лошото е че ни чака поредно сърбане на попарата. Щом има фотоволтаици и ВЕИ-та значи работата е толкова дебела, чак на парламентарно ниво. Това е стандартната схема за източване. Не случайно искат поскъпване на сметките за тока, защото все от някъде трябва да дойдат парите за увеличаващите се членове на елитния ВЕИ клуб. Мисля че вече виждам времето на възмездието как проближава.
 • Цоко Каймаканов
  Отговор
  9 21:53  24.02.18
  Ас пунежи сам Проз селанин чубанин от с.Горно Уйно Цоко Каймаканов съ каам и хабер си няам къжети нъ проз изик кво стаа аджаба
 • Кой
  Отговор
  10 22:52  24.02.18
  Публикувано във факти.бг: Коя е банката ? Как коя ? Ами Руската външнотърговска банка разбира се. Банката хранилка на Шиши !
 • Алфа Ромео
  Отговор
  11 06:26  25.02.18
  Как с кви пари ша купи ЧЕЗ, с парите на Шиши или Боката може би....
 • Бай Ганьо
  Отговор
  12 10:25  25.02.18
  Цветан Цветанов в лицето на кака Гинка ще съсипе и този отрасъл на икономиката. Диви балкански страсти.
 • Slavic Vibes
  Отговор
  13 12:31  25.02.18
  Гинка е просто един бушон. Лице "на документи". Реално зад нея стоят големи играчи, чиите имена не искат да се знаят. Това е добре позната схема на всеки!

 • Aham
  Отговор
  14 14:47  25.02.18
  Как, та как... Къса памет. ББ се срещна с Орбан кога? Не много отдавна нали!? Министърът с име на красиво цвете е добре нахранена пионка, която да обере негативите от случката - с едноа оставка. Дето се вика "следващият моля"
 • Колю
  Отговор
  15 17:35  25.02.18
  Стари комунистически трикове
 • Baba Gica
  Отговор
  16 00:17  26.02.18
  Тц, никой не прозря дългата ръка на Путин, която прибра ЧЕЗ в джоба. Целта е да бъдем енергийно зависими във всички сфери, ядрена енергетика, петрол, газ, ток. Боко е доста изненадан, но ще трябва да го приеме. Вие си искате Путин, хак да ви е...
 • незнайко
  Отговор
  17 09:52  27.02.18
  Веднага погледнах къде е фотоволтаичния парк в Априлци. За каква вековна гора говарят, той е на равното поле ! Наоколо няма дървета !!! Какви наводнения ? Това си е жива манипулация от медиите ! По същия начин говорят и за Пирин !!!

Напиши коментар:


Публикувай