2 710 8

Какво пише в тайните документи за продажбата на ЧЕЗ?

Управляващите смятат, че основният въпрос е дали купувачът има капацитета да управлява дружеството

Венцислав Михайлов

Заместник-председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов от ГЕРБ каза, че очаква на срещата между премиера и Гинка Върбакова да се изясни дали има някакви скрити интереси и дали покупката на ЧЕЗ ще навреди на потребителите, застрашавайки енергийната мрежа в страната.

„Аз съм си приготви въпроси не само към нея, но и към службите – ДАНС, НАП, която извършва проверки, както на купувача, така и на свързаните с него лица”, заяви пред „Здравей, България“ по Нова телевизия Валентин Николов.

На въпрос дали има пропуски от страна на финансовото разузнаване той каза, че не се притеснява от гледна точка на парите, за които ще се купи ЧЕЗ, тъй като дружеството е публична компания, в която чешката държава притежава 67 %.

„Това е голям репутационен риск, ако допуснат участник, който по някакъв начин чрез пране на пари или неизяснени средства ще финансира тази сделка”, каза той.

„Притеснението ми е, че такъв купувач, който няма достатъчно капитал, дори и 10 %, му е гласувано такова доверие от банките”, подчерта Николов. Второто му притеснение е дали купувачът има управленски опит и капацитет да управлява такова стратегическо и голямо дружество като ЧЕЗ.

„От гледна точка на пари, те със сигурност са чисти”, добави той.

Той заяви, че в търга за ЧЕЗ не са участвали големи европейски консорциуми, тъй като репутацията на България е срината, заради решение на ДКЕВР през 2014-та година, с което се възбуждат няколко арбитражни дела за над 1 милиард.

„Репутацията на българската държава не е в това положение, за да може фирмите, които са заявили интерес, да будят доверие”, каза той.

„Нарушена е бизнес средата”, подчерта Николов и добави, че инвеститорите нямат сигурност дали ще имат възвръщаемост на капитала си.

Той подчерта, че „трябва да вярваме на нашите институции и регулатори, мога да увери всички потребители, че законът за енергетиката е така направен, че дори да има собственик, който да не може да изпълни ангажиментите си, регулаторът може да влезе в правомощията си”.

„Цените няма как да бъдат обвързани с покупката или лихвите на тази сделка”, добави депутатът. Той коментира и думите на премиера Борисов, който заяви, че някой се опитва да повтори събитията от 2013-та година, когато правителството падна.

„Горе-долу сценарият е един и същ. Една политическа сила каза, че това е криминална сделка. Криминална сделка, която е извършена в Чехия, те трябва да кажат дали това е Чехия и „ЧЕЗ Груп“ и правителството на Чехия или това е българската държава и управлението й. Правят внушения, за да могат да нагнетят напрежение и да свалят правителството. Виждаме политици извадени от нафталина, които бяха същите герои и в 2013-та година”, коментира той.

Николов подчерта, че няма никакво объркване относно пристигналия от Чехия документ. Според него заместник-министърът на финансите на Чехия е пратил въпросния документ по имейл към българското правителство. Това се е случило след разговора между Борисов и Бабиш. Документът се е засекретил след това заради закона за банковата тайна.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 10:28  01.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ПЕЕВ
  Отговор
  2 10:57  01.03.18
  Е СЕГА ИЗЯСНИ ЛИ СЕ НА КОМУНИСТИТЕ.
 • Еййй
  Отговор
  3 12:53  01.03.18
  Смешници сте всичките! Странното е че има кой да ви вярва :) Ако нещо подобно беше станало в Китай, ви е ясно :)
 • Пенчо
  Отговор
  4 13:10  01.03.18
  Не знам на кой какво се е изяснило, но давам тези данни :"Инерком груп EАД* е фирма, която се занимава с производство на метални елементи и конструкции. След кризата от 2010г. дружеството става собственост на Бойко Борисов. На 22.02.2018г. компанията на Бойко Борисов изпълни завършителни действия за закупуването на едно от най-големите електроразпределителни предприятия в България „ЧЕЗ разпределение България“. Или автомобила на дъщерята на премиера Bugatti Chiron с цена $3 000 000 или "Къщата на Бойко Борисов в Лос Анджелис е над $350млн". При капитал от 3,2 млд.$ това са нищожни разходи, но все пак човека трябва да си ги избие от някъде. Е сега изяснили се и на комунисти, либерали, демократи и др.

  Коментиран от #8


 • КОЮ
  Отговор
  5 15:33  01.03.18
  Честита БАБА Марта на целия народ . Сега по темата : помните ли кой продаваше за левче и ревеше с пълно гърло "ДЪРЖАВАТА НЕ Е ДОБЪР СТОПАНИН " сега тоя същия ще изкупи ЧЕЗ от поставеното лице Гинка (извинявам се за фамилиарничеството) от подупечния му министър на енергетиката г-жа Петкова и пак ще реве по 10 часа на ден че некой му крой шапка само и само да му провалят евро претседателството .Уви в страната няма нито една медия която да покаже тази далавера в реалния и мащаб до 3 дена ще мине и утихне всичко , 4 милиарда откраднаха и им се размина че сега за некви си 350 милиона ли ще им пука .
 • Нема лабаво
  Отговор
  6 16:05  01.03.18
  Искам нов търг за ЧЕЗ- веднага си продавам парцелите на околовръстното (купувачите ме чакат, плащат със собствени средства)
 • коко
  Отговор
  7 16:19  01.03.18
  до Пенчо, ИНТЕРКОМ ГРУП не е Инерком груп... Ама както и да е...
 • ПЕЕВ
  Отговор
  8 16:22  01.03.18

  До коментар #4 от "Пенчо":

  ПЕНЧО АБЕ КАК Е ИЗБРАЛА МАЙКАТИ ДА ТЕ КРЪСТИ ТАКА.С ТЕЗИ ЛЪЖИ ДОСЕГА СИГУРНО ДОСТА БОЙ СИ ИЗЯЛ.

Напиши коментар:


Публикувай