1 376 30

Борисов: Политиката ни не е насочена срещу Русия

Мартин Христов

“Имаме прекрасни отношения между двата народа и Вашето присъствие в днешния ден го потвърждава, за което Ви благодаря”. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, който е на посещение в България по повод 3-ти март.

Борисов посочи, че освен Освобождението и националния празник на страната, България днес отдава почит и към загиналите воини в Руско-турската война, най-много от които са от Русия.

Премиерът заяви, че във времето, в което е министър-председател на България, правителствата са отпуснали над 140 млн. лв. за ремонт и изграждане на нови православни църкви и манастири.

“Продължаваме, доколкото Господ ни дава сили и възможности, колкото може да направим за Църквата. Такива светини като Бачковския, Троянския, Рилския манастир, толкова много църкви, включително взривени в онези времена, изградихме, реконструирахме, ремонтирахме, изписахме наново и това българският народ го уважава”, каза Борисов и допълни, че разчита много православието да води народите ни към добри дела.

Руският патриарх Кирил подчерта, че в Руско-турската освободителна война Русия е била водена от разбирането, че българите са братски, православен народ, а не от политически цели.

“Това показва, че православната вяра е огромна духовна сила”, каза руският патриарх и отбеляза, че на Шипка днес е видял жива тази традиция. „Смятам, че тази традиция, която произлиза от дълбините на народния живот, е велика сила. Дай Боже, тази сила да запази завинаги единомислието на нашите народи, а междудържавните отношения да се определят, отчитайки истинските настроения на хората“, посочи патриарх Кирил, отбелязвайки отличните братски отношения между православните църкви на България и Русия.

Борисов обясни пред патриарх Кирил и кой е основният приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС – Западните Балкани.

“Искаме да свържем всяка една столица с другата, да изградим пътища, жп линии, дигитална инфраструктура. Нашата политика за Балканите не е насочена срещу нашите големи съседи – нито срещу Турция, нито срещу Русия. Точно обратното – ние разчитаме, че заедно със съседите, с цяла Европа ще работим не само за нормализиране на отношенията, а да градим и да дадем възможност на нашите народи да живеят в мир и свобода, в благоденствие. Без Бог нищо не можем да направим и не се и опитваме”, каза Борисов.

Премиерът отправи и благодарности към президента на Руската федерация Владимир Путин и министър-председателя Дмитрий Медведев за поздравленията по случай националния празник на България.

На срещата присъства и българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, както и свещеници от Българската православна църква

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Робот
  Отговор
  1 09:15  04.03.18
  Лицемер и лъжец, както винаги!
 • ЖГШ
  Отговор
  2 09:17  04.03.18
  Публикувано във факти.бг: Борисов: Политиката ни не е насочена срещу Русия. А доклада за националната ни сигурност кого избра за враг на България - спомнете си.
 • Що се оправдаваш
  Отговор
  3 09:21  04.03.18
  господине..Длъжни ли сме да им се оправдаваме след като сме в ЕС и НАТО. Трябва да е ясно, че имаме съвместна политика с нашите съюзници.
 • Наблюдател
  Отговор
  4 09:26  04.03.18
  Не знаех, че за руския патриарх не важи Деветата Божа заповед "Не лъжи"., след като казва, че " в Руско-турската освободителна война Русия е била водена от разбирането, че българите са братски, православен народ, а не от политически цели.",

 • марко тоти
  Отговор
  5 09:27  04.03.18
  До №1 - Приятелю на теб известно ли ти е понятието "дипломатичен език",що за първосигнална реакция.Въпреки,че Бойчин е искрен в тези си думи!
 • Сенко
  Отговор
  6 09:33  04.03.18
  И тези ако са го погалили по главата КРАЙ. Няма такъв държавник.Безпрецедентен случай. ВЕЛИК!!!
 • Хасан
  Отговор
  7 09:47  04.03.18
  НАТО е срещу Русия ...като член на НАТО ,България е срещу Русия...

  Коментиран от #11

 • лубомир щроугал
  Отговор
  8 09:47  04.03.18
  Нашата политика,разбира се,че не е насочена срещу Русия,но руската политика определено е насочена срещу нас и другите бивши сателити.Държавата ни е изцяло изградена по примера на Руската Джамахирия - държавна мафия,която краде обществените средства и управлява глупаво и безкруполно,отчитайки се по веригата нагоре...
 • Хасан
  Отговор
  9 09:48  04.03.18
  Русия с църквата се опитва с панславизъм и православие да лобира в България...да спрем руското влияние
 • Освободителна война
  Отговор
  10 09:50  04.03.18
  Русия е имала уникален шанс да води войда срещу Турция, без да й се месят великите сили. След неуспеха на Истанбулската конвечренция, великите сили е трябвало да направят нещо за България и Русия е казала, че те ще го направят и нападат Турция, както през Балканите, така и през Армения. Няшето освобождение е заради тази война, руснаците са ни създали и държавата след това и онази държава е била по-добра от сегашната. Затова уважаваме руския народ и генералите от войната. Но трябва да уважаваме и украинския, белоруския и финландския народ за същото и техните кости са тук. Но това не означава безусловна любов към Русия и нейните политици, независимо какво правят. Така че не мога да уважавам Путин като окупатор на Крим (каквато и да е била историята), тук той наруши международното право. Това е опасно и утре може ние да имаме нужда от спасение заради такива като Путин (включително и български такива).

  Коментиран от #17, #18, #21, #22, #28, #29

 • Анонимен
  Отговор
  11 09:58  04.03.18

  До коментар #7 от "Хасан":

  Турция също е член на НАТО :) ама в момента е с Русия :)
 • Хасан
  Отговор
  12 09:59  04.03.18
  Да съберем подписка за смяна на имената на руски наименоаания по българските земи...

  Коментиран от #30

 • Дядо Радой
  Отговор
  13 10:00  04.03.18
  Да, политиката на Суджук-партията,сиреч -твоята не е срешу Росия,а срещу България и българския народ. На Русия нищо не ножеш да сториш, защито си малък и нищо, но за род и Родина бая бели направи.Така мисля аз,за другите -не знам.
 • чичо Сам
  Отговор
  14 10:06  04.03.18
  За това ли предоставиха страната на американците да си строят военни бази, а Черно море напълниха с американски военни кораби? За това ли всеки външен министър минава за одобрение през американското посолство? За това ли заедно с Цв.Цв. лобират за купуването на американски изтребители? А за всяко важно решение казва - "да решават началниците горе"?

  Коментиран от #15

 • Наблюдател
  Отговор
  15 10:14  04.03.18

  До коментар #14 от "чичо Сам":

  Защо лъжеш чичо? Не е хубаво така. Или и за теб, както за руския патриарх не важи Деветата Божа заповед "Не лъжи"?
 • Реалист
  Отговор
  16 10:28  04.03.18
  Добър ход на Бойко - изземва близостта на бсп-то и показва че може да работи с руснаците БЕЗ ДА СЕ КЛАНЯ. За пръв път имаме премиер който е добре приет и на изток и на запад. Мъжкар който всеки с власт уважава. А не копчета като Филип Димитров или Сергей Станишев. Хайде русофилчета, почвайте с минусите. Всъщност това с минусите и плюсовете е пълна измислица - ако искам мога да си нащракам поне 10на плюса, но те просто не ме интересуват.
 • Реалист
  Отговор
  17 10:33  04.03.18

  До коментар #10 от "Освободителна война":

  Много добър анализ - достави ми удоволствие да го прочета.😃
 • Наблюдател
  Отговор
  18 10:44  04.03.18

  До коментар #10 от "Освободителна война":

  Как така "без да и се месят великите кили". Още преди войната има подписани от Русия Райхщадско и Лондонско съглашение, че на Балканите няма да се създава голяма славянска държава. На Берлинския конгрес именно тези договорености са приведени в сила, а договора от Сан Стефанов е само за руски престиж и за да настрои българите против Запада. Чети историята без руски очила.

  Коментиран от #25

 • Еее
  Отговор
  19 11:02  04.03.18
  Само СССР👍
 • расулюлах
  Отговор
  20 11:07  04.03.18
  я да каже 4ехльото плевенлииски дали политиката не е насо4ена срещу русия ? хахах
 • ЗАЕДНО С РУСИЯ, НЯМАМЕ ПРОБЛЕМА
  Отговор
  21 11:23  04.03.18

  До коментар #10 от "Освободителна война":

  НО ЩЕ ИМАМЕ ПРОБЛЕМИ АКО НЕ СМЕ С РУСИЯ.
 • 22 11:29  04.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Ахмед Борисов
  Отговор
  23 11:32  04.03.18
  Жалко за руските воиничета загинали в руско турската освободителна война! Не си е заслужавало, не и за този народ! Левски много добре го е квалифицирал: Не народ, а м.... То е видно кой е българофоба - санстефанския мирен договор е плод на Русия, ньойския мирен договор - плод на европейските велики сили. Сами направете разликата между тях. Все пак по онова време Англия и османците са били първи дружки.
 • Чурулик чурулик
  Отговор
  24 11:43  04.03.18
  Толкоз много умряли за да може тиквата сега да е деспот и главен нарко ръководител и милиардер....
 • Без войски
  Отговор
  25 11:50  04.03.18

  До коментар #18 от "Наблюдател":

  Договори е имало, но не са пратили войски срещу нея по време на войната
 • предатели
  Отговор
  26 12:31  04.03.18
  американски лизогъзец,къде беше на 3 март

 • товарищ
  Отговор
  27 14:58  04.03.18
  Дружбата между Русия и България е толкова необходима,както слънцето и въздуха за всяко живо същество!!!
 • Насо
  Отговор
  28 22:26  05.03.18

  До коментар #10 от "Освободителна война":

  Кой ти е казал,че великите сили не й са се месили на Русия? Започни да четеш и научи повече за войната. Много е дълго тук да ти го пиша -само ще ти кажа,че турската армия е получила най-модерното за времето си оръжия от Великите сили ,те са имали много по-съвършено оръжие отколкото руснаците.Освен това ,както днес наричат пратениците си в Сирия и Ирак "военни инструктори" ,по същия начин са им изпратили много и най-добрите си военни специалисти,стратези,тактици и огневаци...! Дори самият Осман паша и Сюлейман паша са западняци ,тези не са истинските им имена. И още -всичко щеше да мине по-гладко и без толкова кръв,защото Турция имаше тогава огромна свободна армия,в своите северноафрикански провинции ,и тази армия нямаше как да дойде на балканите,за да помогне ,и тогава не щеш ли,Векобритания предлага помощ -от военноморската си база на о. Малта (тогава Британски протекторат), стотици английски военни кораби натоварват 40-50 хиляди войници от либийския бряг и ги стоварват в Дедеагач,които тръгват по суща да помогнат на обсадената армия на Осман паша в Плевен. Тази огромна турска армия се е командвала от английски доказани генерали ( Сюлейман паша и др.). По пътя си,те избиват,изколват и опожаряват всичките християнски селища,особено в долината на Туджа!!! Те опожаряват и Стара Загора (той е построен наново,затова е с най-правите улици). Много е писано за Ст. загора,той е и родното място на поета Петко Р. Славейков. След това тази войска,доставена ни от А
 • Насо
  Отговор
  29 22:27  05.03.18

  До коментар #10 от "Освободителна война":

  След това тази войска,доставена от Англия,едва бе спряна на Шипка ,но хиляди руски войници и български опълченци загиват в битките с тях. Ти на това ли му викаш,че не са се месили Запада? Престанете да преиначавате историята,бе хора!
 • Насо
  Отговор
  30 22:54  05.03.18

  До коментар #12 от "Хасан":

  Ти кажи какво да правим с турските наименования по българските земи...!

Напиши коментар:


Публикувай