665 12

Лиляна Павлова: Европредседателството е отлично

Скандалите в страната са вътрешнополитически и нямат външен отзвук, категоричен е министърът

Константин Карагьозов

Mинистърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова заяви, че към средата на Българското европредседателство оценката за него е отлична, а „вътрешнополитическите“ по думите ѝ скандали нямат външен отзвук.

В неделния сутрешен блок на БНТ тя подчерта, че отношенията на ЕС с Русия и Турция е важно да бъдат изчистени, но подчерта, че все пак положението е деликатно.

Към средата на Българското европредседателство в София преминаха почти сто срещи, както и много заседания в Брюксел. Имаме компания, която прави анализ на публикациите в чуждите медии. Тенденциите са, че има тренд на нарастване на позитивните публикации", каза Павлова.

"Има ясно фокусирани приоритети, които се оценяват добре. Вторият отличен елемент е темата за Западните Балкани, която е поставена високо в дневния ред на институциите и има единогласие на институционалния триъгълник. В темата за сигурността и миграцията също има известно единогласие", продължи министърът.

"Успяхме да предложим конкретни текстове как да решим проблема, включително законодателно. Приятно изненадахме нашите партньори. Хората искат да бъдат чути и протестите са нормален демократичен процес, но е ясно, че целта на опозицията е да се добере до властта", отбеляза Павлова.

"Ако сме искрени, че Българското европредседателство е надпартийна тема, трябва да се радваме на добрите оценки за България, а не да злобеем. За България е важно темата за Западните Балкани да бъде върната в дневния ред, като това е основната цел", възмути се Павлова.

Тя подчерта, че на страните от Западните Балкани не се дават фалшиви обещания и точни дати кога ще влязат в Европейския съюз.

"Благодарение на доброто партньорство, което България има с Турция и добрите взаимоотношения между премиерът Борисов и президентът Ердоган, ние имаме нулев нелегален миграционен натиск по границата. Нито една друга външна граница на ЕС не може да се похвали с това", изтъкна министърът на европредседателството.

Павлова припомни, че има още положения, които Европа трябва да уточни с Турция. Форматът на срещата е ясен и ще е по Лисабонския договор.

Тя допълни, че президентът Радев може да бъде поканен, но форматът на подобна среща е председателят на Съвета на ЕС, министър-председателят на председателстващата страна и председателят на ЕК. Според Палвола трябва да се внимава с репликите спрямо Турция, защото отношенията с нея са деликатни.

"Русия е важен икономически партньор на Европа, а за българите тя е в нашите сърца като страна-освободителка, така че отношенията с нея трябва да са внимателни и деликатни. Стратегически, Европа иска да бъде глобален фактор на световната сцена, но това преминава през ясни отношения с Русия и Турция", допълни Павлова. Тя припомни, че юли месец санкциите срещу Русия ще се гласуват отново.

"Европредседателството е в пълен ход, оценките са добри", обобщи Павлова. Скандалите в страната са вътрешнополитически и нямат външен отзвук, допълни тя. Според Павлова тези скандали са опит на опозиционерите да се създаде впечатлението, че има нестабилност.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • onq s konq
  Отговор
  1 11:46  11.03.18
  Много е секси на тази снимка а и си върши работата добре
 • Румяна Костова
  Отговор
  2 11:58  11.03.18
  Нулев миграционен натиск на границата имаме не защото Борисов и Ердоган си другаруват,а защото архитектите на мюсюлманската инвазия за сега не са насочили този поток през България.Какви са плановете им за Балканите те си знаят.На прекалено високо ниво се решават тези работи,че ние и нашите журналисти да сме информирани.
 • ХАХАХА
  Отговор
  3 12:02  11.03.18
  боико много обича ку..те
 • Осман
  Отговор
  4 12:04  11.03.18
  Браво министър Павлова , перфектно свършена работа от вас и цялото правителство начело с премиера Борисов . На следващите избори ще гласувам отново за вас

  Коментиран от #7


 • 5 12:38  11.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 6 13:03  11.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Тъп
  Отговор
  7 13:25  11.03.18

  До коментар #4 от "Осман":

  Гласувай мутро но тоя път и началника от горе няма да ви помогне.
 • 8 14:01  11.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гого
  Отговор
  9 14:32  11.03.18
  Ама как няма да е отлично когато крадете парите на данъкоплатеца и живеете на техен гръб.
 • Коко
  Отговор
  10 16:24  11.03.18
  Въобще не съм чел статията, заглавието ми стога да напиша коментар: За кого е отлично мини стерке? За теб ли персонално че източи няколко каруци с пари? Или за някой от участниците там? Че за народа нищо не знам да е отлично.....все в по големи дупки попадам от вашата предишна работа..
 • 5ур
  Отговор
  11 20:16  11.03.18
  Да та в ......свинска ......Какво си направила ма освен да плюскаш.
 • 12 15:08  12.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай