Last news in Fakti

17 Април, 2018 17:10 3 514 9

Гинка отсвири парламентарната комисия за ЧЕЗ

  • гинка върбакова-
  • чез-
  • комисия

Теменужка Петкова: Не са провеждани неофициални разговори, в които се е предлагало на българската държава да изкупи активите на ЧЕЗ

Гинка отсвири парламентарната комисия за ЧЕЗ - 1

Собственичката на фирма “Инерком” Гинка Върбакова не се появи на заседанието на временната парламентарна комисия за продажбата на ЧЕЗ на фирмата й и изпрати трима консултанти.

Депутатите са обявили, че това е последното заседание на комисията, но не е изключено времетраенето й да бъде удължено, съобщи "Епицентър".

Премиерът Бойко Борисов е уведомил комисията, че правителството не е водило разговори за покупката на ЧЕЗ, а ЕБВР отрича да е давала съгласие за финансиране на сделката.

Антимонополната комисия все още не е одобрила продажбата на активите на ЧЕЗ в България. Това стана ясно от обясненията на представители на „Инерком” пред депутатите от специалната комисия.

Заявлението беше подадено в средата на март, но сроковете все още не са изтекли. От „Инерком” отново се позоваха на търговската тайна и не дадоха конкретни отговори на депутатските въпроси за финансирането на сделката. По темата обясниха лаконично, че процедурата върви „сравнително организирано”.

Отрекоха обаче да са участвали в заявленията на ЧЕЗ за новите цени на тока от 1 юли. Според заявката на енергото в Западна България дневната тарифа за бита трябва да се вдигне с 5%, а нощната с 51%.

Не са провеждани неофициални разговори, в които се е предлагало на българската държава да изкупи активите на ЧЕЗ. Това каза министърът на енергетика Теменужка Петкова пред журналисти след участието ѝ в Младежкия икономически форум в УНСС.

На въпрос дали ще подаде ръка на Гинка Върбакова по време на предстоящата Комисия в Парламента, тя отговори: „Никога не съм крила, че познавам г-жа Върбакова от 20 г. и не смятам, че някой трябва да се отрича от хората, които познава. А и доброто възпитание изисква, когато двама души се видят, да си подадат ръка, независимо дали лицето отсреща се казва Гинка Върбакова или по някакъв друг начин“, каза още министър Петкова и уточни, че не са провеждани неофициални разговори, в които се е предлагало на българската държава да изкупи активите на ЧЕЗ.

„Българската държава много отдавна е взела решение да напусне електроразпределителните предприятия. Още през 2003 г. на базата на стратегията, която е приета от тогавашното правителство и е одобрена и от тогавашния парламент, и в която е заложен като основен приоритет държавата да излезе от този бизнес. В момента са в ход и арбитражи, които текат с трите електроразпределителни предприятия, и българската държава трябва да бъде изключително прецизна и внимателна, когато се обсъждат и приемат такива решения“, заяви министър Петкова. По думите й държавата има достатъчно лостове, чрез които да контролира дейността на тези ЕРП-та и тази гаранция, че държавата е на мястото си, се казва Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

„Регулаторът работи изключително професионално и компетентно и съм сигурна, че интересите на българския бизнес са защитени в максимална степен. Отделно от това законодателят е предвидил, ако някое от енергийните предприятия не изпълнява своите задължения по лиценз, тогава да има възможност съответните собственици да бъдат отстранени и на тяхно място да бъде въведена фигурата на т.нар. условен управител. Така че държавата и законодателят са помислили за това как в максимална степен да бъдат защитени интересите на българските потребители. И другото, което е, никога не трябва да забравяме, че не ЕРП-тата определят цената на електрическата енергия.

Битовите потребители трябва да бъдат спокойни и българските граждани трябва да не допускат манипулации на тази тема. Цената на електрическата енергия се определя от електрическия регулатор –КЕВР“, припомни Петкова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Снайпериста

    16 4 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 2 Суйо

    6 1 Отговор
    бх, голмо БХ!
  • 3 Апикуро-от Перник

    10 1 Отговор
    Единия кенеф познавал другия от 20 г......и това е на път да се потули както винаги в БГ кенефа,на тъпия ни народец само така,смърт и ръгане до спукване.
  • 4 Бацо

    14 1 Отговор
    Къде са тия с качулките да приберат Гинчето и приятелката и от правителството.До кога ще се подиграват с хората.Когато знаеш на кой да дадеш няма качулки.
  • 5 Абдул бей

    7 1 Отговор
    Коментар Гинка & Петкова ЧЕЗ перат и препират
  • 6 анонимен

    1 1 Отговор
    ей тези комунисти така се съпротивляват за този ЧЕЗ, а той май ще стане собственост на Инерком. Кой ли от службите влияе срещу покупката на ЧЕЗ?
  • 7 Глупак

    4 1 Отговор
    Мутрите завзеха всичко печеливши бизнеси в България, а
    Идиоти говорят за комунисти и анти….
    Прост народ ……
  • 8 гост

    1 0 Отговор
    Ех, горкият Румен Овчаров. Съсипаха му мечтите да се навре отново в енергетиката да цуца докато е жив. Те всичките комунисти така са си свикнали.
  • 9 ток

    0 0 Отговор
    ДА кажат кой стои зад тази.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове