20 Април, 2018 20:45 8 355 61

Как се иска и дава подкуп от 70 хил. евро

  • десислава иванчева-
  • подкуп-
  • александър ваклин

Никога не сме възнамерявали да ѝ дадем парите, казва Александър

Александър Ваклин – бизнесменът, посочен от кметицата на район „Младост“ Десислава Иванчева като автор на сигнала срещу нея, разказа пред бТВ как се иска и как се дава подкуп от 70 хил. евро.

Всичко започва от парцел в „Младост“, където Ваклин е искал да строи сграда. Той е получил всички необходими книжа, включително разрешителното за строеж от главния архитект на София. Останал му само един документ, който се издава за 14 дни. Но така и не го получил. Започнал да подава жалби в Столична община, в Административния съд.

Играта на нерви между кметицата и предприемача продължила с месеци. Тогава Ваклин решил да разбере каква е истинската причина за мотаенето.

„Потърсих всякакви хора, които познават кметицата, за да я попитат чисто човешки защо по нейна изрична заповед съобщаването на една елементарна градоустройствена процедура се бави 10 месеца – разказа Ваклин. – И тогава разбрах, че всичко е за пари“.

Решение на проблема предложил бившият кмет на Младост Петко Дюлгеров.

„Казаха, че става дума за 20 евро на квадратен метър от РЗП-то. Лично. За кметицата. Което, както и да го погледнете, е една огромна сума пари за това един държавен служител на средно ниво да и свърши служебните задължения“, посочи бизнесменът.

За трите обекта в „Младост“ му поискали половин милион евро.

70-те хил. евро първоначална вноска за подкупа били от кредит.

„Но ние никога не сме възнамерявали да ѝ ги дадем. Ако не бяха разследващите органи, не бих ѝ дал и стотинка – каза Ваклин. – Просто ме шокира наглостта и усещането за безнаказаност у госпожа Иванчева. И затова сметнах, че е редно такива синдроми да се лекуват. Затова сигнализирах“.

Подал сигнала в новата комисия за борба с корупцията и станал част от разследването.

„Всеки човек се притеснява, но, вижте, ако някой не го свърши, няма как нещата да се променят. Ако не се намират хора, които да преодолеят собствените си задръжки. Много не обичам израза, който се използва навсякъде – някой нещо да направи“, каза бизнесменът.

Той призовава потърпевшите като него не само да се оплакват от исканите рушвети, а да подават сигнали за корупционните схеми.

Александър Ваклин е работил дълго време във Великобритания, върнал се е у нас и се занимава със строителство от 15 години. Има обекти в различни райони в София. Твърди, че пари са му искани само в „Младост“ от Десислава Иванчева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Eee

    70 36 Отговор
    Браво,един да се осмели,само да не го покрият.

    Коментиран от #33

  • 2 БУДНАТА СЪВЕСТ

    62 36 Отговор
    Народе,смело разобличавайтекорумпираните държавни служители.Браво на г-н Ваклин!Като че ли има надежда .
  • 3 да видим

    56 22 Отговор
    Зелената алчна активиска може да се измъкне само, ако прокуратурата пак е оплескала нещо, а както редица примери до сега показват това е съвсем възможно ! Ако обаче случайно тоя път са си изпипали нещата не й мърдат 10 годинки и дори Марковски няма да я отърве !
  • 4 Бат Ваню

    27 18 Отговор
    ..... с Александър Ваклин имаме един тип на мислене ми се струва.....
  • 5 Подкрепително

    43 22 Отговор
    Подкрепям момчето... Но съдебната системна никога няма да вкара тази гнида в затвора
  • 6 Гостенка

    79 15 Отговор
    Аз съм клинетка на Ваклин. И те имат нечестни практики и методики, благодарение на които укриват СТРАШНО много данъци и налози!

    Ако знаех какви са, не бих тръгнала на сделка с тях! Може би трябва да подам сигнал срещу тях, като г-н Ваклин съветва. Туко виж и тях ги разнищили.

    Коментиран от #15, #51

  • 7 Бони

    20 18 Отговор
    Защо въобще се е върнал в България - само да се ядосва и да среща трудности и корупция на всяка крачка...

    Коментиран от #9, #39

  • 8 един от матряла

    29 5 Отговор
    Безрезервно вярвам в съда и прокуратурата! Особено след тази успешна съдебна реформа, която направиха!
    Кметицата може и да я осъдят, дори ефективно (щото не е част от голямата игра), но чак за 10 години? По-скоро делото ще се проточи 10 години.
  • 9 един от матряла

    31 7 Отговор

    До коментар #7 от "Бони":

    Върнал се е да се мъчи човека и да се бори с неправдата, най-вече в Младост. Колко му вярват, че "пари са му искани само в „Младост“ от Десислава Иванчева"? Как ли ще го възнаградят? За "борбата с корупцията" имам предвид.
  • 10 Да беее

    54 8 Отговор
    Александър Ваклин – бизнесменът?! С пари откъде, каза "от кредити", тоест инвеститор на Боко като Гинка Върбакова. Какво по-различно от това, е Държавата си купува в Младост и дава на мутренските кръгове да строят (строителните фирми) и после %....от печалбата, наемите, продажбите и всичко..
  • 11 335

    42 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Решение на проблема предложил бившият кмет на Младост Петко Дюлгеров.

    „Казаха, че става дума за 20 евро на квадратен метър от РЗП-то. Лично

    Значи стария кмет и наясно как се случват нещата.... хахахаххахах
  • 12 Валя

    42 3 Отговор
    Айде ето Ви и малко факти за всички строители в България,първо голяма част от замърсяването на цяла София идва именно от прахоляка,който разхвърлят както им падне,самосвали и бетоновози разнасят кал и същият този прахоляк на всякъде по улиците и ние го вдишваме непрекъснато и въобще не се взимат мерки и не обвинявам самосавалите и бетоновозите защото закона гласи че строителната фирма трябва да вземе мерки за спазване на благоприлична чистота. Съвсем случайно знам че Ваклин в момента строи кооперация точно до НСА в Студентски Град ако погледнете новата улица от ъгъла на зимния дворец в посока Малинова Долина ще разберете за какво говоря,разбира се не обвинявам само Ваклин понеже там има поне още 4-5 нови блокчета строящи се и от други фирми,около обектите е само пръст,прах и кал там газят камионите и след това разнасят цялата гад навсякъде по улиците,от етажите пък се показват мургавелковци,които с РК1 със замах изхвърлят строителни отпадъци от които съответно се вдигат гъсти облаци прах,който също се разнася из улиците и т.н. и т.н. така че строителите са си голяма паплач. Искам да отбележа че с този коментар не се опитвам да защитавам нито кметица нито никой тъй-като не съм изобщо наясно със случилото се между тях,просто изразявам мнението си как строителите въобще не са цвете за мирисане и че само с едно разкриване на корупция в общината няма да мине номера на доброто момче
  • 13 Хайл

    33 9 Отговор
    Абе тоя с тея очила много противен. И аз бих му поискал пари за да работя с него и да го гледам..
  • 14 ЗЕВС

    61 13 Отговор
    Останал му само един документ, който се издава за 14 дни. Но така и не го получил.

    Защо не е получил въпросният документ? Какво казва Иванчева по въпроса?

    Играта на нерви между кметицата и предприемача продължила с месеци.
    Започнал да подава жалби в Столична община, в Административния съд.

    Какви са отговорите на жалбите от Столична община?
    Какво е становището Административния съд, все пак са изминали 10 месеца от началото на сагата? Или може би е замесена и Фандъкова?

    Решение на проблема предложил бившият кмет на Младост Петко Дюлгеров. „Казаха, че става дума за 20 евро на квадратен метър от РЗП-то. Лично. За кметицата.

    Александър Ваклин
    твърди, че пари са му искани само в „Младост“ от Десислава Иванчева.

    Въпросния бизнесмен не е говорил за пари с Иванчева а с Петко Дюлгеров!

    Следи от белязаните банкноти по ръцете на Иванчева липсват.

    Примитивно скалъпена акция, с която управляващите искат да демонстрират пред ЕС и Българските граждани, че в България се води борба с корупцията. С мутренския панаир целят оправдаване на милионите левове които отиват бюджета на МВР без никакъв резултат. На практика виждаме безпомощното състояние в което се намират всички държавни институции. Войната по пътищата, битовата престъпност, бягствата от затворите, взривени банкомати, корумпирани полицаи. Няма никакви доказателства, че Иванчева е поискала и взела подкупа.
  • 15 Антон 1

    20 4 Отговор

    До коментар #6 от "Гостенка":

    И как така купихте от тях и не станахте участник в порочна /престъпна / практика ?
    И чак сега се сетихте !
    Ами ако го нямаше случая с кметицата щяхте ли пак да кажете нещо за “Ваклин груп “
    Българска работа !
  • 16 ЧИКО

    29 12 Отговор
    Лъже, като сливенски циганин или изопачава фактите този "бизнесмен". Тя, че Иванчева е проста и тъпа е ясно на всички, но такава огромна сума няма глупак, който да й предложи. След тази случка всички врати за Ваклин са затворени независимо от коя партия е онзи в кабинета. Който е бил в казармата знае как се наказваха пропялите другарчета и топачите. В корумпираните среди правилата са приблизително същите.

    Коментиран от #52

  • 17 николов

    19 1 Отговор
    Когато става въпрос за интереси, не търсете истината, тя вече е изнасилена!
  • 18 Подлог

    14 4 Отговор
    Подлога
  • 19 Дри

    26 10 Отговор
    Този същия боклук Ваклин, хайде проверете до кой е приближен... Абсолютен наркоман, проближен на ТИМ и бат Гойко, като не става нормално, става с бой или в случая наредена работа... BTW - те и срещу мене спец прокуратурата имаха срс-та за наркотици, ама накрая се оказа, че хем са незаконни, хем изведнъж изчезнаха и май мишките изядоха флашките.... Позорна работа... Терминал 1/2 rulzzzz
  • 20 onq s konq

    10 21 Отговор
    Разследващия прокурор каза че доказателствата са мечта за всеки прокурор. Тая пача ще си получи заслуженото...

    Коментиран от #24

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 сори майна

    35 2 Отговор
    СМЯХ В ЗАЛАТА!!! ''Александър Ваклин е работил дълго време във Великобритания, върнал се е у нас и се занимава със строителство от 15 години." Вижте снимката, пита се, на колко години е господин Ваклин?!

    Коментиран от #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Голям праз

    16 2 Отговор

    До коментар #20 от "onq s konq":

    Айде по-леко с определенията.
    Първо потърси инфо за ”честния” инвеститор, после се изхождай.
  • 25 Голям праз

    23 1 Отговор

    До коментар #22 от "сори майна":

    Работил е като директор на фирма регистрирана в Лондон три дни преди да и стане шеф. Фирмата е с адрес в Люлин.
    Смърди на л...

    Коментиран от #28

  • 26 Ттт

    4 12 Отговор
    Аре сега русофилите който търсят скандала естествено платено, да измислят нова идея за скалъпен случаи с кметицата!!!
    Чакам ентусиасти които да измислят нова конспирация по случая!

    Коментиран от #27

  • 27 Голям праз

    13 3 Отговор

    До коментар #26 от "Ттт":

    Що не провериш, с какви пари работят и чии са всички големи строителни фирми.

    Коментиран от #29

  • 28 Ттт

    2 13 Отговор

    До коментар #25 от "Голям праз":

    Смърди на руски пъртенки!
    Аре сега, човека ни казва, че полицията съучаства в премахването на кметицата!!! Ало заблудения!
    Между тези хора има най-различни политически през страстния!

    Коментиран от #30

  • 29 Ттт

    0 7 Отговор

    До коментар #27 от "Голям праз":

    С какви и с кои пари работи?
    Аре светни на, че всяка партенка е взимате за пържола!
  • 30 Голям праз

    1 6 Отговор

    До коментар #28 от "Ттт":

    Кой човек, този с червените парички ли?
  • 31 Сокче

    1 3 Отговор
    Това е истерия... Но все пак става дума за пари под масата нали сме в ЕС

    Коментиран от #34

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 гост

    13 3 Отговор

    До коментар #31 от "Сокче":

    Слушах го това лай...о в предаването на Цветков как се чуди какво да каже,щото му бЕха малко неудобни въпросите
  • 35 Сашо апашо

    7 3 Отговор
    А сега ще строиш върху....банана ми хахахах следващия да не го пусне това разрешение за мерси,а дедо попе хахахаха
  • 36 Цар Вул

    11 2 Отговор
    Нали помните как г-жа Иванчева стана кмет??Е какво очаквата от мафията на Тиквата,физкултурника и Географичката от ГРАБЕЖАРИТЕ?!?!?!?!?
    Подхвърляне на доказателства от т.н. бизнесмен и готово!!!Няма човек,няма проблем!!!!Сега вече могат да строят и на покрива на блоковете в Младост/ако не друго - гаражи!!!!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 факт

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Бони":

    щото тука се гепи, когато мине полиграф, тогава ще му повярвам
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ужас

    9 3 Отговор
    Този не за пръв път дава подкуп...много честни станаха всички! Браво, а като ти каже, че ако купуваш от него жилище иска 60% от сумата кеш(коета на днешните цени е от сорта ня 70 000 евро), а останалите 40% са реално цената на изповядване...жалка картинка...всеки знае колко пари укриват, след като на зелено продават на 1000 евро/кв. А декларират 300 евро.....
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 факт

    5 1 Отговор
    промила през 2015 г., като смъртността е около 112 000 души на година, а раждаемостта е 62 000.
    Това означава, че България е и с най-големия отрицателен естествен прираст в света, което е дори по-страшно и от най-високата ни световна смъртност.
    Съчетанието на двата показателя дава контурите на най-страшната катастрофа в историята на България – демографската.
    Според официални данни населението в България към юли 2016 г. е 7 144 653 души, но реално са с 1,3 млн. по-малко, т.е. под 6 млн., от които 2,1 млн. пенсионери. На този фон всякакви приказки за структурата на населението нямат смисъл.
    Основата на всяка нация и държавност е човешкият фактор, т.е. демографията. Нещата в България са катастрофални. Това е отговорът на въпроса защо в началото на ХХІ век България се оказа болният човек на Европа. Раждаемостта в България падна до равнища, които не са били регистрирани и по време на войните. Българите престанаха да раждат и да отглеждат деца.
    Това е световен рекорд. България, която имаше население от 9 милиона през 1985 г., сега има по-малко, отколкото през 1945 г., т.е. непосредствено след Втората световна война, която беше национална катастрофа, докарана ни от монархо-фашизма на Борис ІІІ.
    По-кризисна страна не е имало в Европа през последните 90 години. Няма и да има през следващите 50 години.
    Реално ситуацията на България е екстремният израз на онова, което се случва с повечето източноевропейски нации.
    Защо депопулацията е така характерна именно за

    Коментиран от #50

  • 44 Фалшив герой

    10 1 Отговор
    Този е за затвора. Определено е постановка. Сега кметицата трябва да извади видиото с онези, които са й предлагали подкупи и да видим как Цацаров ги арестува по същия начин. Нали по закон и те са виновни. Ето действието на новия закон срещу корупцията - може да се интерпретира както си искаш. Този ми е симпатичен - престъпник е, но няма да го пипам, т.к. сътрудничи - подхвърля улики, за да се разправям с неудобните.
  • 45 ЦИТАТ

    7 0 Отговор
    Отговорът на въпросите: "Кой е виновен?" и "Какво да се прави?" е прост и страшен. Отговорът е, че държавата на мафията трябва да бъде убита, колкото се може по-бързо, за да не убие нас.
    Тази държава трябва да бъде смазана и унищожена без всякаква милост, тъй като това не е нормална държава, а АНТИ-държава, държава-мутант.
    Оглавихме всички негативни класации на ЕС: по корумпираност – първи, по сива икономика – първи, по скъпи кредити в ЕС – първи, по спад на трудова заетост – първи, по скъпа енергия – първи. Последни по качество на здравеопазване и образование. Съдебната система беше превърната в изтривалка за предишните и сегашни престъпления. Начело на правителството един дебелогъз и нагъл селски бандит, който сега отправя и Западните Балкани.
    Това е и отговорът на въпроса "Како да се прави?".
    Той може да бъде поставен и иначе. "Ние тях, или те нас", като в двата въпроса и тяхната последователност се крие отговорът.

    Коментиран от #46

  • 46 те нас

    5 1 Отговор

    До коментар #45 от "ЦИТАТ":

    И повечето хора са съгласни, гласуват за тях. Чиновниците са превърнати в оръжие за масово поразяване. Борисов лее сълзи, но този проблем се знае от години и нищо не е направил. След 1990 той е управлявал най-дълго и нищо съществено не е направил. Но разбира се, той е на това място, не за да прави нещо, а да задълбочава мизерията на хората, за да се обогатява друга част.
  • 47 незнайко

    7 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Твърди, че пари са му искани само в „Младост“ от Десислава Иванчева. ЕДВА ЛИ ЩЕ КАЖЕ ЗА ДРУГИ РУЩВЕТИ ЗА КОИТО РАЗСЛЕДВАЩИТЕ НЕ ЗНАЯТ ! ТАКА БИ ЗАТВОРИЛ ВРАТИТЕ СИ НАВСЯКЪДЕ ! На кого е този парцел, явно не е негов ???
  • 48 анонимен

    4 0 Отговор
    Питайте имотните в Драгалевци
  • 49 ТОЗИ ВАКЛИНчо

    6 1 Отговор
    От къде вади толкова пари за такива строежи? Ааааа, спестява от закуски....Всички като него,трябва да бъдат разследвани НО,ГАРВАН ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ.ТРЪГНАТ ЛИ ДА РАЗСЛЕДВАТ,ЩЕ СЕ ВИДИ,КОЛКО Е БИЛА БОГАТА БЪЛГАРИЯ И КОЛКО Е ОГРАБЕНА...
  • 50 Нема страшно

    3 2 Отговор

    До коментар #43 от "факт":

    Турция ще ни завладее приятелски, и... щени се повиши раждаемоста.
  • 51 ФИЛОСОФА

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гостенка":

    Подавай,кво чакаш? Защо си чешеш езика тук и то като анонимна? Ако имаш какво да подаваш го подавай където трябва.

    Коментиран от #55

  • 52 ФИЛОСОФА

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "ЧИКО":

    Щял е да спечели милиони от тези строежи. Съвсем резонно алчната кучка му е поискала едни 10 процента- за това сумата е такава. Брато,ти вярваш ли ,че е станала кметица ,за да защитава интереса на хората и градинките?Ако вярваш ,си 3-ти клас явно. Единствената цел на ВСЕКИ един българин ,достигнал до ръководен пост,е да се обогати максимално, щото един мандат е 4 години и я го избрали пак ,я не. Ако тва не ти е ясно- просто нямаш връзка с реалността.
  • 53 Гост

    4 0 Отговор
    Горкичкият, ще строи за милиони, ама пари за рушвета са " от кредит"... Произход-ГИНКА-ЧЕЗ-ДЪРЖАВНА МАФИЯ
  • 54 Алабала

    2 2 Отговор
    Аз познавам Ваклин, тъй като съм работил с него и мога да гарантирам, че е от най-съвестните и коректни хора,които съм срещал. Не знам тези,които го плюят и фабрикуват помии защо го правят, но е изумително човек,който има доблест да застане с името си и да е направил нещо достойно, да бъде обект на вашите гаври. Обувките му не сте достойни да връзвате, гнус ме е,повече.коментари няма да чета,че започнах да мисля за емиграция.
  • 55 Гостенка

    0 1 Отговор

    До коментар #51 от "ФИЛОСОФА":

    (И до №15) Мили господа и сънародници, Изразявам мнение. Нали може?! Осъзнах в какво съм се забъркала, след месеци и многожество подписани документи, капаро, и едва минути преди подписване (когато ми беше връчен) нотариалния акт. А и трябва да си много тъп (имам предвид НАП и всичките агенции и служби) при преглед на фирмената документация , да не ти стане ясно какви са.

    Това какво и къде ще подам или няма да подам, скъпи, злобни сънародници не е ваша работа. А вие изрядни ли сте?

    Коментиран от #56, #57, #59, #61

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 На лъжата краката са къси

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "Гостенка":

    Лъжеш,булка,без твое знание и съгласие не стават тия работи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове